Tema izgradnje MHE širom Srbije, a planirano je da ih bude 850, od kojih su pojedina postrojenja već napravljena u zaštićenim zonama, kakvi su nacionalni parkovi Kopaonik i Stara planina, izazvala je mnoga reagovanja, polemike, a stručna javnost izrazito je protiv njihove dalje gradnje, jer su vrlo štetne za ekosisteme.

U pojedinim mestima gde se prave MHE događaju se incidenti, a najviše ih je bilo u selu Rakita u Opštini Babušnica.

Sada je Grad Pirot odlučio da uradi ono što je u njegovoj nadležnosti kako bi se gradnja MHE sprečila.

"Izbrisaćemo iz Prostornog plana sve lokacije za izgradnju mini hidrocentrala (MHE) na prostoru zaštićenog područja Parka prirode Stara planina, izjavio je danas direktor Javnog preduzeća za planiranje i uređenje građevinskog zemljištva Slaviša Svilarov.

Svedoci smo da je pitanje MHE veoma aktuelno pitanje. Naš stav je da ubuduće iz Prostornog plana izbacimo sve lokacije za MHE na teritoriji Parka prirode Stara planina. Očekujemo da takođe i nadležne institucije i ministarstva donesu odgovarajuće odluke, s obzirom da za to već postoje najave. Postoji mogućnost da se brišu lokacije za MHE i van teritorije Parka prirode Stara planina, i to tokom procesa ranog javnog uvida i javnih rasprava koje će biti organizovane", rekao je Svilarov na konferenciji za novinare.

Na Staroj planini uveli "vanredno stanje" zbog MHE: Vučiću, pomozi!Svilarov je podsetio da u zaštićenom području Stare planine postoje 43 lokacije za MHE a van zaštićenog područja 15 lokacija.

Prema rečima Svilarova, sadašnji Prostorni plan Pirota donet je 2011. godine, od tada je bilo više primedbi za izmene i dopune a menjan je više puta i Zakon o planiranju.

MALE ELEKTRANE su ZLO:Recite NE uništavanju reka, pozivaju sa Stare planine


"Odbornici Skupštine grada na sednici u aprilu doneli su odluku da se radi potpuno novi Prostorni plan Grada Pirota koji će raditi tim stručnjaka našeg Javnog preduzeća", rekao je Svilarov.

On je dodao da će do kraja godine biti pripremljena dokumentacija za javni uvid.

"Do polovine naredne godine završićemo sa izradom nacrta a u drugoj polovini naredne godine tražićemo saglasnost Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i da se do kraja sledeće godine Plan usvoji na Skupštini Grada Pirota", rekao je je Svilarov.

Pogledajte VIDEO PRILOG SA  PROTESTA U BEOGRADU "STOP za MHE"