• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za prosvetare dva povećanja plate u 2009.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović rekao je da je sa reprezentativnijm sindikatima potpisao Protokol o zaradama u ovoj godini i da je predviđeno povećenje ličnih dohodaka u aprliu i oktobru.

Ministar obrazovanja Žarko Obradović rekao je danas da je sa reprezentativnijm sindikatima obrazovanja potpisao Protokol o zaradama u ovoj godini.

"Predviđena su dva povećanja ličnih dohodaka u aprilu od dva odsto i u oktobru od šest odsto", rekao je Obradović novinarima u Nišu.

On je objasnio da će zarade prosvetnih radnika pratiti primanja zaposlenih koji plate primaju iz republičkog budžeta.

"U slučaju novih finansijskih okolnosti u Srbiji radićemo aneks protokola", rekao je Obradović dodajući da je danas zajedno sa ministarkom finansija Dianom Dragutinović potpisao i Poseban kolektivni ugovor za zaposlene u prosveti.

"To su dve važne vesti dobre za sistem obrazovanja", rekao je Obradović.

Takođe, Obradović je najavio danas da bi izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju mogle da se nađu u Narodnoj skupštili u aprilu ili maju, ali svakakao pre novog upisnog roka.

U razgovoru s rukovodstvom Univerziteta u Nišu, dekanima i predstavnicima studenata, Obradović je pozvao sve zaintersovane da dostave predloge i primedbe na taj zakon.

Govoreći o postupku akreditacija i troškovima državnih fakulteta, Obradović je rekao da Ministarstvo prosvete razmatra probleme pojedinih fakulteta u Srbiji koji nemaju sredstva za plaćanje akreditacije.

"Nismo konkretizovali ovaj problem u očekivanju da se o njemu izjasni Konferencija univerziteta u Srbiji i Nacionalni savet visokog obrazovanja", kazao je ministar.

On je naveo da bi ta pomoć eventualno mogla da se sastoji u pokrivanju troškova za jedan studijski program i jedan fakultet.

Razlog što se sa ovim zastalo jeste i taj što se došlo do zaključka da pravila ne bi trebalo menjati dok traje postupak akreditacije, dodao je Obradović.

Ministar je najavio otvaranje odeljenja Pravnog i Ekonomskog fakulteta niškog univerziteta u Medveđi od naredne školske godine.

Sa rukovodstvom Skupštine grada, Nišavskog okruga i Univerziteta u Nišu, Obradović je razgovarao o otvaranju Pravoslavno-bogoslovskog fakulteta u Nišu i Poljoprivrednog fakultata u Prokuplju.

Rukovodstvo Univerziteta i predstavnici grada predočili su ministru da u Nišu već 35 godina nije rađeno na proširenju i izgradnji novih smeštajnih kapacitata u domovima. Grad je zatražio izgradnju jedne sportske hale i bar jedne srednje škole.

U razgovoru s ministrom, postignut je dogovor da se ova pitanja rešavaju tokom trajanja mandata ove vlade, a otvaranje Pravoslavno-bogoslovskog fakultata najavljeno je, ako mogućnosti dozvole, za početak naredne školske godine.

Obradović je rekao da će Ministarstvo prosvete pokušati da potrebna sredstva obezbedi iz sopstvenih izvora, iz NIP-a, iz kredita evropskih banaka i iz saradnje sa drugim zemljama.

Ministar Obradović posetio je posle podne Gimnaziju "Svetozar Marković" i Fakultet zaštite na radu.

(agencije/MONDO)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image