• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DOŽIVOTNA za MONSTRUME u Srbiji: Uvodi se i sistem "TRI UDARCA" (ANKETA)

Izvor mondo.rs

Od sutra kreće novi zakon - a nasilnici će biti suočeni s najstrožom kaznom!

Svi monstrumi koji ubiju dete, dobiće doživotnu doživotnu robiju, najavio je ministar Nebojša Stefanović.

"Za nas je važan sutrašnji dan jer će se doneti izmene krivičnog zakonika, koje će olakšati primenu i pomoći u pomoći za bezbedniju Srbiju. Omogućiće da svi oni monstrumi koji ubiju dete, dobiju doživotnu robiju. Želimo da ih sprečimo da budu u prilici da ponove bilo kakvu sličnu vrstu zločina. Ovaj zakon omogućiće značajno strožije kažnjavanje povratnika, nikome neće moći da se ublaži kazna. Kod najtežih krivičnih dela povratnicima će se izricati kazne da neće moći da bude manja od polovine maksimalno propisane kazne", kazao je danas ministar Nebojša Stefanović.

Doživotnim zatvorom biće kažnjavani izvršioci najbrutalnijih krivičnih dela počinjenih posle 1. decembra.

Možda će vas zanimati

Izvršenje ove kazne ne može da zastari i neće moće da bude izrečena osobama mlađim od 21 godine.

Ova sankcija se uvodi umesto kazne od 30 do 40 godina zatvora.

Za doživotni zatvor mogućnost uslovnog otpusta biće moguć posle 27 godina izdržane kazne, sa izuzetkom za pet najbrutalnijih krivičnih dela.

Ta krivična dela su: teško ubistvo deteta, silovanje sa smrtnom posledicom, obljuba nad nemoćnim licem sa smrtnom posledicom, obljuba sa detetom sa smrtnom posledicom, obljuba deteta zloupotrebom položaja sa smrtnom posledicom.

Za ta krivična dela uvedena je zabrana uslovnog otpusta, bez obzira na kaznu koja je izrečena - bilo da je u pitanju kazna u određenom vremenskom trajanju, bilo da je u pitanju doživotni zatvor.

Anketa

Da li podržavate uvođenje doživotne kazne za monstrume u Srbiji?

 • Naravno

  52.31% (588)

 • Da, za takve ne bi bilo loše da se uvede i smrtna kazna!

  43.59% (490)

 • Mislim da je novi zakon možda ipak previše strog

  2.76% (31)

 • Nemam mišljenje

  1.33% (15)

Da li podržavate uvođenje doživotne kazne za monstrume u Srbiji?

Rezultati

ŠTA JE SISTEM "TRI UDARCA"?

Kriminal koji se ponavlja, kao i nasilničko ponašanje koje se ponavlja, ubuduće će biti obavezno strožije sankcionisano, nego što je to sada slučaj, jer od sutra počinje primena izmena Krivičnog zakonika (KZ) koje predviđanju nova pravila za kažnjavanje povratnika u izvršenju krivičnih dela sa umišljajem, po sistemu "tri udarca".

Državni sekretar Ministarstva pravde Radomir Ilić za Tanjug pojašnjava da nova zakonska rešenja predviđaju da će sud morati povratniku da izrekne kaznu iznad polovine raspona propisane kazne, ukoliko je već dva ili više puta osuđen za krivična dela učinjena sa umišsljajem na zatvorsku kaznu od najmanje jednu godinu.

Isto važi i ako od dana otpuštanja sa izdržavanja izrečene kazne do izvršenja novog krivičnog dela nije proteklo pet godina, ukazao je Ilić.

Do sada je ovaj vid kažnjavanja bio fakultativan - bilo je ostavljeno sudu na ocenu da li će povretnika i u kojoj meri strožije kazniti, dok će za sva krivična dela u povratu izvršena nakon 1. decembra, sud biti obavezan da primeni nove odredbe o strožijem kažnjavanju.

"To znači da će, pod navedenim uslovima, na primer za krivično delo za koje je propisana kazna od šest meseci do pet godina zatvora, višestruki povratnik morati da bude osuđen na kaznu višu od dve i po godine zatvora", naveo je državni sekretar.

Zbog visokog procenta uslovnih osuda za lakša krivična dela, zakon je sada predvideo da sud može uslovnu osudu da izrekne učiniocu kada mu utvrdi kaznu manju od dve godine zatvora, kao i za krivična dela za koja se može izreći kazna do osam godina zatvora, umesto 10 godina koliko je predviđeno dosadašnjim zakonikom.

Pored pomenutih izuzetaka od uslovnog otpusta, kazna doživotnog zatvora će moći da se izrekne za sva druga krivična dela za koje je prema važećim propisima zaprećena kazna zatvora 30 do 40 godina.

Ta dela su: ubistvo predstavnika najviših državnih organa, teška dela protiv ustavnog uređenja i bezbednosti Srbije, udruživanje radi vršenja krivičnih dela, genocid, zločin protiv čovečnosti, ratni zločin protiv civilnog stanovništva, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika, ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, upotreba nedozvoljenih sredstava borbe, protivpravno ubijanje i ranjavanje neprijatelja, agresivni rat, terorizam , upotreba smrtonosne naprave, uništenje i oštećenje nuklearnog objekta i ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Zakonska rešenja predviđaju i da će osuđenom na kaznu doživotnog zatvora, kome sud odobri uslovni optust, ta mera trajati 10 godina od dana kada je pušten iz zatvora, što znači da će, ukoliko prekrši obaveze koje mu je nametnuo sud ili izvrši novo krivično delo u roku od 10 godina, biti vraćen u zatvor - doživotno.

Izmene KZ-a predviđaju i povećane kazne za mučitelje i ubice životinja sa jedne na dve godine zatvora, a za one koji priređuju borbe pasa ili drugih životinja miminum kazne je povećan sa tri na šest meseci zatvora.

U tom slučaju maksimalna kazna je ostala tri godine uz novčanu kaznu.

Igor Jurić: Nisam odustao, ubice dece biće doživotno sklonjene

Igor Jurić, čija je ćerka brutalno ubijena poručuje da nije odustao od doživotnog gonjenja ubica deca. "To su ljudi poput čoveka koji je ubio malu Anđelinu, koji je ubio Tijanu, koji je ubio Katarinu, Ivanu Podraščić, malu Mariju, da ne nabrajam dalje. To su stravični slučajevi. Zasmetalo mi je to što smo u nekom momentu dobili epitet organizacije koja krši ljudska prava. Izvući ću samo jednu rečenicu sa suđenja ubici male Anđeline. Veštaku je sudija postavio pitanje zašto na njenim noktima nije pronađen trag čoveka koji je ubio. Odgovor veštaka je bio da ona nije umela da se brani", istakao je Jurić. Ta deca su, kako je rekao, ubijena na najmonstruoznije načine i umrla su u najtežim mogućim mukama.

Kada su u pitanju krivična dela u vezi sa proizvodnjom i trgovinom droge ubačen je novi član koji kaznom od pet do 15 godina zatvora sankcioniše onog koji: radi prodaje, nudi na prodaju ili bez nakande radi daljeg stavljanja u promet daje opojne droge maloletnom licu, duševno bolesnom licu, licu koje je privremeno duševno poremećeno, licu koje je teže duševno zaostalo ili licu koje se leči od zavisnosti od droge.

Isti član predviđa istu kaznu i za onoga ko stavlja u promet opojnu drogu pomešanu sa supstancom koja može dovesti do teškog narušavanja zdravlja ili ko ovo delo izvrši u školi ili u njenoj neposrednoj blizini ili u zatvoru, javnom lokalu, javnoj priredbi.

Iste kazne su predviđene ako ovo delo učini službeno lice, lekar, sveštenik, nastavnik ili vaspitač iskorišćavanjem svog položaja ili ako za izvršenje tog dela iskoristi maloletno lice.

Takođe propisano je i novo krivično delo koje govori o navođenju maloletnika i duševno obolelih osoba na konzumiranje droga i kažnjavaće se kaznom od dve do 10 godina zatvora. Za dilere droga koji budu prodavali pored škola ili angažovali maloletnike da rade za njih kazna će biti od 5 do 15 godina zatvora.

U Krivični zakonik je ubačeno još jedno krivično delo koje se tiče napada na advokate ili članove njihovih porodica u vezi sa advokatksim poslovima.

Za ovaj osnovni oblik krivičnog dela propisana je kazna zatvora do tri godine, a ako učinilac tom prilikom nanese laku telesnu povredu advokatu ili članu njegove porodice čeka će ga kazna od jedne do pet godina zatvora.

Novčanom kaznom ili zatvorom do dve godine sankcionisano je unštavanje imovine advokata i njegove porodice, a ako je na taj način prouzrokovana i šteta viša od 450.000 dinara, učiniocu će pretiti kazna od šest meseci do pet godina zatora.

Pravila koja se tiču dogovaranja krivičnog dela malo su izmenjena, pa predviđaju da se onaj ko dogovara izvršenje krivičnog dela za koje se može izreći kazna do pet godina zatvora, može biti kažnjen novčanom kaznom ili kaznom zatvora do jedne godine.

Kada je u pitanju dogovaranje izvršenja krivičnog dela za koje se može izreći doživotni zatvor, učiniocu preti kazna od tri meseca do tri godine zatvora.

Izmene Krivičnog zakonika predvidele su i strožije kazne za nasilje na sportskim priredbama, napad na službena lica u vršenju službene dužnosti, zlostavljanje i mučenje, nasilje u porodici, ugrožavanje lica pod međunarodnom zaštitom.

Takođe uvedene su nove odrebe za akte nasilja koji su izvršeni na aerodromu, u avionu ili u pomorskom saobraćaju.

Pročitajte i ovo

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rumba

Ljudi, potpuno razumijem sve vad koji insistirate na smrtnoj kazni, al teška doživotna izolacija uz ("trening" u kamenolomu) ništa manje nije strašna. Ovo navodim iz čistog opreza jer, šta ako se vremenom pokaže da onaj koji je presudom smaknut uopšte nije bio kriv? Tu popravnog nema. Šta ako se osudi neko ko je zapravo nevin, a dedetak godina poslije ispliva istina da je neko drugi krivac. Jesmo li svi mi, kao pobornici smrtne kazne, u takvoj situaciji doprinijeli stradanju nevinog čovjeka? Teško je tu ići u krajnost. Još jednom, mislim da je doživorna bez prava na pomilovanje sasvim ok. Četiri kvadrata i četiri betonska zida dok je živ pa nek uživa!

OTPOR

Najrealnija je smrtna kazna za najteze zlocine. Kako sada uredjuju zatvore oni ce uzivati dizivotno troseci novac poreskih obveznika.

Lolzinjo

Nista bez Smrtne !!!