• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Više opcija u igri za snabdevanje Srbije ruskim gasom u 2020.

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug Izvor sputnjik

Za snabdevanje Srbije ruskim gasom u prvoj polovini 2020. godine, bez obzira na rezultate gasnih pregovora između Moskve i Kijeva, postoji više opcija, smatraju ruski eneregetski stručnjaci, piše Sputnjik.

Obećanje da će Srbija dobijati gas u prvoj polovini sledeće godine bez obizra na ishod rusko-ukrajinskih pregovora o novom sporazumu o tranzitu gasa, dali su predsednik Rusije Vladimir Putin i šef "Gasproma" Aleksej Miler na sastanku sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem u Sočiju.

Jedna opcija je "Turski tok",  ali u ovom slučaju sve zavisi od završetka radova na bugarskoj deonici tog gasovoda.

Možda će vas zanimati

"Ruski eksperti ističu da bugarski premijer Bojko Borisov ne vodi sasvim racionalnu i odgovornu politiku kada je reč o 'Turskom toku', ali da ovaj tok nije jedina opcija za snabdevanje Srbije gasom. Postoje gasovodi i u zapadnoj Evropi, kao i terminali za isporuku tečnog gasa koji mogu biti alternativa", navodi se u tekstu.

Stanislav Mitrahovič, glavni ekspert Fonda za nacionalnu energetsku bezbednost i naučni saradnik pri Finansijskom univerzitetu pri Vladi Ruske Federacije, smatra da se Srbija može snabdevati i gasom iz Mađarske.

"U Mađarskoj postoje prilično velike podzemne rezerve gasa, tako da, u slučaju da tranzit gasa preko Ukrajine bude prekinut, Srbija može biti obezbeđena na ovaj način. Ali ovo je kratkoročno rešenje. Sa druge strane, do Mađarske gas može biti isporučen ne samo preko Bugarske, nego i iz Austrije. Gasovod 'Severni tok' ide kroz Nemačku, Češku i Austriju, a od Austrije do Mađarske",  rekao je Mitrahovič.

Iako je uveren da će "Turski tok" ipak biti gotov na vreme, ekspert ističe da postoji i teorijska mogućnost da se Srbija snabdeva određenim količinama tečnog gasa, koji ipak neće imati značajnu ulogu, jer je Srbija veliki potrošač.

Mitrahovič veruje da bi u tom slučaju Srbija mogla da se nađe pod pritiskom Amerike da kupuje njen tečni gas preko Hrvatske ili Grčke. Iako deo eksperata kao moguće rešenje vidi dopremanje tečnog gasa sa ruskih terminala koji se nalaze na Jamalu i Sahalinu, drugi nisu uvereni u izvodljivost ovog poduhvata. Dimitrij Adimov, ekspert za energetski sektor, smatra da postoje razne varijante preko kojih Srbija može dobiti gas, uključujući i tečni gas, ali da je problem što se tu ne radi o direktnoj isporuci.

Pored toga, kako "Gasprom" postoji u Srbiji, on će, prema rečima Adimova, svakako biti u obavezi da nađe rešenje na ovaj ili onaj način, i u to ne treba sumnjati, prenosi Sputnjik.

Pročitajte i ovo


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image