• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Smanjen kriminal, rekordna zaplena droga od 7,2 tone" (VIDEO)

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović istakao je danas, predstavljajući rezultate njegovog sektora, da je ogroman rad pripadnika doveo do smanjenja stope kriminala i rekordne zaplene narkotika.

 Stefanović o radu policije 2019. Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Stefanović je, u obraćanju medijima, rekao da je ono što je obeležilo MUP 2019. ogroman rad ljudi, ukazujući da je za prvih 11 meseci izvršeno 73.634 krivičnih dela, što je smanjenje u odnosu na prethodnu godinu kada je počinjeno 77.724 krivičnih dela.

Podsetio je da je to ogromno smanjenje u poređenju sa prethodnim godinama kada je broj krivičnih dela bio 110.000 i 115.000.

Možda će vas zanimati

Naglasio je da se dobar rad policije reflektuje na ukupnu bezbednost građana, te je dodao da je preventivnim radom, na primer, za 18 odsto smanjena krađa vozila, a razbojništvo za 23 procenata.

Dobrim patrolama i primenom policijsko-obaveštajnog modela pripadnici MUP su uspeli da razreše i dovedu do smanjenja broja krivičnih dela, a jedan od posebno zapaženih rezultata je, kako je naglasio, rekordna zaplena narkotika

"U ovom trenutku imamo zaplenjenih 7,2 tone različitih narkotika, što je do sada nezabeležen rezultat u Srbiji. Najbolje godine su bile prethodne, kada smo imali oko 4 tone, a sa aktuelnom količninom i te brojke smo premašili za 80 odsto", objasnio je on.

Predstavljajući rezultate Stefanović je rekao da je procesuirano 24 kriminalne grupe, da je zbog narkotika zadržano 820 osoba.

Uprava kriminalne policije, kako je ukazao, pojačala je svoje aktivnosti u borbi protiv sajber kriminala, privrednog kriminala i policije.

SRPSKA POLICIJA UČESTVOVALA U DEVET MEĐUNARODNIH AKCIJA

Stefanović je naveo i da je srpska policija učestvovala u devet međunarodnih akcija, u kojima je zaplenjena velika količina narkotika.

Što se saradnja sa Interpolom tiče naveo je da je u Srbiji po poternicama te međunarodne institucije u ovoj godini uhapšeno 92 osobe, a po našem nalogu u inostranstvu 210.

"Kanalima Interpola razmenili smo 179.661 poruku. Na listi najpoželjnijih zemalja za saradnju Interpola smo na petom mestu već više godina za radom, a na listi Europola treći izvan EU", objasnio je on.

Preneo je da je MUP sa partnerima imao 124 sastanaka, od kojih 33 u inostranstvu.

Ukazao je i da je jedan važan rezultat u Interpolu postignut time što je Srbije uspela da spreči ulazak Kosova u tu instituciju na čemu se zahvalio partnerima koji su u tome pomogli i podržali Srbiju.

PRIJAVLJENO 130 POLICIJSKIH SLUŽBENIKA

Što se puta Srbije u EU tiče preneo je da je u okviru implementacija Poglavlja 24 procenat ispunjenosti više od 62 odsto, a prema poslednjem izveštaju realizovanih aktivnosti one su na preko 92 odsto.

U suzbijanju korupcije i privrednog kriminala podneta je prijava protiv 92.811 osove, a radilo se o ukupnoj svoti od 2,8 milijardi dinara.

Preneo je i da je unutrašnja kontrola podnela prijave protiv 130 policijskih službenika.

Što se saobraćajne policije tiče kaže da su njeni pripadnici ove godine svojim radom i prevencijom, kao i represivnim delovanjem smanjili broj stradalih i povređenih.

U Srbiji je, prema njegovim rečima, ove godine za 12 osoba manje izgubilo život, a povređeno je 19.331 osoba, što je manje od prošle godine kada smo imali 20.570 povređenih.

Izrazio je posebno zadovoljstvo što u zonama škole nijedno dete nije stradalo ove godine i najavio da će se nastaviti sa merama koje su tome doprinele.

Kroz predmet osnovne bezbednosti, koji je uveden 2017.prošlo je više od 220.000 učenika.

Govoreći o vatrogascima rekao je da su imali više od 34.000 intervencija, i spasili više od 1.000 ljudi.

Kada je reč o uslugama koje MUP pruža građanima preneo je da je izručeno više od 2,7 miliona dokumenata, najviše pasoša, pošto je istekao rok važenja prvim biometrijskim pasošima.

Preneo je i da je preko naših graničnih prelaza prešlo, u prvih 11 meseci, više od 37 miliona putnika.

BOLJI POLOŽAJ ZA PRIPADNIKE MUP-a

Stefanović je ukazao da je unapređen i materijalni položaj pripadnika MUP-a.

Rekao je da su uslovi rada pripadnicima MUP unapređeni što se ugleda i što je policajcima ove godine u dva navrata povećana plata, i to, kako je dodao, zahvaljujući naporima predsednika Srbije.

Naveo je i da su obnovljena i novoim opremom opreljena osam nova objekta MUP.

Što se opreme tiče kaže da je ove godine pripadnicima MUP-a isporučeno preko 500 novih vozila, a da je više od polovine dato Sektoru za vanredne situacije.

Stefanović je rekao da je MUP-u isporučeno i tri Erbasova helikoptera, te da se na proleće oceckuje i četvrti, a da se potom očekuje isporuka transprtnih helikoptera tipa "Puma."

Kazao je i da je ove godien u policijsku službu primljeno 1.309 lica, te da zaposleno i 215 supružnika i dece poginulih pripadnika MUP, čime to ministarstvo želi da pokaže da ne zaboravlja ljude koji su svoj život položili za svoju državu.

"Svaki od članova porodice poginulih će uvek imati svoj dom i kuću u MUP-u", poručio je on.
Stefanović je kazao da u narednoj godini očekuje još više rada, zalaganja pripadnika MUP, ali i da će se nastaviti sa modernizacijom, a sve u cilju postizanja još boljih rezultata u suzbijanju kriminaliteta, čime se građanima pokazuje da imaju "pravo na bolje".

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Idu

Izbori ....

Delija BS

Gospodine ministre znate li sta se desava u jednom selu pored smedereva zove se Radinac,najmanje tri kuce pljackaju nedeljno, ulaze seku bakarne cevi od parnoga grejanja iznose i kad su prilici i radijatore i sve sto vide da je vredno po kucama sad pre neki dan su opljackali i lokalni fudbalski klub a policija nemo sve to gleda i posmatra inspektori dodju pogledaju to sve par minuta i odu i nikada ne razjasne te provale i nadju lopove a ti lopovi lokalni se okurazili pa sou prave po selu.eto molimo vas da vi malo povedete racuna i da te vase kolege naterate da rade svoj posao i da zastite gradjane od tih zlih momaka!pozz

Tursija

Ali slina koliko hoces

special image