• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS JE JOVANJDAN: Evo kakvi su običaji i verovanja

Izvor mondo.rs

SPC i vernici slave danas Sabor svetog Jovana Krstitelja - Jovanjdan, jedan od praznika posvećenih proroku koji je krstio Isusa Hrista.

 Jovandan Sabor svetog Jovana Krstitelja običaji i verovanja Izvor: Ilustrcija: MONDO/Mario Milojević

Danas je za pravoslavne Srbe veliki praznik. Kao i svakog 7. januara (po julijanskom kalendaru, odnosno 20. januara po gregorijanskom kalendaru) slavi se Sabor svetog Jovana Krstitelja.

Obeležava se dan posle Bogojavljenja, kao secanje na Krštenje Isusovo i ulogu svetitelja koji je pripremao narod za novu veru.

Možda ce vas zanimati

"Ja vas krstim vodom, ali onaj što ide za mnom jaci je od mene... On ce vas krstiti Duhom Svetim i ognjem", reci su svetog Jovana pri krštenju naroda u reci Jordan, gde je ljude pozivao na pokajanje.

Poslednji prorok do Isusa, sveti Jovan se smatra zaštitnikom zatvorenika, epilepticara, muzicara, krojaca, ugostitelja, ali i zaštitnikom Malte, Jordana…

Pored toga što ovog sveca slave kao svog zaštitnika metlari i drvosece, u narodu se na današnji dan posebno slavi dan kumstva i pobratimstva, dva duhovna srodstva, dve prave narodne institucije koje su u narodu izuzetno poštovane.

Ove dve znacajne duhovne vrednosti su olicene u svetom Jovanu, kumu božijem. U narodu se smatra da je duhovno srodstvo jace od onog po krvi i mleku, zato je sveti Jovan posebno poštovan ne samo u obredima vec i u kletvama i zakletvama.

Otud i izreka: "Kumim te Bogom i Svetim Jovanom".

Zašto se kumstvo ne odbija?

Sveti Jovan je u narodu dobio svojevrsnu biografiju, pa se otuda i razlicito naziva: Jovan Krstitelj, Jovan Preteca, Jovan Glavosek, Jovan Svitnjak, Jovan Narukvicar, Jovan Metlar, Jovan Biljober, Jovan Pilodelac, Jovan Gromodol i još sijaset drugih imena.

Od mladosti je bio posvecen veri i kao branilac javnog morala suprotstavljao se razvratu rimskog društva koji je u njegovo vreme dostigao vrhunac.

Sveti Jovan je javno osudio i cara Iroda Antipu koji je preoteo ženu svom bratu Filipu.

Carica Irodijada je, kaže predanje, nagovorila kcerku Salome da od Iroda zatraži glavu Jovanovu. Zanesen Salominom igrom, Irod je naredio pogubljenje Jovana Krstitelja.

Ovom dogadaju posvecen je poseban praznik poznat kao Usekovanje glave Svetog Jovana Krstitelja, a na ikonama se slika svetitelj koji u desnoj ruci drži svoju odsecenu glavu.

IZGUBLJENI OBICAJ JOVANJDANA

Dani od Božica do Bogojavljenja nazivaju se nekršteni dani, a dani od Bogojavljenja, od kojih je prvi Jovandan, do Uskršnjih poklada nazivaju se kršteni. Zbog toga je u narodu ostalo verovanje da se krštenje i vencanje mogu obavljati tek od današnjeg dana nadalje, od Dana kumstva, pobratimstva i prijateljstva, a ne valja se, kaže narod to raditi u nekrštene dane.

Za Jovanjdan ne postoje posebni obicaji osim, uz rezanja kolaca i osveštanja kuce vernika koji slave ovaj dan, pranja ikone. Na ovaj dan su se ikone iznosile iz kuca, posle jutrenja, na reku, kanal, bunar i umivale su se, uslovno receno, brisale krpom pokvašenom tom vodom.

Obicaj je odavno nestao, a verovalo se da ce se onom ko to prekrši, te godine oduzeti ruke i noge i drugi obicaj da se na ovaj dan deca, mladi pobratime, obicajno u najbližem manastiru za vreme molitve i da se na ovaj dan poziva u goste kum, stari porodicni ili bira kuma ona porodica koja nema staro kumstvo.

O ŽIVOTU JOVANOVOM

Medu licnostima jevandelskim koje okružuju Isusa, licnost Jovana Krstitelja zauzima posebno mesto, kako po svom cudesnom dolasku na svet i nacinu života, tako i po svom tragicnom izlasku iz svoga života.

Prema predanju, bio je takve moralne cistote da se pre mogao nazvati andelom nego smrtnim covekom, a jedini je od svih proroka koji je svetu mogao i rukom pokazati onoga koga je prorokovao.

Veronauka uci da je poslednji prorok Jovan Preteca, "izmoljen od bezdetih" jevrejskog sveštenika Zaharija i žene mu Jelisavete, roden po Božjem planu na prelomu vremena koje se opisuju Stari i Novi Zavet.

Sam Hrist je za Jovana Pretecu rekao da je najveci izmedu rodenih od žena. Današnji praznik pod nazivom Sabor Svetog Jovana Krstitelja je spomen na znacajnu ulogu ovog svetitelja u krštenju Hristovom.

Ovaj praznik je i priznanje crkve Jovanu, jer je poslužio tajni božanskog krštenja, položivši ruku na glavu Hrista i pogruzivši ga u vodi Jordana. Tako se glavna životna uloga ovog proroka odigrala na Bogojavljenje.

Crkva uci da je Jovan poceo da propoveda približavanje carstva nebeskog šest meseci pre Hrista. Najavljivao je da za njim ide veci jaci od njega.

Kao neustrašivi pobornik pravde javno je razoblicavao proroke svojih savremenika, opominjuci ih da donesu rod dostojan pokajanja i da se ne uzdaju u Avramovo ocinstvo nego u svoja dela.

Tako je cara Iroda javno izoblicio zato što je uzeo za ženu snahu Irodijadu iako joj je muž, Irodov brat Filip, bio živ, što ga je koštalo života.

U hrišcanstvu se poštuje kao svetac, pustinjak i mucenik, prethodnik Isusov. U islamskoj tradiciji je poznat kao prorok Jahja ibn Zakarija (arapski: ???? ?? ??????Ya?ya ibn Zakariya).

U judaistickoj religiji Jovanovog vremena je postojalo nekoliko pravaca. Fariseji su bili znacajna stranka, i verovali su u vaskrsenje mrtvih, božansku pravdu u sledecem životu, andele, ljudsku slobodu i božije providenje. Sadukeji su bili konzervativniji, držali su vlast u Hramu i nisu verovali u vaskrsenje i vecnost duše. Eseni su bili asketska zajednica koja je ocekivala skoru apokalipsu. Neki naucnici smatraju da je Jovan bio pod uticajem esena, koji su upražnjavali obredne rituale cvrsto povezane sa krštenjem, iako za to nema direktnih dokaza.

Prema hrišcanskom predanju Jovan Krstitelj je pogubljen po nagovoru Herodijade, žene Iroda Antipe, kojima je prigovorio zbog preljube, jer se Irodijada udala za kralja Iroda, brata njenog muža Filipa, koji još beše živ.

Irodijada je bila majka lepe plesacice Salome, sa kojom se dogovorila da plesom ocara Iroda i da mu zauzvrat traži Jovanovu glavu. Irod je uhapsio Jovana i zatvorio ga u tamnicu, da bi kasnije naredio da mu odrube glavu, i na pladnju je iznesu Herodijadinoj cerki Salomi.

Isus nakon Jovanovog pogubljenja nije odbacio njegova ucenja, vec je u propovedima nastavio da velica njegov lik i delo, nazivajuci ga andelom i "Ilijom koji ce doci“ (Matej 11:7-15).

Medutim, za razliku od Jovana, Isus je pio vino i nije postio.Jevandelja prenose da su Jovanovi ucenici prigovarali Isusu i njegovim ucenicima zato što ne poste.

Mandejci, koji sebe smatraju nastavljacima Jovanovog ucenja, Isusa smatraju „lažnim mesijom“ (mšiha kdaba) koji je izopacio ucenje koje mu je poverio Jovan.

POŠTOVAN U CELOM SVETU

Najstarije poštovanje vezano uz Jovana Krstitelja odnosi se na cašcenje njegova groba u Sebasti, nedaleko od današnjeg Nablusa u Palestini.

Prema pravoslavnom predanju, apostol Luka je pokušao da prenese Jovanovo telo iz Sevasteje u Antiohiju, no uspeo je da dobije i prenese samo jednu ruku koja se u Antiohiji cuvala do desetog veka, pa je posle preneta u Carigrad, odakle je nestala u vreme Turaka.

Relikvije svetog Jovana Krstitelja se danas cuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amijenu u Francuskoj, i u Cetinjskm manastiru u Crnoj Gori.

Sv. Jovan Krstitelj od pocetka veoma poštovan u hrišcanskom svetu. U srednjem veku, njegov praznik (Ivanjdan) zvali su "letnji Božic". Jedna od najvecih hrišcanskih bazilika, ona u Damasku, je posvecena Jovanu Krstitelju. Danas je u njoj džamija.

U cast sv. Jovanu Krstitelju, podignute su mnoge crkve pocevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale.

Hrišcani proslavljaju Jovanove praznike nekoliko puta u godini. U Rimokatolickoj crkvi njegovo se rodenje slavi kao svetkovina 24. juna, a muceništvo, nekad nazivano i Glavosjek sv. Jovana Krstitelja, kao spomendan 29. avgusta.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 7. januara po julijanskom, a 20. januara po gregorijanskom kalendaru, dan rodenja Sv. Jovana proslavlja 7.jula (24. juna po julijanskom kalendaru), a dan njegove smrti obeležava praznikom Usekovanje (gregorijanski 29. avgust/julijanski 11. septembar).

Vernici vrlo cesto daju Jovanovo ime deci, i kod pravoslavaca i kod katolika. Pravoslavci slave krsnu slavu Svetog Jovana, a katolici obicno slave imendan.

Procitajte i ovo

Komentari 28

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Boban

@Agnostik: Zašto ne dokažete da Bog ne postoji?

Boban

@ Agnostik: Zašto ne dokažete da Bog ne postoji?

Виола'27

Свети Јоване Крститељу ,Помилуј и Спаси брата мога по Христу ,Ненада,и Даруј му здравље од тешке болести од које страд.На ивици је живота и смрти,Излечи га Божји Угодниче што пре.Амин.

 Jovandan Sabor svetog Jovana Krstitelja običaji i verovanja