Štamparija "Kosmos" u blokadi, radnici-invalidi od oktobra bez plata | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Štamparija "Kosmos" u blokadi, radnici-invalidi od oktobra bez plata

Izvor mondo.rs Izvor Tanjug
Izvor mondo.rs Izvor Tanjug

Zbog dugova poveriocima račun "Kosmosa" - firme za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom je u blokadi a radnici mesecima nisu dobili plate.

Izvor: Guliver/Getty images/iStock/grafart

Jedno od najstarijih štamparskih preduzeća "Kosmos"- firma za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom nalazi se u veoma komplikovanoj finansijskoj situaciji jer im je, kako navode, račun blokiran zbog dugova poveriocoma, a radnici nisu dobili plate mesecima. Iz ovog preduzeća prethodnih dana upozoravali su na tešku situaciju u kojoj su se našli i zatražili pomoć države.

Kako kaže za Tanjug izvršni direktor sektora za opšte, pravne i kadrovske poslove u tom preduzeću Nenad Čubić, poslednju platu (minimalac) za novembar 2018. primili su u oktobru prošle godine. Firma, koja je osnovana još 1961. godine, ima 39 zaposlenih, a njih 27 su osobe sa invaliditetom.

Možda će vas zanimati

Navodi i da je račun tog preduzeća u blokadi od 15. novembra prošle godine i da to znači da ukoliko ne izmire obaveze u predviđenim rokovima, neko od poverilaca može da pokrene stečaj.

"Preduzeće je u složenoj, delikatnoj situaciji, a ko je odgovoran ustanoviće nadležni organi", rekao je Čubić.

Ističe da su se obraćali Zaštitniku građana, kao i da su prošle nedelje pisali o svom problemu i predsedniku Srbije.

"U Predsedništvu su nam obećali da ćemo za dve do tri nedelje imati odgovor o tome da li i kako država može da nam pomogne", kaže Čubić i upozorava da bez pomoći države preduzeće neće moći da opstane jer je ona većinski vlasnik.

Čubić kaže i da je pre dve godine, uz državnu pomoć, urađen Unapred pripremljeni plan reorganizacije (UPPR) i da on važi pet godina.

"Imamo veliki broj poverilaca kojima dugujemo, i dugovi su veliki. Blokiran nam je račun i veoma teško možemo realizovati plan bez pomoći države", rekao je on.

Preduzeće je u blokadi zbog dugova od preko devet miliona dinara, dodao je sagovornik.

Inače, pre dva dana Zaštitnik građana pokrenuo je postupak kontrole zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, povodom informacije da se od novembra 2018. godine zaposlenima u preduzeću "Kosmos" ne isplaćuju zarade.

Iz Ministarstva za rad saopštili su danas da nisu odgovorni za takvu sitiuaciju u preduzeću "Kosmos" i da je resorno ministarstvo uradilo sve u okviru svojih nadležnosti.

Ukazuju da je 2015. godine Vlada Srbije preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom preporučila da u skladu sa propisima o stečaju, izrade unapred pripremljen plan reorganizacije, koji se izrađuje u trenutku kada još postoji dovoljan nivo poslovne aktivnosti, a u cilju povoljnijeg namirenja poverilaca i ako postoje ekonomsko opravdani uslovi za nastavak dužnikovog poslovanja.

Preduzeće "Kosmos" se od marta 2017. godine nalazi u procesu realizacije UPPR-a i za njegovo sprovođenje nadležni su organi upravljanja u Preduzeću, objašnjavaju u Ministarstvu rada.

Na organima upravljanja je da realizuju poslovne aktivnosti u obimu i meri kojima bi se obezbedili tekuća likvidnost i izmirenje obaveza po UPPR-u, a samim tim i opstanak privrednog društva, ističu.

"Tokom sprovođenja UPPR-a usledilo je odstupanje od dinamike u otplati duga prema poveriocima što je dovelo do blokade poslovnih računa, za šta su odgovorni Skupština i direktor Preduzeća, a ne Ministarstvo, koje se zalaže da se poštuju prava radnika i da se sve radi po zakonu", navode u resornom ministarstvu.

Napominju da je resorno ministarstvo uradilo sve u okviru svojih nadležnosti, a da nadzor nad UPPR-om i radom privrednog društva obavlja Ministarstvo privrede.

Iz Ministarstva navode da su 2018. godine ovom preduzeću isplaćena sredstva u iznosu od oko 30 miliona dinara za subvencije zarada za zaposlene osobe sa invaliditetom i za refundaciju troškova kupljenog i plaćenog repromaterijala.

Prošle godine skladu sa zakonskim mogućnostima, isplaćena su i sredstva u ukupnom iznosu od 10, 4 miliona dinara.

Navode da su poslodavcu inspektori rada još prošle godine nakon vanrednih inspekcijskih nadzora naložili da dostavi na uvid obračune zarada za oktobar, novembar i decembar 2018. godine i januar, februar, mart, april, maj i jun 2019. godine.

Poslodavac je to učinio 4. septembra 2019. godine, a inspektor rada je podneo zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv poslodavca zbog neisplaćivanja zarada.

Kada je u pitanju oblast bezbednosti i zdravlja na radu, inspektor rada je utvrdio nepravilnosti i doneo rešenje, kojim je poslodavcu naložio da angažuje pravno lice sa licencom radi sprovođenja periodičnog pregleda i provere opreme za rad i izvrši ispitivanje uslova radne okoline.

Poslodavac je postupio po rešenju i 26. novembra prošle godine obavestio inspektora rada da je otklonio nepravilnosti, a nakon kontrolnog inspekcijskog nadzora utvrđeno je da je poslodavac zaista u potpunosti postupio po nalozima iz rešenja i otklonio nepravilnosti.

"Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja nastaviće i u narednom periodu da, u skladu sa zakonskim mogućnostima i raspoloživim sredstvima, preduzima mere i aktivnosti iz svoje nadležnosti u cilju pružanja podrške preduzećima za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba sa invaliditetom", ističe se u saopštenju.

Takođe, napominju da ostaju otvoreni da daju odgovore i zaštitniku građana koji je pokrenuo postupak zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva povodom situacije u ovom preduzeću.

"Predsednik Aleksandar Vučić, kada je stupio na čelo Vlade Srbije, stavio je do znanja da se zakoni moraju poštovati. Po dolasku na čelo države, njegov stav se nije promenio, prioritet države je poštovanje zakona i građanskih i radničkih prava bez davanja privilegija bilo kome. I u ovom slučaju insistiraćemo da se obezbedi ono što radnicima pripada, a oni koji su prekršili zakon, da za svoje postupke i odgovaraju", zaključio je ministar rada Zoran Ðorđević, a navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE I OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU