Sveti sinod predložio je da prekid zabrane bude uveden od 5.00 do 10.00 časova da bi pravoslavni hrišćani, koji nisu u izolaciji i samoizolaciji, mogli da učestvuju na jutrenju i liturgiji na svoj najveći praznik.

Sa sednice Sinoda upućeni su "izrazi bratske ljubavi i solidarnosti Njegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu crnogorsko-primorskom Amfilohiju i ogorčenja zbog postupaka vlasti Crne Gore prema njemu", saopšteno je iz SPC.

Srbija, gde je virusom korona do sada zaraženo 4.054, a umrlo 85 ljudi, uvela je niz mera na sprečavanju širenja zaraze, među kojima je i zabrana kretanja od petka u 17.00 do ponedeljka u 5.00 časova.

Jedna od tema današnje konferencije za novinare u Vladi Srbije bilo je upravo ovo pitanje - da li će biti odobren zahtev crkvenih krugova da se dozvoli odlazak u hramove na Uskrs. Evo šta je odgovorio pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković.

VAŽNO!

Domovi zdravlja od 1. aprila funkcionišu kao ambulante za korona virus, a ukoliko osetite simptome virusa, odmah idite u dom zdravlja. Moguće je uraditi i test samoprocene na korona virus na sajtu Ministarstva zdravlja.

Policijski čas u Srbiji je produžen, mlađi od 65 godina ne smeju da izlaze od 17 do pet časova radnim danima, a uvedena je i nova mera - zabrana izlaska za sve od petka do ponedeljka.