ONE su naslednice Darije Kisić - "Razbile" na medicini, ostaju na Kosovu | Mondo Portal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.
Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bravo

ONE su naslednice Darije Kisić - "Razbile" na medicini, ostaju na Kosovu

Autor Danijela Pašić
Autor Danijela Pašić

Jelena i Milica bile su studentkinje za ponos. Ovo su njihove ispovesti.

Izvor: Ministarstvo zdravlja

Jelena Šubarić Filimonović (27) iz Zvečana, i Milica Stevanović (26) iz Kosovske Mitrovice, jedne su od 100 najboljih diplomaca medicinskih fakulteta, koje su u petak dobile posao, a ono što ih izdvaja jeste što su želele da ostanu da rade na Kosovu, gde su i završile fakultet, i ta želja im se ispunila. Milica je dobila posao otorinolaringologa (ORL) u Kliničkom centru u Kosovskoj Mitrovici i počinje danas, dok se Jelena odlučila za epidemiologiju, i radiće u Zavodu za javno zdravlje, u istom gradu, a počinje sa radom 1. jula.

Obe su sa Kosova. Jelena je rođena u Prištini, živela je sve do udaje u Donjoj Gušterici, a od 2018. je u Zvečanu, gde je osnovala porodicu. Pre dve godine, 2018., sa prosekom 9, 23, završila je Integrisane akademske studije medicine, koje je upisala 2012. godine na Mediciniskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

Možda će vas zanimati

Milica Izvor: Ministarstvo zdravlja

Milica je rođena u Kosovskoj Mitrovici i čitav svoj život provela je u tom gradu. Nakon završene Matematičke gimnazije upisala je 2013. godine Medicinski fakultet Univerziteta u Prištini sa privremenim sedistem u Kosovskoj mitrovici. Fakultet je zavrsila prva iz svoje generacije, već jula 2019. godine sa prosečnom ocenom 9,40. Tokom svih 6 godina studiranja, kaže, stremila je tome i vredno radila i učila da bih ostvarila takve rezultate, a uvek se potajno nadala da će doći dan, kakav joj se desio u petak da bude nagrađena za sav trud i zalaganje tokom studija, piše "Telegraf".

Kada ih pitate, zašto medicina, Jelena otkriva da je često i sama sebi postavljala to pitanje, ali odgovor, ipak, zna. A Milica... Miličine želje su bile usmerene drugom svetu.

JELENA: Volim da pomažem ljudima, jer je to prelep osećaj, volim da istražujem nepoznato, imam preveliku želju za dokazivanjem i učenjem.Takođe, potičem iz porodice lekara, moja mama je vanredni profesor na Medicinskom fakultetu – odsek stomatologija Univerziteta u Prištini sa privremenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici.

MILICA: Medicinski fakultet nije bio oduvek moja želja, moram da budem iskrena. Moja velika želja i ljubav je oduvek bio Fakultet dramskih umetnosti, ali nisam imala podršku svojih najdražih i najbližih ljudi za taj izbor, koja je meni uvek bila važna. S obzirom da sam odrastala uz lekare, jer mi je otac stomatolog kao i dva starija brata, a mama je sudija, od mene se očekivalo da nastavim nekim od ta dva puta, ali sam odlučila da moj životni put usmerim ka medicini.

Milica je odgovorila na pitanje zašto baš ORL, a Jelena na to da li je i koliko koronavirus uticao na to da se opredeli za epidemiologiju

JELENA: Epidemiologiju sam zavolela još tokom studiranja s obzirom na to da ima dodirnih tačaka sa svim granama medicine. Odmah po završetku studija upisala sam Doktorske akademske studije na Medicinskom fakultetu u Prištini, i nakon godinu dana dobila sam ugovor na određeno kao Saradnik u nastavi upravo na predmetu epidemiologija na Medicinskom fakultetu u Prištini. Od novembra meseca 2019. godine započela sam volontersku specijalizaciju iz epidemiologije. Iako mnogi ne misle tako, epidemiologija je jako važna grana u medicini, što se pokazalo mnogo puta, a evo i sada tokom pandemije COVID-a 19. Epidemiologija pruža veliki broj naučno-istraživačkih mogućnosti, radila bih i na sprečavanju i suzbijanju bolesti. Osnovni cilj epidemiologije je identifikacija faktora povezanih sa pojavom bolesti, što stvara osnov za preveniranje oboljenja. Smatram da će epidemniologija tek zaživeti i da će se shvatiti njen značaj onako kako ona zaslužuje, jedinstvena, prelepa, zahvalna grana medicine.

MILICA: ORL sam zavolela na fakultetu, pored sjajnih predavača i zanimljive materije, privlači me rad sa pacijentima, koji je u ovoj grani medicine od dečjeg uzrasta do najstarijih pacijenata kao i širina te specijalizacije. U nju je sažeto sve ono što me je privlačilo iz svih ostalih predmeta. Danas, kad pogledam iza sebe presrećna sam jer znam da bih opet odabrala medicinu.

devojka Izvor: Privatna arhiva

Govorile su i o tome koliko su i da li čekale na posao:

JELENA: S obzirom na to da sam godinu dana po završetku studija započela rad na Medicinskom fakultetu, za rad u struci sam čekala nepune dve godine. Osećaj kad su mi javili da sam dobila posao je neverovatan, presrećna sam jer mi se ispunila jedna od najvećih želja i jako sam ponosna na svoju zemlju. Zahvalna sam, pre svega, svojoj državi na ukazanoj prilici, predsedniku države Aleksandru Vučiću, ministru zdravlja Zlatiboru Lončaru, svim nosiocima ovog projekta kao i Medicinskom fakultetu Univerziteta u Prištini sa privemenim sedištem u Kosovskoj Mitrovici na pruženom znanju.

MILICA: Upravo u tome je veličina projekta koje je nase Ministarstvo zdravlja osmislilo i sprovelo u delo. Ja na posao nisam gotovo ni čekala. Krajem februara sam polozila stručni ispit, i onda se spletom nesrećnih okolnosti desila pandemija Covid-19, tako da je ceo svet stao i ništa se u tih par meseci nije ni moglo desiti. A, eto, već u junu sam dobila poziv, koji će mi sasvim sigurno promeniti život iz korena. Bio je to poziv od Ministarstva zdravlja za odabir radnog mesta, specijalizacije i plaćene doktorske studije. Zaista ne znam šta bih mogla više da poželim za svoju karijeru od ovakve prilike i nagrade koju sam dobila. U trenutku kada sam dobila poziv radila sam u Covid ambulanti u Kosovskoj Mitrovici. Čini mi se da je cela ambulanta čula moje koleginice kad sam im rekla o čemu se radi, a ja, ja sam bila presrecna, ruke su mi drhtale i pozvala sam svoju porodicu da im saopstim te divne vesti. Taj trenutak je ono što sam čekala čitavo studiranje.

Koliko sam zahvalna, ne umem ni da opišem. Pre svega sam zahvalna ministru Zlatiboru Lončaru koji je moje kolege i mene primio kao sebi ravne, kao prijatelje i kolege, strpljivo saslušao i ispoštovao svaku našu želju, bilo je i šale i smeha, priredio nam je jedan nezaboravan dan. Zahvalila bih se čitavoj Vladi Srbije kao i našem Predsedniku Aleksandru Vučiću, koji je podržao ovu izuzetnu inicijativu i stao i za nas na samom početku naše karijere kada je to i najvažnije.

devojka Izvor: Privatna arhiva


One su ocenile zdravstveni sistem u Srbiji:

JELENA: Zdravstveni sistem u Srbiji je dobro organizovan, deo sam tog sistema i naravno da cenim njegov rad, Imamo dobar i kvalitetan kadar, koji je spreman da reaguje i uspešno se izbori u svim situacijama. Smatram da se u zdravstveni sistem treba još više investirati jer samo jakim zdravstvom imaćemo zdravu naciju i jaku državu.

MILICA: Mislim da su svi shvatili na kom je nivou naše zdravstvo baš u ovim najtežim trenucima. Čak su i naši građani, koji dugo žive u inostranstvu prepoznali kvalitet našeg zdravstvenog sistema i vratili se u Srbiju iz mnogo razvijenijih i bogatijih zemalja. Naravno da uvek može bolje i uvek može više, ali uz ovakvo zalaganje naše države, uz ovakve izuzetne programe našeg Ministarstva zdravlja, na nama koji radimo za ovu zemlju i njene građane je samo da se trudimo da pratimo korak sa svetom i opravdamo poverenje koje smo dobili od naše Srbije.

PROČITAJTE I OVO

Inicijalizacija u toku...

Komentari 57

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bg

Na svu srecu nisu naslednice te gospodje. One nekog i svoje rodno mesto vole, pa ce nastaviti da ga unapredjuju. Blagoslov jer ta ognjista nece da se ugase.

Zvečanac

@Bg samo ti ostani u tvoj BG i čuvaj svoje ognjište i jedi sendviče

Mladi u bekstvu

Koga jos lece kadrovi sa PR univerziteta.? Nazalost to je toliko degradirano, da niko vise nece ni da ih zaposli sem na Kosovu.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU