Po otvaranju granica, najviše zabune uneli su takozvani brzi testovi na korona virus koji nisu dovoljno da bi se ušlo u Crnu Goru što je iz prve ruke saznao Đorđe V. koji je vraćen sa granice jer je imao takav test.

Da bi državljani Srbije preši granicu potrebno je da imaju negativan PCR test ili pozitivan ELISA test koji podrazumeva da je ta osoba već preležala koronu.

Brzi test je do noćas važio samo za bosanske državljane ali je i njima od danas potreban pozitivan ELISA test da bi ušli u Crnu Goru, prenosi RINA.

Koji test je bolji?

PCR pokazuje da li ste trenutno zaraženi korona virusom i može se uraditi na lični zahtev po ceni od 6.000 dinara.

ELISA test je jeftiniji - 1200 dinara, rezultati se dobijaju istog dana ali je velika je verovatnoća da rezultat neće biti odgovarajuć zato što su stručnjaci utvrdili da nivo antitela posle oporavka ubrzano opada posle dva-tri meseca, a dešavalo se i da se pacijent koji je preležao koronu ponovo razboli.

Takođe, asimptomatski i blagi slučajevi imaju nisku koncentraciju antitela, što u prevodu znači da ni preležan virus nije garancija da ćete biti pozitivni na ELISA testu, zbog čega je PCR test skuplja ali sigurnija "varijanta".

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.