On objašnjava da će epidemiološka situacija do 1. septembra biti još bolja nego što je trenutno.

Na pitanje da li je, gledano sa epidemiloškog aspekta, sve spremno za početak školske godine ili se razmatra eventualno odlaganje, Kon odgovara da odlaganje nikako ne bi bilo dobro.

"Epidemiološka situacija će se smirivati još više. Svako odlaganje onemogućuje da u najboljem trenutku počne škola. Nama je najvažnije da su mere i dalje zatvorene i da to ostane sve do polaska u školu”, kaže za Nova.rs epidemiolog i član Kriznog štaba.

Objašnjava da bi bilo kakvo popuštanje mera “onemogućilo da se vidi kako otvaranje škola utiče na epidemiju”.

“Odmah posle nedelju dana, posle deset dana, videće se da se ništa neće desiti. Jako je bitno da ljudi shvate da je bezbedno da decu šalju u školu”, kaže Kon.

Tvrdi da je u mnogim sredinama napravljena greška neprekidnog odlaganja početka školske godine.

“Daleko je povoljnije imati otvorene škole mesec dana pa u slučaju pogoršanja situacija postupno zatvarati nego čekati sa otvaranjem”, kaže Kon i dodaje: “Moramo čitavu školsku godinu da izdržimo, nije to pitanje jednog trenutka.”

Napominje da Krizni štab još uvek odoleva ogromnim pritiscima da se “sve živo” otvori. “Kad kažem sve živo mislim i na kafiće i na noćne klubove, jedino se zbog škole to ne dozvoljava ni na koji način”, kaže on.

Na pitanje kako bi izgledale eventualne mere za one koji se vraćaju sa letovanja, da li bi to bio karatin, izolacija, ili negativan PCR test, Kon objašnjava da mera najverovatnije neće ni biti.

“Neće ništa biti, najverovatnije. To je već tri nedelje u raspravi, ako do sad nije bilo onda je teško da će i biti”, kaže epidemilog.

Objasnio je i da je normalno to što u Srbiji broj novoobolelih od koronavirusa konstantno opada, dok u okolnim zemljama raste, jer je reč o tzv. “fenomenu prelilvanja”.

“To je jedna od najtipičnijih situacija kad su u pitanju respiratorne infekcije. Nemate nikada, ni u jednom gradu, čak ni da se u dve škole zaraza pojavljuje istovremeno. Prvo ide jedna škola, za to vreme je druga potpuno mirna, pa onda prelazi u nju", ističe Kon.

(Mondo/Nova.rs)

------------------------

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.