Ono što je jedinstveno za sve osnovne škole je da će nastava za niže razrede biti uživo u školi.

Škole sa manjim brojem učenika organizovaće nastavu u školi i za više razrede (od petog do osmog).

Osmoletke koje imaju veliki broj đaka za više razrede kombinovaće nastavu u školi i na daljinu. Osnovna škola "Drinka Pavlović" u Beogradu spremna je za početak nove školske godine, kaže direktor škole Jole Bulatović i ističe da će izmenjena nastava krenuti po svim stručnim uputstvima koja su dobijena od Ministarstva prosvete.

Bulatović navodi da će učenici od 1. do 4. razreda u školi biti pre podne, podeljeni po grupama, a da će stariji đaci od 5. do 8. razreda dolaziti u dva termina od 13 i 16.30 časova.

"Aktivnosti mladjih razreda se završavaju u 12.35, celodnevna nastava 1. i 2. razreda je od 8 do 12.35 u školi, 3. i 4. razred dolazi podeljen u grupe A i B u dva termina od 8 do 10. 25 i od 10.45 do 12.35. Za 3. i 4. razred organizovan je produženi boravak, od 10.30 i za sada ima dovoljno zaposlenih da prihvati taj broj dece koja su se izjasnila za ostanak u boravku", naveo je Bulatović za Tanjug.

Ističe i da je angažovanje kadrova u produženom boravku dugogodišnji problem, zbog visine plate.

Za učenike starijih razreda (od petog do osmog) nastava će biti organizovana tako da će ponedeljkom, sredom i petkom dolaziti polovina đaka, dok će utorkom i četvrtkom dolaziti druga polovina, s tim što će se, kako kaže, oni rotirati na nedeljnom nivou.

U beogradskoj Osnovnoj školi "Nikola tesla" u Rakovici najmlađi đaci će pak nastavu pohađati u dve grupe, jedne nedelje u prepodnevnoj smeni (od 8 sati i od 11), a druge popodne od 14 sati i 17.

Inače, svakoj školi je ostavljeno da sama odabere način i raspored smena. Veoma mali broj roditelj se prijavio za onlajn praćenje nastave. 

Bulatović navodi i da se svega dva odsto roditelja odlučilo da njihova deca prate nastavu na daljinu, koja će se, dodaje, pre svega odnositi na praćenje RTS nastave i konsultacije sa učiteljima i nastavnicima. - Deca neće imati onlajn nastavu kao što su imali na početku epidemije, već je onlajn zamišljen i kao konsultacija, odnosno kao dopuna onoga što nije bilo na RTS-u.

Država je preko svog zavoda poslala jedinstven program i pridržavaćemo se tog programa, potrebno je da ta dva sistema budu potpuno usaglašena - rekao je Bulatović. Bulatović je ukazao i da se roditelji trenutno najviše brinu zbog zdravstvene situacije, ali i zbog novog modela nastave, odnosno koliko će to sve potrajati.

(Mondo/Tanjug)

MONDO vas poziva da poštujete preporučene mere – držite distancu, nosite masku i izbegavajte okupljanja, to je jedini način da se spreči širenje epidemije. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.