• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

VEŠTO SKRIVEN SRPSKI TURISTIČKI BISER: Vodopadi i prirodne lepote ovog dela Srbije ostavljaju bez daha! FOTO

Autor Aleksandar Nastevski

Evo zašto je reka Petnica jedna od najlepših na zapadu Srbije

 Zapadna Srbija vodopad reka Petnica pećina Potpeć priroda Izvor: Rina

Jedno od najživopisnijih sela u zapadnoj Srbiji svakako je Potpeć, nadaleko poznato po istoimenoj pećini koja ima najveći ulazprečnika čitavih 50 metara.

Međutim, pored ove turističke atrakcije ako vas put navede u ovaj deo zemlje, prirodne lepote fasciniraju i ostavljaju bez daha.

Možda će vas zanimati

"Petnica je reka ponornica koja izlazi iz pećine i teče kroz selo, da bi se na kraju ulila u Đetinju. U njenom gornjem toku se javljaju specifične kaskade, ali su veoma male, tek nakon nekoliko stotina metara one prerastaju u veoma lepe vodopade", rekla je Milica Vuković koja je rođena u ovom selu.i dodala:

"Ako se provučete kroz šiblje stiže se u mali kanjon. Tu su prelepe kaskade i vodopad visine osam metara".

Epidemija korona virusa vezala je brojne građane za Srbiju, tako da ovaj lokalitet ušuškan u šumovitom području ove godine beleži rekordnu posećenost.

Reka Petnica nadaleko je poznata kao izuzetno čista i bogata ribom, tako da je na njenim obalama u selu Potpeć načičkano nekoliko ribnjaka, i svi rade odlično, a restorani su puni.

"Već decinijama unazad ovde postoje ribnjaci, a ja sam nastavila porodičnu tradicuju, kao i moji rođaci. Reka Petnica jako je pogodna za uzgoj ribe, zbog njene temeparture koja se čak i u zimskim mesecima kreće između osam i dvanaest stepeni. Nikada ne ledi i to je jako važno za opstanak ribe. Iako na Petnici ima šesnaest ribnjaka ima za sve nas", kaže Milica i nastavlja:

"Da bi riba bila dobra i kvalitena mora redovno i kvalitetno da se hrani, a o higijeni i čistoći bazena mora da se vodi računa svih 12 meseci u godini". 

Da biste stigli do sela Potpeć morate proći kroz Zlakusu, selo koje je upoznao čitav svet po delima vrednih grnčara.

Zato je ovaj deo izuzetan, ukoliko se odlučite da za vikend sebi date oduška u prelepoj prirodi uz vedre i nasmejane ljude i nezaobilaznu domaću trpezu i fantastičen riblje specijalitete.

(Mondo/RINA)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte i OVO

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Salee

Treba naglasiti da je porcija pastrmke u restoranu 2500 dinara... 👎

Kovač

@Salee To je cena kilograma, ne porcije a i to varira od restorana do restorana... Tako da bez trolovanja molim te.

special image