Radovan Sivčev (68), povrtar iz Kikinde, već 40 godina ima nepogrešive meteorologe.

Njegove morke reaguju na svaku promenu vremena, a signalima koje prepoznaje, zna šta mu je činiti na njivi.

Pored ovih retkih pernatih ptica iz familije kokošaka, druga vremenska prognoza Radovanu nije potrebna. Za rad na njiivi ovom najstarijem povrtaru u Kikindi vremenska prognoza je od velike koristi.

Tu od televizije nema vajde, iskusno tvrdi Radovan.

"Kada morke 'pevaju', znam da će biti lepo vreme. Čim počnu da ispuštaju zvuke poput 'čokanj', 'čokanj', 'čokanj', sasvim je sigurno da će pasti kiša ili sneg", tvrdi ovaj povrtar i nastavlja:

"Dok meteorolozi omanu u najavi vremena, morke su nepogrešive već 40 godina, a moj posao na njivi mnogo zavisi od vremenskih prilika".

Sivčev navodi da na njivu ne ide bez morčije vremenske prognoze.

U dvorištu drži i kokoške, petlove i svinje, ali morke su mu višestruko korisne. Ova neobična i korisna živina, poznata i pod nazivom "biserke" zbog biserno-sivog i gustog perja, pored toga što je vrstan prognostičar vremena, ima veliku hranljivu vrednost i rasteruje štetočine.

"Imam ih preko 20 komada. Njihovo meso i jaja su specijaliteti i izuzetno su zdravi. Hranljiviji su od kokošijih, ali i dosta skuplji. Supa od morke je najlepša. Preporučuje se bolesnicima, jer ima i lekovita svojstva", kaže on i dodaje:

"Meso je tamnije boje u odnosu na kokošije, bogatije je mineralima, vitaminima i proteinima, a jaja su sitnija i imaju tvrđu i pegavu ljusku. Pacovi beže od njihovog 'pevanja', tako da deratizacija nije potrebna. Morke glasom upozoravaju na pojavu glodara, a za razliku od kokošaka, ne diraju zasade, sve dok postoji i jedan insekt u blizini, pa mogu da budu od koristi i u organskoj proizvodnji".

Morke imaju samo jednu manu - mnogo su bučne, kaže on.

Ipak, da prognostičarke nisu tako glasne, ne bi ni Radovan znao kako da planira posao, pa mu je, kaže, buka zanemarljiva, a morčija "pesma" zlata vredna.

Mladi beže od njive

Najstariji povrtar u Kikindi dobijao je brojna priznanja za proizvodnju paradajza i krastavaca u vreme kada su i firme u Kikindi doživljavale procvat. Njihovom propašću, poljoprivredna proizvodnja izgubila je na značaju i promociji.

"Mladi danas nemaju želju da se bave povrtarstvom. To je veliki posao, potrebno je puno ulaganja, najpre podići seme, sačuvati ga, pa tek onda brati plod. Sve radim bez prskanja, samo motikom i okopavanjem, što je vrlo naporno", kaže Radovan Sivčev.

(Mondo/Informer)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.