Prema informacijama Srpskog telegrafa,  zaključeno je da epidemiološka situacija, iako mnogo bolja nego u zemljama u okruženju, pa i celoj Evropi, može veoma brzo da se promeni.

"Ono što je važno za građane da znaju jeste da sve zavisi od nas samih. Broj zaraženih svakako će se povećavati i zbog situacije u okruženju i zbog hladnijih dana, sezone slava i sličnih rizika, ali u kom rasponu će to biti, zavisi isključivo od poštovanja mera", kaže izvor i dodatno objašnjava:

"Niko trenutno ne razmišlja o karantinu za celu Srbiju ili nečem sličnom, međutim, ako se budu razbuktala neka žarišta, ne treba uopšte sumnjati da će se u saradnji s lokalnim vlastima zatvarati neki gradovi, opštine ili njihovi delovi u kojima je stanje najkritičnije".

Na ovu temu govorio je u petak i predsednik Aleksandar Vučić, koji nije krio da je zabrinut zbog broja zaraženih.

"Gledam procente na svaka dva, tri, četiri sata. I tačno kad je prestalo lepo vreme, kad ima više kiše i ljudi u zatvorenom, korona buja. U ovom trenutku nema najava da će biti uvedene strože mere, ali spreman sam da donesem teške odluke i mere ukoliko to bude potrebno", rekao je predsednik.

Vučić je poručio da je na Kriznom štabu da odluči kakve bi teže mere mogle da budu.

"Za mene je život svakog čoveka, bake, deke, majke, oca, brata, sestre, dece važniji od svake politike i ne interesuje me kako će neko da reaguje, da li će politički poeni da idu naniže jer će se na kraju brojati to koliko je ko života sačuvao", kazao je Vučić i još jednom ponovio da “ne možete niti smete da ukinete život, već mora da se pronađe balans”.

Trend rasta broja zaraženih jeste zabrinjavajući, ali je dobro to što ga ne prati porast broja hospitalizovanih i pacijenata na respiratorima, izjavila je zamenica direktora Instituta “Batut” Darija Kisić Tepavčević.

Ona je upozorila i na rapidan porast obolelih od KOVID-19 u celoj Evropi.

Podsetimo, u Republici Srbiji do 15 časova 9. oktobra 2020. godine registrovana su ukupno 34.507 potvrđena slučaja kovid 19.

Od poslednjeg izveštaja testirani su uzorci 6.933 osoba od kojih je 173 pozitivna. U poslednja 24 sata preminula je jedna osoba. Do 15 časova u Republici Srbiji na korona virus testirane su ukupno 1.186.654 osobe.

Uslovi za pooštravanje mera

1. Ako procenat zaraženih u odnosu na broj testiranih skoči na 10 odsto

2. Istovremena pojava nekoliko žarišta širom Srbije

3. Veći rast broja pacijenata na respiratorima

4. Veći broj hospitalizovanih

5. Naglo dodatno pogoršanje situacije u zemljama okruženja

Moguće oštrije mere

1. Karantin za pojedina mesta ili delove opština/gradova

2. Dodatno skraćenje radnog vremena za sve objekte

3. Delimično ili potpuno zatvaranje granica

4. Obaveza rada od kuće za određen broj zaposlenih

5. Dodatna restrikcija za boravak đaka u školama

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.