Nepoznati muškarac izazvao je incident na otvaranju festivala "Mirdita, dobar dan"

Naime, on je upao u dvorište Centra za kulturnu dekontaminaciju u Beogradu, gde se održavalo otvaranje festivala i skočio na binu. 

U tom trenutku je on gurnuo devojku koja je otvarala festival i oteo mikrofon

Ubrzo su dotrčali policajci u civilu koji su uhvatili muškarca i izveli ga sa festivala. 

Snimak incidenta pogledajte ispod.

Festival "Mirdita, dobar dan" počeo je večeras u Centru za kulturnu dekontamonaciju u Beogradu, a otvaranje je obeležio incident kada je jedan mladić počeo da viče "vratite me kući, plašim se u Beogradu, gde su srpske žrtve, samo se priča o albanskim žrtvama".

Reč je događaju koji svake godine izazove reagovanja, okupljanja desničara i proteste.

Ispred ulaza u Centar za kulturnu dekontaminaciju, gde se održava festival, bila je veoma napeta situacija od 18 časova.

Ekstremističke strane su u jednom trentuku počele da se sukobljavaju međusobno. Okupljeni su pevali "Ubij Šiptara" i "Oj Kosovo, Kosovo".

Deo centra za Kulturnu dekontaminaciju oblepljen je fotografijama pogroma nad srpskim pravoslavnim hramovima iz 2004. godine.

Ispred Hrama Svetog Save počelo je okupljanje pripadnika desničarske organizacije Zavetnici, a nakon toga ubrzo su došli u Birčaninovu ulicu ispred Centra za kulturnu dekontaminaciju, sa svojom predstavnicom Milicom Đurđić Stamenkovski, javio je reporter MONDA.

Grupa od stotinak protivnika festivala "Mirdita - dobar dan" okupila se u Birčaninovoj ulici koju je iz svih smerova blokirala policija.

Okupljeni su nosili zastave Srbije i zastave Zavetnika i pevali "Oj Kosovo, Kosovo", i druge nacionalističke pesme.

Kordoni policije bili su raspoređeni i na beogradskom Trgu Slavija.

Na skupu se u jednom trenutku pojavio i predsednik Srpske desnice Miša Vacić. Lider Srpske desnice Miša takođe se pridružio okupljenima, a novinarima je rekao da je festival provokacija i negacija srpskih žrtava na Kosovu, i ocenio da Kosovo "nema kulturnu baštinu".

Prema poslednjim informacijama, policija je privela jednu osobu. Jedan od ekstremista je uleteo u Centar, popeo se na binu i počeo da viče.

Predsednica pokreta Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski izjavila je da je taj festival politička provokacija, kao i da će se stranka zalagati da se sličan festival sledeće godine održi u Draču.

"Srpska etnička grupa na KiM je najugroženija u Evropi i najmanji procenat naseljavanja stanovništva na jednu teritoriju je upravo procenat poovratka srpskog naroda na KiM", rekla je ona.

Okupljeni su se razišli nešto pre 20 časova.

Festival večeras u beogradskom Centru za kulturnu dekontaminaciju otvara pozorišna predstava "Ja sam sebi žena", Kuštrima Kolićija, u kojoj Adrian Morina, jedini glumac na sceni, glumi više od 30 likova i donosi nam priču o teškom životu transrodne osobe - Nemice Šarlot fon Mahlsforf, koja je preživela nacistički režim i DDR.

Prisutni će drugog dana festivala u Centru za kulturnu dekontaminaciju moći da prisustvuju debati "Kosovo - nasleđe sećanja", dok će u galeriji "Endžio" u Dobračinoj moći da pogledaju istoimenu izložbu.

Poslednjeg dana festivala biće održana debata o pitanjima tranzicione pravde na Kosovu i institucionalizaciji iste, a festival će zatvoriti glumac Tristan Halilaj čitanjem odlomaka iz svoje knjige "Ričard Gir je bio ovde", zbirke priča koja je originalno objavljena na srpskom jeziku.

Za kraj, publika će moći da odgleda film "Agina kuća" koji će biti prikazan u 20:30h u Centru za kulturnu dekontaminaciju.

Inspiracija za festival "Mirdita, dobar dan" je Bekim Fehmiu, poznati albanski, kosovski, beogradski, jugoslovenski i svetski glumac koji predstavlja simbol jedinstva i raskola, ali i mogućnost povezivanja dva kulturna prostora u jedinstvenu celinu.

Ulaz na sve događaje festivala je besplatan, uz prethodnu registraciju.

Festival, koji se od 2014. godine održava u Beogradu organizuju Inicijativa mladih za ljudska prava, Građanske Inicijative iz Beograda i Integra iz Prištine.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.