Premda od ponedeljka viši osnovci i svi srednjoškolci u potpunosti prelaze na onlajn u celoj Srbiji, evidentno je da su i roditelji mlađih đaka masovno povukli svoje školarce sa nastave u školama, uplašeni od širenja zaraze

Kako je juče Krizni štab za borbu protiv kovida 19 doneo odluku, svi učenici srednjih škola kao i stariji osnovci od petog do osmog razreda, još sutra će pratiti nastavu u školi, a od ponedeljka prelaze na onlajn. Ipak, ova mera se ne odnosi na đake nižih razreda osnovnih škola, kao ni na vrtiće koji normalno nastavljaju rad, dok je visokoškolskim ustanovama preporučeno da pređu na onlajn nastavu.

Osim toga, odlukom Kriznog štaba pomeren je zimski raspust i trajaće od 21. decembra do 18. januara za sve učenike na teritoriji cele Srbije. Ipak, ispostaviće se da su roditelji samoinicijativno povukli svoju decu, odnosno mlađe školarce, one koji pohađaju od prvog do četvrtog razreda.

Beograd

S obzirom na trenutnu epidemiolosku situaciju, direktori beogradskih osnovnih škola nisu iznenađeni povećanim brojem zahteva roditelja da deca prate nastavu na daljinu

Od 870 učenika OŠ "Zmaj Jova Jovanović", na početku školske godine 25 njih se opredelilo za onlajn nastavu, dok je na tromesečju 18. novembra taj broj iznosio 73.

"Od tada smo primili još šest zahteva za prelazak na onlajn nastavu. Roditelji kao razlog najčešće navode zabrinutost za članove svoje porodice od širenja epidemije", kaže direktorka Vesna Životić i dodaje da trenutno imaju dva kovid pozitivna učenika iz jedne porodice.

U OŠ "Đura Daničić" dupliran je broj đaka koji su prešli na onlajn - u septembru je 38 učenika pratilo nastavu na daljinu, a u novembru 86. Direktorka Irena Ivanov-Kaličanin navodi da su razlozi tome različiti, ali da dominira strah od zaražavanja.

Na početku školske godine u OŠ "Janko Veselinović" 5 odsto roditelja se izjasnilo za nastavu na daljinu. Primetno je, kaže direktor ove škole Dragan Stanković, da se poslednjih dana povećava broj učenika koji prelaze na onlajn nastavu, i trenutno ta cifra iznosi oko 12 odsto.

"Prema našim saznanjima jedan broj učenika je prešao na onlajn nastavu zbog pozitivnih slučajeva u porodici, gde je određena mera izolacije. Kod određenog broja je prisutan strah, jer postoje hronični bolesnici u porodici", navodi Stanković.

I direktor OŠ "Gavrilo Princip" Miloš Tasić kaže da je evidentan veći broj zahteva za prelazak na onlajn u odnosu na septembar, kada je tek nekoliko učenika pratilo nastavu na daljinu.

"U ovom trenutku oko osam odsto naših učenika je na onlajn nastavi. Prema našim saznanjima manji broj učenika je na onlajn nastavi zbog straha roditelja usled nepovoljne epidemiološke situacije, dok većina prelazi na nastavu na daljinu jer su u izolaciji zbog zaraženog člana porodice i takvi učenici se automatski prebacuju na onlajn", ističe on.

Da roditelji masovno povlače decu sa nastave u školu, primećuje i direktorka OŠ "Branislav Nušić" Marijana Stefanović. Kao jedan od razloga navodi i to da dosta roditelja radi od kuće, te im je sigurnije da i deca budu kod kuće.

Niš 

Pre nego što je juče doneta nova odluka Kriznog štaba, cela gimnazija “Bora Stanković” prešla je na onlajn nastavu jer virus potvrđen kod petoro nastavnika, petoro je bilo u samoizolaciji zbog kontakata, a u jednom trenutku i četiri učenika su bila pozitivna dok ih je nekolicina bila u izolaciji zbog roditelja. To je potvrdio načelnik Školske uprave Niš Dragan Gejo.

"Cela gimnazija 'Bora Stanković' je prebačena na onlajn jer je pod istim krovom sa gimnazijom 'Stevan Sremac', pa je opasnost veća jer je veća frekvenca kratanja đaka. 'Stevan Sremac' nije prešao na onlajn, ali se stanje prati", rekao je Gejo.

Niške osnovne škole OŠ "Stefan Nemanja" i OŠ "Dušan Radović" delimično su prešle na onlajn i to učenici od 5. do 8. razreda, dok učenici mlađih razreda idu normalno u školu. "Stefan Nemanja" ima osam nastavnika koji su bili pozitivni i nekoliko učenika koji su se već oporavili, dok je "Dušan Radović" imao sedam pozitivnih nastavnika plus jednog volontera i nekoliko obolelih učenika.

Prema rečima načelnika niške Školske uprave koja pokriva i obrazovne ustanove sa područja Pirotskog okruga, na onlajn su već prešle i gimnazija u Pirotu i OŠ "Hristo Botev" u Dimitrovgradu.

"Tamo je opština proglasila vanrednu situaciju i kako kažu, ima dosta obolelih roditelja pa se zato prešlo na onlajn nastavu. Odluku o prelasku na onlajn ustvari donosi Krizni štab, a mi je samo aminujemo i o tome obaveštavamo Ministarstvo prosvete. Mislim da je čistija situacija u školama nego kod kuće, mislim da se deca i nastavnici ne inficiraju u školi", kaže Gejo.

Subotica

I u školama u Subotici pojedini roditelji su stava da je bezbednije da njihovo dete nastavu pohađa od kuće. Direktorka OŠ "Matko Vuković" Mirjana Stevanović kaže da je situacija u školi stabilna i da se niko još nije zarazio, ali ima zahteva za prelazak na onlajn.

"Kolege kažu da su počeli da se javljaju roditelji i žele da im deca ipak pohađaju onlajn nastavu. Ako se trend širenja virusa u gradu nastavi može da se desi da imamo problem sa organizacijom nastave. Treba što pre da pređemo na onlajn dok još imamo ljude. Čovek koji je na bolovanju ne može da radi onlajn. To se ne shvata u potpunosti, a jako je bitno da u pravom trenutku pređemo na onlajn. U školi uspešno sprečavamo širenje zaraze, ali nigde drugde ne možemo i zato nam je bitno da sačuvamo naše kolege koji mogu da rade i onlajn", poručuje Stevanovićeva i dodaje da škole moraju imati i stručne zamene.

Roditelji čija deca pohađaju OŠ "Kizur Ištvan" se još nisu obraćali direktno školi, ali mnogi javljaju "dete kašlje".

"Primećujem i da je manji pritisak na produženi boravak, sigurno da ima onih koji žele sada da deca pređu na onlajn. Trebalo je već od početka ove nedelje da se pređe na onlajn, jer ako je neko na bolovanju zbog kovida on nije u obavezi da radi pošto je na bolovanju. Kako i ko da nam radi onda. Nadam se da ćemo svi preći na onlajn", kaže direktor ove škole Dejan Anđelović.

Novi Sad

Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola u Novom Sadu i direktorka OŠ "Vasa Stajić" kaže da velika većina roditelja i dalje želi da njihova deca idu u školu.

"Negde oko 1.000 đaka na nivou svih osnovnih škola nastavu pohađa kod kuće. Većina njih je u izolaciji jer im je neko u porodici zaražen. U našoj školi samo nekoliko roditelja je zahtevalo da im se deca prebace na onlajn nastavu dok ne vide šta će biti narednih par nedelja. Velika većina roditelja želi da deca idu u školu i na onlajn nastavu će ih prebaciti samo ako to budu morali", rekla je Pastonjicki.

Prema podacima Gradskog veća za obrazovanje u Novom Sadu je za vikend u osnovnim školama virusom korona zaraženo 36 učenika i 107 zaposlenih, a 850 učenika i 96 zaposlenih je u izolaciji. U srednjim školama zaraženo je 111 učenika i 43 zaposlena, dok je u izolaciji 359 dece i 50 zaposlenih.

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.