• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SRBI NAŠLI "LEK" ZA KORONU: Pomama na pijaci u Čačku, niko ne pita za cenu, ljudi stoje u redu i po pola sata (FOTO)

Autor Marija Ivetić

Čuvena "sapunjara" ide kao alva!

 duvan cvarci korona hrana protiv korone slanina sapunjara svinje mast svinjetina pijaca ishrana Izvor: Rina

Od kako se proširila vest da bela domaća slaninica pomaže prilikom bolova u plućima u doba epidemije korona virusa, ova namirnica postala je jedan od najprodavanijih na čačanskoj pijaci. Ponekad se za "sapunjaru" čeka i u redu duže od pola sata, ali kako kažu građani, ne pada im teško, jer zdravlje na usta ulazi.

Možda će vas zanimati

"Imala sam korona vurus i upalu pluća, nisam bila hopsitalizovana, ali je bilo jako teško. Stiskalo me i gušilo u prsima, doktor mi je rekao da jedem slaninu i ren. Poslušala sam ga i svako jutro bih jela nekoliko parčića seckane bele slanine i izrendan koren rena. Kako bih to krenula da jedem pritisak u grudima je automatski popuštao. Prosto osećate, kako odmah lakše dišete kad malo omastite pluća i probate ljuto. I sada kad je sve to iza mene, svakog jutra jedem isto - slaninica i ren, ali naravno ne preterujem", rekla je Milena iz Čačka.

Evo kako bi tačno trebalo da izgledaju domaći "lekovi":

Naši preci hranili su se upravo na ovaj način, zdravlje tražili u prirodi, a preko zime na trpezi neizostavno su bili slanina, čvarci, pršuta i kiseli kupus. Korona virus mnoge je ove godine u potrazi za zdravljem vratio upravo na seosko područje, a sa tim se na meni vratila domaća, masna hrana.

"Prodaja bele slaninice tokom zimskih meseci skočila je nekoliko puta. Prodaje se i šarena, ali mnogi više sapunjara. Da bi slanina bila dobra najvažnija je svinja, na kom području se uzgaja i kako se tovi. Sve su to faktori koji utiču na kvalitet tog proizvoda. Cenu nismo menjali ostala je ista, kao i pre epidemije“, rekla je Slobodanka Popović, prodavac na čačanskoj pijaci.

Iako je cena slaninice ostala ista, čvarci su ove godine skuplji od pršute, cena dostiže cifru i od 1.300 dinara po kilogramu, pa će se možda ovaj svinjski delikates od sad kupovati na komad.

"Uprkos tome, velika je potražnja, domaći čvarci se, dobro prodaju uprkos visokoj ceni. Prodajem najviše duvan čvarke, iako su oni najskuplji, dobro idu i čips čvarci, ljudi se okreću tradicionalnoj trpezi i delikatesima”, kaže Slobodanka.

Nutricionisti ipak svaetuju pažnju i umerenost kad je u pitanju konzumiranje ovih specijaliteta, jer povećan holesterol i korona virus nisu prijatelji.

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

(Mondo/RINA)

Pročitajte i ovo

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Laki

Dok je ovaca bice i vune, ali svaka čast zeni koja je napravila marketing, jer tu belu slaninu slabo ko kupuje

Sveta

Srbi Bozji narod

Bottega Veneta

Slanina ne izaziva pritisak, holesterol ja barem znam je nebitan bitni su trigleciridi to je opasno. To da je mast nezdrava, lansirali su kao i uvek odakle i dolazi prihvatljiva svest citavog covecanstva u Americi tokom 1950 godina, lobisti secerne industrije i industrihe ulja koja je bila u povoju uz pomoc kupljenih lekara i struje kao sto je i vidjeno tih istih 50' godina kada lekari reklamiraju cigarete i jos kazu zdrave su za pluca. Zato id tog dana je mast kao stetna, da bi danas okovi polako poustali i da sama nauka kaze da nihe rako. Naravno slanina domaca, ja dimim na toplotu isto drva sljiva i kajsija ali ne na dim, vec toplota susi duze je i skupljj proces ali kvalitet vrh i nema ostataka od dimljenja u proizvodu, naravno svinje hrana organik i sto vuse na suncu leti jer tako deponuju vitamin D u svojim masnim naslagama, i naravno da slanina nije presoljena e tada pritisak skace samo tako.

special image