Epidemiološka situacija u Srbiji daleko je od povoljne. Iako postoji blagi trend pada broja novozaraženih virusom korona, i dalje nije vreme za opuštanje.

Imajući u vidu da su praznici pred nama i da se praznična euforija sve više širi među ljudima, opravdano je interesovati se da li će obeležavanje Nove godine biti moguće i u kojoj meri.

"Ako ozbiljno analiziramo rezultate, možemo uočiti da postoji blaga tendencija pada broja obolelih, pozitivnih i preminulih, ali to se ne odnose na velike centre. U Kliničkim centrima i velikim bolnicama se ne može uočiti pad, i one su i dalje preopterećene. Na ivici su izdrživosti. To nisu elementi da počnemo da olakšavamo mere i da počnemo da razmišljamo o tome da se one ublaže", rekao je epidemiolog Branislav Tiodorović.

On je povodom najavljenih proslava Nove godine rekao da je medicinski deo Kriznog štaba saglasan po tom pitanju da "nemamo elemenata da bi mogli da ih omogućimo", kao i da je Komunalna milicija zadužena za eventualne ilegalne proslave.

"Moramo biti jasni da moramo da očuvamo zdravlje, i da nam zdravlje jedino može sačuvati i ekonomiju. Od donošenja zakona i uključivanja Komunalne milicije od pre petnaestak dana, ipak imamo nešto bolje rezultate, barem po njihovim izveštajima. Više se kažnjava i bolje se sprovode mere. Možda se može reći da je to dalo efekta... Vrlo je važno da shvatimo da se ponašamo odgovorno" ističe Tiodorović.

Ocenjuje da većina stanovništva shvata ozbiljnost situacije, ali i da "mali procenat građana može da napravi problem".

"Dovoljan je jedan odsto za to. Kada kažete nekome to, čini se da je to malo, međutim, taj jedan odsto može da uzrokuje zatrpavanje bolnice. To je vrlo ozbiljna situacija i zato ne verujem da ćemo imati to. Mislim da ćemo mi iz medicinskog dela Kriznog štaba ostati pri stavu da ne treba da se sprovede organizovani doček Nove godine" naveo je Tiodorović.

(Mondo)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.