Vinogradarstvo i vinarstvo Srbije je u velikoj krizi i da bi se oporavilo i bilo bar približno kao nekada, potrebna su velika ulaganja i pomoć države, izjavio je Tanjugu rukovodilac proizvodnje "Jagodinskih podruma" inženjer Dejan Jocić.
Vinogradarstvo i vinarstvo Srbije je u velikoj krizi i da bi se oporavilo i bilo bar približno kao nekada, potrebna su velika ulaganja i pomoć države, izjavio je Tanjugu rukovodilac proizvodnje "Jagodinskih podruma" inženjer Dejan Jocić.Za kratko vreme iskrčeno je 30.000 hektara vinograda, a od preostalih zasada pola se radi, a pola je zapušteno i zakorovljeno, istakao je on i dodao da su i velike vinogradarske kuće "Navip", "Rubin", Vršački vinogradi... u teškoj situaciji.
Sa problemom skupe proizvodnje i velikih ulaganja sreću se svi vinogradari, preduzeća i privatnici, ovi drugi i zbog sve manje radno sposobnog stanovništva na selu.
Zato bi držva trebala da napravi veliki korak i da pomogne, pre svega, sa "beskamatnim kreditima sa grejs periodom od najmanje dve do tri godine, da stanemo na noge", ocenio je Jocić.
Šansa za srpsko vinogradarstvo i vinarstvo je podizanje novih zasada, manjih površina i otvaranje malih podruma tipa "Radovanović" u Krnjevu, "Aleksandrović" u Vinči kod Topole, koji vrlo uspešno rade i prezentuju Srbiju u Evropske unije i svetu.
"Ove privatne male vinarske kuće dokazuju da i mi, a ne samo Francuzi, Italijani, Španci, imamo vrhunska i vrlo kvalitetna vina, već i visoko sručne ljude koji rukovode proizvodnjom, i naša su vina više od vek i po na trpezama Engleza, Nemaca, Japanaca, Amerikanac, Rusa, Kanađana, Austrijanaca, Švajcaraca...", rekao je Jocić.
(Tanjug)