Dvadesetak mrtvih lisica, spakovanih u džakove sa lovnom markicom, pronađene su na divljoj deponiji na području naselja Brđani, na periferiji Valjeva.

Nesnosni smrad iz obližnje šume koji se širio do njihovih domova, alarmirao je meštane ovog dela Brđana, nedaleko od Kazneno-popravnog zavoda za maloletnike, na par kilometara od centra Valjeva. Međutim, umesto uobičajenog komunalnog otpada koji je formirao nekoliko divljih deponija u njihovom komšiluku, kao uzrok smrada otkrili su dvadesetak odstreljenih lisica u fazi raspadanja, spakovanih u džakove.

"Do sada smo na ovim divljim deponijama pronalazili sve vrste bačenog smeća uključujući i nameštaj ili uginule krave i svinje, ali sada smo otkrili i mrtve divlje životinje. Sigurno da nije jedan čovek ubio tolike lisice i doneo ih ovde, ovo je delo neke organizacije ili nešto slično. Ovo je strašno i nikad više ne sme da se ponovi, na samo 20 metara daljine je reka, a na oko 100 metara od ove deponije ima dvadeset kuća i svaka ima bunar. Svi strahuju od pojave raznoraznih bolesti jer su životinje bile u fazi raspadanja", ispričao je meštanin Marjan Vujić.

Ceo slučaj, kako kaže, prijavili su Komunalnoj miliciji u Valjevu, veterinarskoj inspekciji i udruženjima za zaštitu životinja i životne sredine. Komunalna milicija je izašla na teren, službenu belešku prosledila državnoj i gradskoj veterinarskoj inspekciji, kako bi oni dali nalog gradskoj čistoći "Vidrak" da očisti teren i ukloni mrtve životinje.

S obzirom na to da su mrtve lisice pronađene u džakovima koji su imali lovnu markicu, inspekcije su kontaktirale i valjevsko Lovačko udruženje "Braća Nedić". Lovci, međutim, odlučno negiraju da imaju bilo kakve veze sa ovim slučajem.

"Po izveštaju lovočuvara, kojeg smo odmah poslali na lice mesta, postoje leševi životinja bez obeležavajućih markica, jer se po pravilima Ministrastva poljoprivrede, markica stavlja na odstreljenu divljač, a ne na džak u koji je ova divljač spakovana. Smatram da je ovo sve učinjeno, kako bi se nanela šteta radu Lovačkog udružrenja. Napominjem da mi imamo sklopljen ugovor sa firmom "Napredak" iz Ćuprije za uklanjanje odstreljenih životinja, nakon čega se one predaju kafileriji na spaljivanje", izjavio je Vladimir Pavlović, predsednik LU "Braća Nedić".

Prema njegovim rečima, prema izveštaju lovočuvara nije sigurno ni da li su lisice odstreljene ili ubijene na drugi način, "ali definitivno se ne radi o divljači koju je odstrelilo naše lovačko udruženje".

(Mondo/Blic)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.