• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U UŽICU SE TAJNO GRADI MINI HIDROELEKTRANA? Opština demantuje, GRAĐANI U STRAHU, udruženja tvrde - radovi su u toku!

Protest protiv izgradnje nove mini hidroelektrane na brani akumulacije Vrutci u Užicu nedavno je organizovalo Udruženje Građanska čitaonica „Libergraf“, sa ciljem da spreče zagađenje i ugrožavanje pijaće vode u ovom gradu.

užice Izvor: MONDO/Nataša Petrović

Predstavnici  udruženja tvrde za MONDO da je u Užicu trenutno u toku izgradnja mini hidroelektrane koja će biti pet puta veće snage od one koja već postoji na ovom mestu, da se pripremni radovi već odvijaju i da idejni plan za ovu izgradnju postoji već godinama unazad, bez ikakvog znanja građana Užica. 

S druge strane, za MONDO iz preduzeća "Srbijavode" koji je izvođač radova, demantuju ove tvrdnje i kažu da ne postoji nikakav zahtev za izgradnju nove MHE i da su na ovom mestu u decembru obavljeni samo redovni radovi na održavanju. Iz kabineta gradonačelnika Užica dodaju da nikakvo ponovno aktiviranje stare mini hidroelektrane takođe nije planirano. 

Možda će vas zanimati

CEVI POSTAVLJNE, MHE SE GRADI? 

Vladan Sinđić iz udruženja Libergraf tvrdi da je dobio nezvanične informacije tokom jeseni da se na Vrutcima izvode radovi.

"Budući da se na ovom mestu nekada se nalazila mini hidroelektrana koja je dovela do zagađenja i prestanka snadbedvanja vodom grada Užica iz jedinog izvora koji imamo, odakle se ceo grad snabdevao vodom, morali smo da proverimo o čemu se radi. Stara MHE je bila u privatnom vlasništvu i od 2019. godine je van funkcije. Najpre smo mislili da će se ona aktivirati ponovo, ali radovi su pokazali da su cevi koje su postavljene prevelike za postojeću hidroelektranu i da se tamo zapravo gradi nova, velika hidroelektrana bez znanja građana", tvrdi Sinđić. 

pre-i-posle Izvor: Udruženje libergraf/tijana jevtić

 Kako kaže Sinđić, Libergraf je došao do informacija da je JVP “Srbijavode” raspisalo javnu nabavku za pomenute radove, a na kojoj je pobedilo preduzeće “Hidro-Tan” d.o.o. u vlasništvu Dragana Klisure.

"Uspeli smo da dođemo do dokumenata u kojima smo saznali da je EPS pre nekolio godina napravio idejni projekat i studije za izgradnju minihidroelektrana širom Srbije, pa i na ovom mestu. U Prostornom planu područja posebne namene “Sliv akumulacije Vrutci” na brani pomenute akumulacije može da se uoči da se pored MHE “Vrutci” nalazi ucrtana još jedna, za sada nepostojeća MHE. Sada se EPS nigde ne pojavljuje i postoji mogućnost da je sve preuzeo drugi, privatni investitor, ali zvođači radova su "Srbijavode"", tvrdi Sinđelić. 

Na postojećoj lokaciji izvedena je cev promera 1,2 metra, postoje lokacijski uslovi, idejni projekat u kome se vidi da JP Elektroprivreda Srbije priprema na brani Vrutci izgradnju MHE snage 1,9 megavata,što je 5 puta veća snaga od postojeće, kaže Sinđić.

"Protok vode koju bi koristila ta MHE je 4,5 puta veći nego što grad Užice koristi vode za vodosnabdevanje. Već je urađen cevovod, ali nas ubeđuju da je on postavljen u cilju poboljšanja kvaliteta vode. To je potpuno netačno, jer ne postoji način da kvalitet vode bude poboljšan na taj način i jasno se vidi da su u pitanju pripremni radovi na novoj mini hidroelektrani. Ne znamo da li postoje rešenja i dozvole, jer nam to niko nije pokazao, ali sve se radi pod maskom investicionog održavanja objekta", kaže naš sagovornik.

Podseća da se moraju zaštiti interesi grada, pre svega interes za zdravom vodom za piće.

"Već smo imali problem sa zagađenjem i protivimo se, kako novoj izgradnji, tako i vraćanju stare mini hidroelektrane u funkciju. Mi svi pijemo vodu sa tog izvora, i jedina alternativa nam je vrelo u Čajetini, koje će uskoro biti samo za njihove potrebe, dok će Užice biti isključeno. Ne želimo da spadnemo na to da se cisternama snabdevamo vodom",kaže Sinđelić. 

Sinđić je istakao da je "Libergraf" uputio zahtev Ministarstvu građevinarstva da izvrši inspekcijski nadzor.

Sve ovo ne bi bilo sporno da na osnovu Zakona o informacijama od javnog značaja od Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture nismo došli do podatka da JVP “Srbijavode” nema građevinsku dozvolu za radove koji se na brani izvode. Na osnovu ove informacije, istom ministarstvu uputili smo Zahtev da na terenu izvrši inspekcijski nadzor kako bi utvrdili da li se pomenuti radovi izvode u skladu sa Zakonom o planiranju i izgradnji. U narednim danima očekujemo odgovore na osnovu kojih ćemo preduzeti dalje korake“, kaže je Sinđić.

NIKAKVA MINI HIDROELEKTRANA NIJE PLANIRANA NA OVOM MESTU, KAŽU "SRBIJAVODE"

Izvedeni radovi odnose se na održavanje vodoprivrednog sistema "Vrutci" sa ciljem da se unapredi način korišćenja voda za potrebe korisnika, u skladu sa prioritetnim korisnicima, kažu iz preduzeća "Srbijavode" za MONDO.

"U skladu sa planskim dokumentima lokalne samouprave, izvršena je modernizacija upravljanja svih potencijalnih korisnika voda. Postojeća MHE nije dobila vodnu dozvolu i može biti aktivirana samo kada se ispuni uslov iz prethodno izdate dozvole gde su jasno definisane obaveze korisnika MHE.Naglašavamo da ne postoji zahtev za izgradnju nove MHE i da se izgradnja potencijalne MHE može planirati jedino u skladu sa planskom dokumenatcijom lokalne samouprave, kažu iz ovog preduzeća. 

NE POSTOJE RADOVI POVEZANI SA PROJEKTOM EPS-A

Ne postoje radovi koji su povezani sa idejnim projektom EPS-a, izvedeni su isključivo radovii koji su bili planirani kroz investiciono održavanje objekta brane, kažu iz "Srbijavode",

"Predmetnim radovima utvrđene su mere za upravljanje potecijalnog korisnika, a posebno koriščenje vode za proizvodnju električne energije. Pošto se objekat MHE nalazi nizvodno od brane, ona jedino može negativno uticati na nivo vode u akumulaciji i predmetni radovi su rađeni u cilju poboljšanja upravljanja i praćenja korišćenje vode za proizvodnju električne energije, kao i nivoa zapremine u akumulaciji", kažu iz ovog preduzeća.

VODOVOD: "POSTOJEĆA MHE NIJE AKTIVIRANA"

Radovi na brani Akumulacije Vrutci koji su izvedeni i završeni u decembru nisu aktivirali postojeću minicentralu, kažu iz JKP"Vodovod" Užice za MONDO. 

"Ovi radovi su omogućili da se garantovani ekološki proticaj pored sadašnjih kota 587mnm; 600mnm i 612mnm može ispustati i sa dna akumulacije sa kote 575mnm. Nemamo informaciju da su ovi radovi povezani sa bilo kakvim idejnim projektom EPS-a.Da bi se očuvao ekološki status akumulacije, stara MHE na ovom mestu se mora čuvati i njome se mora upravljati na propisan način a samim tim se na propisan način treba upravljati svim zahvatanjima i ispustanjima vode iz akumulacije.Ukoliko se tako bude radilo nikakvih problema neće biti", kaže Duško Ljujić iz JKP"Vodovod". 

Vrutci
Vrutci
Izvor: Udruženje libergraf/tijana jeftić

KABINET GRADONAČELNIKA: RADOVI SU ZAPRAVO BENEFIT ZA EKOLOGIJU

Iz kabineta gradonačelnice Užica, za medije su takođe demantovali navode o novoj mini hidroelektrani i aktiviranju stare. 

"Svi radovi koji su urađeni od strane preduzeća "Srbijavode" su radovi u okviru redovnog održavanja i usmereni su na potrebe vodosnabdevanja, a ne na MHE. Radovi koji se odnose na zatvaračnicu i ispust su zapravo benefiti za ekologiju. Prvo, postojeći objekat MHE se isključuje iz sistema sirove vode, a drugi benefit je taj što je proces zahvatanja vode koji je neophodan za funkcionisanje postojece MHE sada je automatski pod kontrolom vodovoda. Elektrodistribucija nije dobila zahtev niti izdala nalog investitoru za izgradnju MHE u Užicu", rekla je gradonačelnica Užica Jelena Raković Radivojević. 

Kako su ranije naveli u saopštenju kabineta gradonačelnika, ovi radovi izvedeni su po projektu Instituta za vodoprivredu „Jaroslav Černi“ koji je ujedno i projektant kompletnog sistema vodosnabdevanja grada Užica.

"Radovi na adaptaciji zatvaračnice i ispusta za garantovani ekološki proticaj (biološki minimum) na brani „Vrutci“ izvedeni su kroz plan investicionog održavanja koje JVP „Srbijavode“ sprovodi kroz godišnji program održavanja brana i inovacija sistema bitnih za normalno funkcionisanje objekta, prvenstveno za potrebe vodosnabdevanja i navodnjavanja, oplemenjivanja voda u malovodnom periodu, protivpožarnoj zaštiti, odbrani od poplava, pa tek onda iskorišćenju hidroenergetskog potencijala" , stoji u saopštenju. 

U saopštenju dalje stoji da se adovima na zatvaračnici temeljnog ispusta T1, stiče se uslov da se objekat MHE „Vrutci“ odvoji sa sistema sirove vode kojim se vrši snabdevanje fabrike vode za potrebe vodosnabdevanja grada Užica.

"Takođe, podiže se na viši nivo kontrola zahvatanja vode potrebne za rad MHE koje će sada automatski biti kontolisano iz komandne sobe na brani kojom upravlja JKP „Vodovod“ Užice. Za izvođenje ovih radova JVP „Srbijavode“ nije podnelo zahtev za ishodovanje građevinske dozvole jer se radi o radovima koji se realizuju kroz investiciono održavanje, izvode se na objektu koji je na kat.parceli vodnog zemljišta i za koji već postoji izdata Građ.dozvola 07 broj 351-439/82 od 13.10.1982. godine na koju se Investitor nadovezuje, shodno radovima koje izvodi"

Neophodno je da se korisnik MHE „Vrutci“, odvoji sa sistema sirove vode kojim se vrši snabdevanje fabrike vode za potrebe vodosnabdevanja grada Užica.

"Sadašnji način zahvatanja vode za potrebe rada MHE, je neprihvatljiv, jer se za potrebe vodosnabdevanja iz akumulacije zahvataju u datom trenutku najkvalitetnije vode, koje ujedno preko račve idu i za potrebe rada MHE.Pošto uslovi iz prethodne vodne dozvole nisu ispunjeni, JVP „Srbijavode“ je donelo Rešenje o odbijanju novog zahteva korisnika MHE „Vrutci“ za izdavanje vodne dozvole za rad, tako da od 2019. godine MHE nije u funkciji", piše u saopštenju. 

Gradskoj upravi za urbanizam, izgradnju i imovinsko pravne poslove Grada Užica nije upućen nikakav zahtev niti je ova uprava izdala bilo kakav dokument koji se tiče izgradnje nove MHE na teritoriji grada Užica pa ni na području hidroakumulacije „Vrutci“. Odgovorno tvrdimo da vodosnabdevanje građana Užica ni jednog trenutka nije bilo ugroženo i tako će ostati i u budućnosti, kažu iz kabineta. 

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.

Pročitajte još

U Prostornom planu područja posebne namene “Sliv akumulacije Vrutci” na brani pomenute akumulacije može da se uoči da se pored MHE “Vrutci” nalazi ucrtana još jedna, za sada nepostojeća MHE.

Inicijalizacija u toku...

Komentari 6

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

GRADINJAR

Nije tačno , narod ne ćuti , nema kome da se žali . 23.06 2020.g . radi izgradnje MHE- KLISURA u opstini Arilje , seljacima Donjeg RADALJEVA opstina Ivanjica i Tresnjevica opstina Arilje uništili su 5 km asvaltnog puta. Put smo sami svojim sredstvima izgradili za svoje potrebe. Ako vam je neka uteha , žalili smo se 7 puta Vucicu , celoj vladi i neko NISTA DOTUKLI su nas , jer bez : VODE (nemmo) ,STRUJE (loša , tesko radi i tv) PUTA (unistili nam " svemocni") bolje da nismo ni ŽIVI ! PAMET U GLAVU ZA IZBORE, SVI SMO OBECAVAJUUUU !

Abc

Ljudi, ne dajmo nase reke Srbije! One su pravo svih nas! Stop privatizaciji vode!

Milka

Ako, nek se gradi kad narod ćuti. Ponovo će piti vodu iz cisterni.

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU