U Srbiju se do danas moglo ući na dva načina - posedovanjem PCR testa ne starijeg od 48 sati, a ako se ova povreda ne poseduje, obavezan je bio desetodnevni karant po ulasku u zemlju.

Međutim, Krizni štab je na jučerašnjoj sednici doneo odluku da u Srbiju mogu da uđu svi oni koji poseduju potvrdu o revakcinaciji i to cepivima koja su odobrena u našoj zemlji, a danas je ta odluka zvanično i potvrđena od strane Vlade Srbije.

Lice koje poseduje potvrdu o potpunoj vakcinaciji protiv korona virusa koju je izdala javna zdravstvena ustanova Republike Srbije, može da uđe u Srbiju bez negativnog RT-PCR testa ili antigen FIA RAPID testa, navodi se u danas objavljenim izmenama i dopunama Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti KOVID-19.

Kako se navodi u dokumentu objavljenom u Službenom glasniku, način primene ovog izuzeća određuje se aktom ministra zdravlja.

Kontrolu posedovanja potvrde o vakcinaciji vrši MUP na osnovu podataka zdravstvene ustanove koja je izvršila vakcinaciju.

Ovaj predlog je objavljen na jučerašnjoj sednici Kriznog štaba, a izmenu Uredbe donela je danas Vlada Srbije, pa je stupila na snagu danom objavljivanja.

(Mondo/Tanjug)

Budite bolje informisani od drugih, PREUZMITE MONDO MOBILNU APLIKACIJU.