• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Gradonačelnik Subotice predstavio paket podrške ugostiteljima

Autor Edin Delibašić

Gradonačelnik Bakić predočio je medijima da su ove mere rezultat nekoliko razgovora sa predstavnicima subotičkih ugostitelja ali da one obuhvataju i ostale delatnosti koje su pogođene zabranama i ograničenjima rada na osnovu mera sprečavanja i suzbijanja zaraze.

 gradonacelnik subotice bakic stevan paket podrske ugostiteljima Izvor: Dejan Malagurski


Na današnjoj konferenciji za medije gradonačelnik Subotice Stevan Bakić predstavio je javnosti Paket mera pomoći subotičkim privrednicima koji obavljaju ugostiteljsku delatnost i druge delatnosti kojima je Uredbom o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19 i Naredbom o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije u određenom vremenskom trajanju zabranjivan rad, odnosno ograničavano radno vreme. Konferenciji su prisustvovali i zamenik gradonačelnika Imre Kern, pomoćnica gradonačelnika Zagorka Panić i načelnica Gradske uprave Marija Ušumović Davčik.

Gradonačelnik Bakić predočio je medijima da su ove mere rezultat nekoliko razgovora sa predstavnicima subotičkih ugostitelja ali da one obuhvataju i ostale delatnosti koje su pogođene zabranama i ograničenjima rada na osnovu mera sprečavanja i suzbijanja zaraze. On je naglasio da je Grad Subotica posvećen olakšavanju poslovanja u pandemijskim uslovima i da je prioritet očuvanje svih radnih mesta u ugostiteljskom i drugim sektorima, što je lokalna samouprava postavila i kao svojevrstan uslov za podršku poslodavcima tokom razgovora koji su vođeni.

Još pre prvih konsultacija sa ugostiteljima doneta je posebna mera umanjenja iznosa zakupnine za gradske poslovne prostore od 50% za mesec mart, koja je usvojena na prošlom Gradskom veću i koja je usmerena na zakupce kojima je, zbog mera kriznog štaba, u bilo kom trenutku zabranjen rad tokom tog meseca.

Izvor: Dejan Malagurski

Upravo ta mera umanjenja zakupnine od 50% biće, kroz novi paket, nastavljena i u aprilu, maju i junu mesecu, za isti krug zakupaca koji je definisan u martu, bez obzira da li će u posmatranom periodu dolaziti do zabrane, ograničenja ili rada u posebnom režimu.

Nova mera u aktuelnom paketu podrške je i oslobađanje od plaćanja 100% naknade za korišćenje prostora na javnoj površini u poslovne svrhe – letnje bašte i terase za period april, maj 2021. godine, a za period jun, jul, avgust 2021. godine oslobađanje 50% ove naknade. Takođe je predviđeno i umanjenje naknade za zaštitu i unapređenje životne sredine i komunalne takse za isticanje firme na poslovnom prostoru od 50% za period april, maj, jun tekuće godine.

Navedene olakšice bi obuhvatile sve ugostitelje sa teritorije Grada, uključujući i teritoriju naseljenog mesta Palić, na kojem upravljanje prostorima na javnoj površini obavlja preduzeće „Park Palić“ DOO. – zaključio je gradonačelnik, dodavši da će ove mere okvirno umanjiti budžet Grada za oko deset miliona dinara ali da je to opravdano u cilju da ne bude otkazan ni jedan ugovor o radu u ugroženim delatnostima. O tome je, kako je naveo, postignut pun konsenzus u okviru gradske vlasti.

Izvor: Dejan Malagurski

Gradonačelnik je obavestio medije da je jedan manji deo poslovnih prostora koje koriste subotički ugostitelji, po zakonu u javnoj svojini Republike Srbije, te da će se Grad obratiti Republičkoj direkciji za imovinu sa molbom da se i tim zakupcima odobre istovetne mere podrške.

On je završio obraćanje istakavši da smatra kako je Grad Subotica među retkim lokalnim samoupravama koja u ovom trenutku čini ono najviše moguće da pruži podršku ugostiteljima i drugim uslužnim delatnostima i podeli sa njima teret teških okolnosti poslovanja. Nakon isteka perioda za koji je donet paket mera, ponovo će se sagledati situacija i obaviti sastanci sa predstavnicima ugostitelja, radi razmatranja potrebe za novim intervencijama sa strane Grada.

Na kraju konferencije gradonačelnik Bakić je još jednom pozvao Subotičane, naročito zaposlene u velikim stranim kompanijama, kao i domaćim proizvodnim kapacitetima, da se vakcinišu i time urade najbolju stvar za svoje zdravlje ali i učine jedan čin patriotizma, jer je dobio informacije da poslovanje u tim važnim subotičkim privrednim kapacitetima trpi zbog povećanog broja zaraženih.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Shejtan

Hahaha,klimoglavaca koliko hoces

 gradonacelnik subotice bakic stevan paket podrske ugostiteljima