Prema sadašnjem modelu koji priprema Generalštab Vojske Srbije, prvi vojnici biće primljeni u kasarne tokom leta sledeće godine i služiće vojsku šest meseci.

Kako su za MONDO odgovorili generali i pukovnici, razmatra se da vojni rok bude plaćen u iznosu od maksimalno 200 evra, dasankcije za odbijanje služenja budu u visini prosečne mesečne plate i da se uvedu određene izmene u odnosu na vojni rok u prethodnim decenijama.

Ekipa MONDA pitala je građane šta misle o potencijalnim pravilima za služenje vojske, da li su za uvođenje kazni za dezertere i da li vojni rok treba da se plati?

Prema mišljenju pojedinih Beograđana, vojni rok ne bi trebalo da se plaća 200 evra, već da to eventualno bude neki manji simboličan iznos.

"Za neke opšte potrepštine, iznos od 1.000, 2.000, 3.000 ili 5.000 dinara. To je za pastu za zube, cigarete i slično. Trebalo bi da se sankcionišu oni koji odbiju, onako kako je zakonom predviđeno, možda i zatvorom. Ne vidim opravdanje za odbijanje, osim socijalnih slučajeva, oni koji moraju da pomažu nekome kod kuće, invalida i slično. Svi ostali treba da idu u vojsku. Niko ni ranije nije pitao da li hoćete ili nećete, tada je to bilo normalno", rekao je za MONDO jedan stariji sugrađanin.   

S druge stane, mlađi sugrađani koji su odgovorili na anketu imali su drugačije mišljenje. 

"Mislim da ne bi trebalo da se plaća vojnicima i da uopšte ne treba da imamo obavezan vojni rok. Ne treba da postoje sankcije, već da to bude naš izbor. Ne bi pomogle novčane naknade, protiv toga sam nevezano za novac. Smatram da nam to nije potrebno u 2021. godini, da ne moramo da budemo vojno potkovani niti nam je potrebna nabavka novog oružja. Mislim da te finansije mogu da se preusmere na bolje stvar", kaže za MONDO jedan od mladih sugrađana. 

Šta su ostali sugrađani odgovorili, pogledajte u MONDO anketi. 

KAKVE SU OPCIJE?

Da podsetimo, general-potpukovnik u penziji i predsednik skupštine Kluba generala i admirala Srbije Milomir Miladinović rekao je za MONDO da će oni koji služe vojsku moći da računaju na određene benefite, a to su novčana naknada i prednost prilikom zapošljavanja.

"Sigurno bi se plaćala određena naknada u visini od nekih 200 evra. Sve manje ili više od toga ne bi imalo smisla, jer to nije posao koji se plaća, već služenje roka. Vojnici bi se obučavali za različite poslove, naročito za one koji nam danas nedostaju, a to su zanatski poslovi, vozači, kuvari, pekari, mehaničari. Svi bi imali vežbe sa oružjem, ali bi imali svoje zanimanje u vojsci. Oni koji se školuju za lekare i inženjere mogli bi da rade i obučavaju se u toj oblasti, u državnim i privatnim firmama, pa da im se to uz vežbe računa kao vojni rok. Svi oni imali bi prednost pri zapošljavanju u u državnim i privatnim firmama nakon vojske", kaže Miladinović.

"PRIGOVORA SAVESTI ĆE BITI ZBOG RATOVA"

General major dr Luka Kastratović kaže za MONDO da bi neki od razloga za potencijalno odbijanje služenja vojnog roka najpre mogli da budu prigovor savesti ili zdravstveni razlozi.

"Prigovor savesti je zagarantovan ustavom. Vojnici će gotovo sigurno imati pravo na prigovor savesti prema kojem ne žele da nose i upotrebljavaju oružje. Ranije je broj mladića koji su se pozivali na to bio jako mali. Sada će prigovora savesti možda biti više s obzirom na iskustva, ratove i probleme koji su se dešavali na ovom podneblju. Ipak, sadašnje interesovanje za vojsku kod mladih ljudi prema svim istraživanjima je jako veliko i to me raduje", kaže major Kastratović za MONDO.

ODBIJAJU VOJSKU I NOSE PUŠKU U LOV, ŽENE ĆE SVE NADOKNADITI

Prema rečima pukovnika MIladinovića, treba da omogućimo da svih 20.000 mladića koliko ih prosečno ima u jednoj generaciji služi vojsku. Žene koje se prijave sigurno će nadoknaditi broj muškaraca koji odbije, kaže on.

"Dešavalo se da oni koji ne žele da nose oružje služe vojsku i daju svoj doprinos na drugim pozicijama, bez nošenja puške. Ranije je bila mogućnost da oni koji se prijave za vojsku, a školuju se za lekare, inženjere daju doprinos u drugoj sferi, odnosno da ne budu u armiji. Važno je da ne bude zloupotreba i izigravanja ovog zakona, iako su to prethodnih decenija bili samo pojedinačni slučajevi. Naime, dešavalo se da se oni koji idu u lov, strleljanu i upotrebljavaju oružje za različite svrhe, izjasne da ne žele obuku u vojci ili imaju prigovor savesti na nošenje oružja".

SVAKO KO ODBIJE, DAJE PROSEČNU PLATU?

Oni koji odbiju služenje, pozovu se na prigovor savesti, pa čak imaju i neku bolest i zdravstveni problem koji sprečava služenje, moraće da plate određenu naknadu, smatra Miladinović.

"Svi bi trebali da daju naknadu kako ne bi bilo neravnopravnosti i upiranja prstom, da jedni plaćaju a drugi su oslobođeni. Visina prosečne plate koja bi se mesečno plaćala državi zbog izbegavanja služenja vojske je uvedena u Švajcarskoj. Očekujem da u Srbiji postoji nešto slično. To plaćanje bi trajalo šest meseci, ako bi rok trajao toliko", kaže naš sagovornik.

Anketa

Da li biste ponovo uveli obavezni vojni rok?