Prvo jaje koje se ofarba na Veliki petak zove se čuvarkuća i može se reći da je ono "najvažnije" uskršnje jaje jer štiti ukućane od bolesti i zla. Ono se čuva u kući do sledeće godine, kada se zameni novom čuvarkućom.

"Prvo, crveno jaje, čuvalo se pored ikone, do sledećeg Vaskrsa. Čuvalo je ovo silno jaje naše kuće i naše duše, dok mu na smenu ne dođe novo, vaskrslo... jer su naša vera i običaju, u stvari, čuvari naših ognjišta".

Postoje običaji da kada se sledećeg Uskrsa ofarba novo crveno jaje, stara čuvarkuća se pusti niz reku, da voda odnese zlo, bolesti, svu nesreću koju je prvo crveno jaje godinu dana umesto ukućana prihvatalo.

Ako reke nema u mestu gde živite, jaja se baca što dalje od kuće, a u nekim krajevima Srbije se i spali.

Međutim, protoprezviter Milan Ristivojčević iz Hrama Hrista Spasitelja u Ubu odgovorio je šta zapravo treba uraditi sa starom čuvarkućom. 

"Vaskršnja jaja takozvane čuvarkuće se čuvaju u domovima na posebnom mestu i predstavljaju veliku svetinju u domu. Kada dođe vreme da se zamene njih treba izmrviti i dati pticama da ih pojedu", kaže Ristivojčević i dodaje:

"Pticama, jer Anđeli predstavljaju nebeske ptice, te ovako na simboličan način ovu svetinju predajemo u staranje Anđelima. Nikako neke druge životinje ih ne smeju jesti".

(MONDO)