Sednica Kriznog štaba zakazana je za sutra i na njoj će biti razmotrena epidemiološka situacija, ali i mogućnost potpunog otvaranja ugostiteljskih objekata sa neograničenim radnim vremenom. 

Ukoliko se svi članovi Kriznog štaba slože da je sitacija u Srbiji dovoljno stabilna, postoji mogućnost da se donese odluka o ukidanju ograničenja radnog vremena, ili da se radno vreme produži do ponoći, odnosno do jedan sat nakon ponoći. 

Uz to, članovi Kriznog štaba sutra će razmatrati da li su se stekli uslovi da se dozvole veći skupovi, svadbe proslave i rad noćnih klubova, saznaje MONDO. 

Kako za MONDO kažu iz Kriznog štaba, odluka o dozvoljavanju većih skupova i proslava nas svakako očekuje, ali je pitanje da li će ona btii donesena ove ili tokom sledeće nedelje. 

"Neki od članova štaba misle da je najbolje da sačekamo kraj maja, pa da se proslave dozvole u junu, ako sve bude u redu sa brojem zaraženih. To znači da treba da se strpimo još 15 dana. Moguće da će takva odluka ići postepeno, da će prvo biti dozvoljeni manji skupovi", kažu za MONDO iz Kriznog šataba. 

Neki od članova štaba za medije govorili o mogućnosti da proslava bude dozovoljena najpre za oko 50 gostiju, što će najverovatnije biti ostvareno. 

"Svakako ćemo sve morati da uradimo postepeno. Mere moraju da budu poštovane, da neko ne misli da ih neće biti i da će sve biti kao da korone nema. Moraju se dati neka ograničenja i kada se proslave dozvole, a to su na primer skupovi na otvorenom, odgovarajuća kvadratura objekta, razmak od tri metra između stolova i slično", kaže naš izvor. 

Na pitanje da li će se ovog leta održati i veliki skupovi, koncerti i festivali poput Guče i Egzita, naš sagovornik kaže da se svi tome nadaju, ali da je to pitanje. 

"Moguće je da u julu i avgustu bude dozvoljeno organizovanje velikih festivala na otvorenom. Ali pre toga, mora da se probije led i da se pokuša sa manjim skupovima, seminarima, maturama, da vidimo kakva će onda biti situacija. Jedino što može da nas poremeti to su ti novi sojevi, ali se nadam da to toga neće doći", kažu iz Kriznog. 

Da podsetimo, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da očekuje da se na narednoj sednici Kriznog štaba prihvate protokoli za organizaciju koncerata i događaja.

"Pre više nedelja Kriznom štabu smo poslali protokole koje je sačinio Gradski zavod za javno zdravlje, a koji se odnose na proceduru organizacije kongresa, seminara, svadbi, koncerata i festivala. Očekujem da ovi protokoli budu prihvaćeni i da ljudima koji rade u "ivent" industriji kažemo kada će moći ponovo da organizuju događaje", rekao je Vesić.

Prema rečima profesora Branislava Tiodorovića, prvi cilj jeste da broj padne ispod 1.000 dnevno novozaraženih.

"Idealan broj koji očekujemo je dvocifren, ispod 100 novoobolelih na dan, što će značiti povratak u normalu. Da bi se održale veće manifestacije, neophodno je da budu stvoreni svi uslovi i da se spreče mogući rizici. Mladi su željni provoda, Egzita, Guče i svih drugih muzičkih manifestacija. Da bi se one što bezbednije organizovale ovog leta, važno je da se što više mladih vakciniše narednih dana i nedelja. To je jedini način da se vratimo normalnom životu"kaže prof dr Tiodorović. 

Na poslednjoj sednici Kriznog štaba odlučeno je da ugostiteljski objekti mogu da rade u zatvorenom delu, uz poštovanje svih mera i bez muzike do 22 sata, dok je na snazi zabrana okupljanja više od pet osoba.