Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, nedavno se prisetio jedne od najtežih epizoda tokom boravka u hrvatskom zatvoru ali i prijateljstva koje se posle toga iznedrilo.

I to ni manje ni više nego sa stražarom koji ga je čuvao.

"Ceo život sam bio zdrav. Ali sam se u zatvoru ugojio više od 20 kilograma, a pušio sam i pet pakli dnevno. I jedne noći, tačnije u 3:30 ujutru sam doživeo srčani udar. Nisam znao šta je to, nikad u životu nisam bio bolestan", počeo je svoju priču Vasiljković.

Kako kaže stražar koji je bio dežuran i sam je pre nekoliko godina doživeo infarkt tako da je on prepoznao o čemu se radi.

"Rekao mi je – kapetane imate srčani udar, moramo odmah u bolnicu. Meni bol u grudima jak, ruke mi trnu. Strašan osećaj. Spakujem se on me stavi u automobil, nije me vezao, nije mi stavio lisice. Njegov kolega mu kaže:

- Marine ne možemo kapetana iz zatvora da izvedemo, treba nam sudska odluka.

- Sutra ćemo tražiti sudsku odluku, a mi ga sad prebacujemo u bolnicu. Doživeo je srčani udar.

I kako ja njega da mrzim samo zato što je Hrvat, kad mi je on spasao život", ispričao je Vasiljković.

Kaže kako ga je stražar sve vreme dok ga je vozio tešio i govorio da će biti sve u redu.

"U roku od 40 minuta sam bio na operacionom stolu. Živnuo sam posle toga. Nisam ni znao da sam bio bolestan. Tri dana kasnije sam uradio 75 sklekova", rekao je Vasiljković.

On je rekao da je stražar Marin sačekao da se operacija završi, iako mu je smena prošla a zamena stigla.

"On je ipak ostao. Eto takav je čovek bio. On je mnogo toga rizikovao. Možda sam ja to mogao da simuliram. Zamislite šta bi bilo sa njim da sam mu pobegao iz kola, ili da se nešto drugo desilo. Ne možete reći za takvog čoveka da je bio kukavica", rekao je Vasiljković za RTV Marš.

Kaže kako ga je Marin obišao odmah ujutru.

"Ja ležim, a on dolazi i kaže mi – sad sam pogledao ove druge na intenzivnoj – najlepši si od svih kapetane, bićeš ti dobro. Dođe tako i pita me šta bih voleo da jedem.

- Znaš da 10 godina nisam jeo lubenicu, kažem mu.

- E ješćeš je danas.

Ode i u uniformi donese lubenicu, obradio tu neku sestru da mi je ohladi. Uzeo sam samo par komada jer nisam mogao više", ispričao je Vasiljković i na kraju dodao:

"On je meni postao prijatelj. Ja sam ga zavoleo kao brata."

(MONDO)