Srbija je 18. juna stekla uslove da bude na zelenoj listi, kada je imala 15,5 obolelih na 100.000 stanovnika za dve nedelje i veliki odziv na vakcinaciju, ali stručnjaci sada prognoziraju da bismo uz aktuelni rast novozaraženih mogli da premašimo 75 zaraženih na 100.000 stanovnika i da izgubimo privilegije slobodnog putovanja.

Epidemiolog dr Predrag Kon istakao je da nema sumnje oko toga da li će EU skinuti Srbiju sa zelene liste, što podrazumeva različita ograničenja prilikom ulaska.

"Svakako će nas zatvoriti, tu nema dileme. Kad kažem zatvoriti, to znači u smislu različitih ograničenja oko ulaska. Različite zemlje će se ponašati drugačije, turističke zemlje će uglavnom imati labavije pristupe da bi očuvale turizam, što sve utiče na povećanje aktivnosti virusa. Povratnici sa odmora su prvi pokazatelj da se povećava unos virusa", kazao je Kon za Tanjug.

Epidemiolog dr Radmilo Petrović kaže da je logično i realno da ćemo već u drugoj polovini avgusta pasti sa zelene liste zemalja EU.

"U drugoj polovini avgusta možemo da očekujemo četvorocifrene brojeve novozaraženih. Voleo bih da grešim, ali se plašim da nas upravo takav scenario čeka za desetak dana. Za mesec dana broj hospitalizovanih pacijenata je dupliran. Razne manifestacije i festivali koji prethode tom roku dodatno će pogoršati situaciju, kao i sve veći broj zaraženih turista koji se vraćaju sa letovanja", kazao je Petrović za Kurir.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije Juta, kaže da ne zna kako će tačno zemlje EU reagovati ako dođe do toga da Srbija padne sa zelene liste, ali da Grčka do kraja sezone neće uvoditi nove mere.

"Nadam se da se do kraja sezone ništa neće menjati u protokolu što se tiče ulaska naših turista u Grčku. Jedino što bi moglo da bude novina jeste da se ne priznaje antigenski test za nevakcinisane, već samo PCR", kaže Seničić i dodaje: Mislim da i Hrvatska i Bugarska, kao jedne od najtraženijih destinacija, neće menjati ništa u svom protokolu do kraja sezone, a što se tiče Španije, Italije i Francuske ne znam da li će one nešto menjati, ali ove godine je manja zainteresovanost naših turista za ove zemlje".

(MONDO)