Tokom gostovanja, Kon se osvrnuo na održavanje festivala, kovid propusnice i treću dozu vakcine, dodajući da ga plaši moguća situacija i da su kazne jedini način da se obuzda neodgovorno ponašanje.

"Doneta je odluka da se krene normalno u školu, ali sa maskama. Apelujem da se starija deca od 12 godina vakcinišu jer je vakcina (Fajzer/Bajontek) registrovana i prikladna za decu. Smeta mi roditeljska briga za decu, a onda ne daju da se deca vakcinišu. Ako im je jedini argument farmaceutska mafija, kako je nazivaju, nemamo šta da pričamo", rekao je Kon.

Kako navodi, koronavirus je u cirkulaciji i veoma je izvesno da će biti prisutan i u školama.

"Školska godina će normalno početi, ali sam zabrinut zbog toga što se malo dece vakciniše. I delta soj se spušta na dečiji uzrast", upozorava Kon.

"Trn u oku" dr Kona je i to što svi zdravstveni radnici definitivno nisu vakcinisani, ocenjujući "neprihvatljivim" da zdravstveni radnik prenese virus pacijentu.

Epidemiolog je najavio da ćemo naredne nedelje imati povećan broj obolelih, ne navodeći hoće li se bolnice vratiti u kovid režim. On je još jednom rekao da bi, kada je o trećoj dozi vakcine reč, pacijent trebalo da primi istu vakcinu kao i prošle dve.

"Vakcine bi trebalo kombinovati u slučaju lošeg imunog stanja, ali se to ostavlja izabranom lekaru da odluči. Treća doza važna je za kolektivni imunitet, ali ipak je prva najvažnija", rekao je epidemiolog. Kon nije imao primedaba na održavanje javnih manifestacija, sve dok je poštovanje mera bilo na nivou.

Ova vest nam dolazi istog dana kada je potvrđena zaraza koronavirusom kod preko 1.500 ljudi.

(MONDO)