• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠTA JE S POVRAĆAJEM NOVCA ZA LETOVANJE? Plaćeni aranžmani pod znakom pitanja, zamenska putovanja do kraja 2021, a PARE?

Autor Veljko Petranović

Povraćaj novca putnicima koji nisu iskoristili zamenska putovanja za nerealizovane aranžmane iz 2020. godine, po svemu sudeći, biće problem za većinu turističkih agencija u Srbiji.

 Povraćaj novca za aranžmane 2020 Izvor: MONDO/Stefan Stojanović/youtube/screenshot/Radio Televizija Vojvodine/Canva Pro

Vlada Srbije prošle godine donela je uredbu kojom svi plaćeni, a neiskorišćeni aranžmani zbog pandemije korona virusa mogu da se realizuju do kraja 2021. godine uz pomoć zamenskih putovanja. U slučaju da se do kraja ove godine zamensko putovanje ne iskoristi, klijenti turističkih agencija početkom januara mogu da potražuju svoj novac, koji bi putnicima trebalo da se vrati nazad do 15. januara 2022. godine.

Možda će vas zanimati

U Srbiji je do sada realizovano oko 50 odsto zamenskih putovanja za inostranstvo, dok je u slučaju đačkog i omladinskog turizma, kao što su ekskurzije, izleti i rekreativna nastava realizovano samo oko 20 odsto aranžmana, objašnjava direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić.

"Problemi će nastati oko povraćaja novca u januaru jer nije bilo dovoljno posla da se obezbedi taj novac. Partneri iz inostranstva sigurno neće vraćati novac i pored obaveze koju imaju", kaže Seničić i dodaje da su druge zemlje već produžile rokove za vraćanje novca za uplaćene aranžmane, ali i ponudile rešenja turističkim agencijama.

"Italija je već obezbedila produžetak tog roka do 1. januara 2023. godine, dok je Slovenija za svoje turističke agencije obezbedila kredite na sedam godina, bez kamate uz dve godine grejs perioda za povraćaj novca strankama. Dakle, i mi ukoliko ne obezbedimo neku alternativu, siguran sam da ćemo imati problem sa povraćajem novca, pogotovo jer nam je i veliki turoperator iz Grčke u likvidaciji, a skoro pet miliona evra ostalo je neiskorišćeno, što će povući 20 do 30 agencija u bankrot", zaključuje Seničić.

(MONDO/Biznis.rs)

Možda će vas zanimati

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DžoMa

Samo neko potpuno naivan je mogao da očekuje da će se pare stvarno vratiti u slučaju neiskorišćene uplate aranžmana

special image