U Srbiji su, trenutno zakoni takvi da je strogo kažnjiv svaki višak novca koji se zatekne u ugostiteljskim objektima, odnosno u novčanicima konobara ili u kasi.
Prema nedavnim najavama iz Ministarstva finanasija, Srbija bi uskoro mogla da propiše da bakšiš za ugostitelje postane obavezan i da ulazi u fiskalni račun. Pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa.
Na ovakve najave reagovali su vlasnici kafića, konobari i gosti koji su za MONDO otkrili zašto misle da bi ova odluka bila dobra, a koje su njene loše strane.
"MI VEĆ SADA RADIMO SAMO ZA BAKŠIŠ"
Da je bakšiš od 20 odsto pravilo gotovo svuda u svetu gde je radila i da bi ga trebalo uvesti i u Srbiji, smatra konobarica Dragana J. iz Beograda.
"Fiksne plate i dnevnice konobara u Srbiji su male, zbog čega oni zapravo žive od bakšiša. Svakako ga zarađuju svojim osmehom i ljubaznošću, ali jeste olakšanje kada znate da ćete neki deo bakšiša, makar to bilo 10 odsto, sigurno dobiti. Poenta bakšisa po restoranima i barovima je da je ugostiteljima i vlasnicima dozvoljeno da konobare plate ispod minimalca, pa da to kompezuju preko napojnice. Ipak, ovom odlukom ne mogu svi da budu zadovoljni. Pretpostavljam da bi mušterijama to bilo u redu pod uslovom da se cene ne menjaju, ali onda je pitanje šta će na to reći vlasnici kafića", kaže za MONDO Dragana J.
NA SPLAVOVIMA VEĆ IMAJU BAKŠIŠ I DO 300 EVRA ZA VEČE
Ipak, postoje konobari koji smatraju da ovo ne bi bila dobra odluka, jer bi tako zapravo zaradili manje nego što trenutno zarađuju, i to upravo od bakšiša.
"Konobari u kafićima se 'oderu' od posla da bi zaradili za bakšiš koji je 2.000 ili 3.000 dinara. To je njihova prava zarada, čak i vikendom, posebno ako sve dele između sebe. Ali, konobari na splavovima uzimaju 200 do 300 evra za jedno veče, samo od bakšiša. Pitanje je da li bi tako bilo kada bi gosti znali da je bakšiš već uključen u cenu. Njima ne bi odgovaralo da se ova odluka donese", smatra Igor Matić, konobar iz Beograda.
GAZDE NEĆE DA PLAĆAJU NOVI POREZ
Petar Rašić, vlasnik jednog od objekata, kaže za MONDO da su vlasnici dovoljno u problemu zbog prethodnog zatvaranja kafića, nedostatka radne snage i poskupljenja hrane i pića, da bi mogli da podnesu i to da spuste cene, kako bi konobari imali bakšiš.
"Cene na račun bakšiša ne možemo da umanjujemo. Naravno, gosti će možda ređe posećivati restorane ukoliko računi budu veći. Još jedan od problema sigurno bi bilo plaćanje poreza na dodatu vrednost, ako bakšiš bude na fisklanom računu, jer pretpostavljam da je to jedini način da bude obavezan. To je opet novi namet, nova administracija, da bi konobari nekako dobili napojnicu kojiu i inače dobijaju, samo sada na kraju meseca. Pritom, sigurno bi se tu postavilo pitanje da li je neko nekoga tu potkradao, jer to je uvek slučaj", kaže Petar Rašić.
JEDNI GOSTI ZA, A DRUGI PROTIV
Čest gost kafića i kafana u Beogradu Janko Obradović, kaže za MONDO da nema ništa protiv da se uvede obavezan bakšiš za konobare.
"Ova odluka bi bila dobra i nemam ništa protiv. Inače uvek ostavljam između 10 i 20 preko računa. Znam da konobari zapravo žive od toga, a da neki ljudi uopšte ne ostave ništa, pa bi se to na ovaj način rešilo. Pogotovu sada, kada su konobari pogođeni situacijom zbog korone. Naravno, trebalo bi da se vodi računa da zbog toga ne padne kvalitet usluge i da konobari nastave da se trude. Ne bi bilo loše da se uvede kontrola i da se bakšiš ne oporezuje", kaže Janko Obradović.
Ipak, Petra Janković iz Beorgada smatra da bakšiš ipak ne bi trebao da se uvede kao obavezan, i to iz više razloga.
"Nisam za to da bakšiš bude obavezan. Trudim se da uvek ostavim nešto, osim u slučajevima kada je neko neljubazan. Nisam za to da bakšiš bude obavezan, želim sama da odaberem da li hoću ili neću da ostavim napojnicu. Osim toga, nemam poverenja da će novac ostavljen preko računa zaista završiti u rukama konobara ili će ga uzeti vlasnici. Svaki gost bi trebalo sam da odlučuje o tome.", kaže Petra Janković za MONDO.
REŠENJE ZA KAZNE PORESKE INSPEKCIJE?
Po važećim zakonima, inspektori strogo kažnjavaju svaki višak gotovine koji zateknu u kasi ili novčaniku konobara. Zbog toga, poslovno udruženje hotelsko-ugostiteljske privrede "Hores" predlaže da se bakšiš limitira na cifru od 10 odsto računa i da se registruje u kasi i pominje se da bi napojnica mogla da se kreće od 10 do 12 odsto računa.
"Ako poreska inspekcija kod zaposlenih nađe višak novca u odnosu na stanje u blagajni, protiv poslodavaca podnosi prijave za prekršaje za koje su zaprećene drakonske kazne koje se kreću do dva miliona dinara za pravna lica i do 500.000 dinara za preduzetnike. Izriče im se mera privremene zabrane obavljanja delatnosti u trajanju od najmanje 15 dana", objašnjavaju iz ovog udruženja.
Zvezdina proslava jesenje titule sa stilom: Nova goleada na Marakani!
Završen protest studenata u Beogradu: Saobraćaj bio blokiran u centralnim gradskim ulicama
Ameri hoće Stojakovića da bi nas pobedili: Srbija i Grčka u strahu, SAD hoće da otme Andreja!
Određene sudije za večiti derbi: Srbin i Hrvati sude Crvena zvezda - Partizan!
Mondo ukrštenica za 23. decembar: Jutarnja zabava i "razgibavanje" mozga!