• Izdanje: Potvrdi
Emisije
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

USAID slavi 20 godina saradnje i partnerstva sa Srbijom

Izvor Promo

Ove godine, Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) obeležava 20 godina partnerstva sa Srbijom.

4. USAID 20 godina- zajedno stvaramo palačinke Izvor: Promo

Od 2001. godine, USAID je uložio 882 miliona dolara namenjenih podršci ekonomskom i demokratskom razvoju Srbije, što je deo od 1,2 milijarde dolara ukupne pomoći američke vlade u tom periodu.

U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i civilnim društvom, USAID je realizovao hiljade aktivnosti širom zemlje u cilju unapređenja životnog standarda, otvaranja novih radnih mesta i pružanja podrške nastojanjima Srbije da postane članica Evropske unije.

1. USAID 20 godina- Suzan Fric Izvor: Promo

Postojeći programi USAID-a pomažu privredi Srbije da bude konkurentnija; rade na jačanju vladavine prava; rade na unapređenju sposobnosti državnih institucija da služe građanima; podržavaju slobodne medije i civilno društvo; i pomažu u borbi protiv korupcije.

USAID je takođe obezbedio više od devet miliona dolara pomoćI Srbiji da se izbori sa posledicama pandemije virusom COVID-19. Ova pomoć obuhvatala je nabavku ambulantnih vozila, medicinske opreme i kontejnera za testiranje do saradnje sa Crvenim krstom Srbije i UNICEF-om kako bi se pomoglo najugroženijim porodicama da se izbore sa ovom krizom.

3. USAID 20 godina- partneri Izvor: Promo

„USAID sa ponosom obeležava ovaj izuzetno važan jubilej i proslavlja dvadeset godina partnerstva između američkog i srpskog naroda.

Veoma nas raduje napredak koji smo napravili u prethodne dve decenije i što smo uspeli da pokrenemo reforme koje su imale odjeka u svim segmentima društva. U saradnji sa Vladom Srbije, privatnim sektorom i organizacijama civilnog društva, misija USAID-a realizovala je na hiljade projekata u svim delovima Srbije kojima je građanima Srbije pomogla u ostvarivanju pozitivnih promena i sjajnih ideja, otvaranju novih radnih mesta i razvoju lokalnih zajednica. U prethodne dve decenije, USAID je izgradio snažna partnerstva koja su nam pomogla da pokrenemo reforme koje su Srbiji potrebne kako bi postala lider ekonomskog razvoja i stabilnosti na Balkanu. Nastavljamo da zajedno stvaramo i u periodu koji je pred nama“, izjavila je Suzan Fric, direktorka misije USAID-a u Srbiji.

2. USAID 20 godina- Šenli Pinčoti Izvor: Promo

Ključni rezultati podrške USAID-a od 2001. godine obuhvataju sledeće:

 U saradnji sa lokalnim zajednicama, realizovali smo 5.000 projekata između 2001. i 2007. godine. Ovi projekti, koje su same lokalne zajednice odabrale, obuhvatale su renoviranje škola, vrtića i mesnih zajednica sve do izgradnje puteva i jednog mosta.

 Pomogli smo osnivanje Nacionalne alijanse za lokani ekonomski razvoj (NALED) kako bi se uspostavio dijalog između kompanija, lokalnih samouprava i relevantnih državnih institucija na unapređenju poslovnog okruženja.

 Kroz Opportunity banku, obezbedili smo da mikro i mala poljoprivredna preduzeća dobiju pristup finansiranju. Odobreno im je preko 785 miliona evra kredita što im je pomoglo da otvore novih 56.000 radnih mesta i da zadrže 280.000 radnih mesta. Podrška agrobiznisima da osvoje nova izvozna tržišta i uspeju na njima donelo je novih 120 miliona dolara vredne prodaje srpskih poljoprivrednih proizvoda.

Pomogli smo da 83 opštine uvedu e-upravu i osnovali smo 32 Uslužna centra za građane.

 Saradnjom sa sudovima, pomogli smo im da smanje broj starih predmeta za 50 odsto i da unaprede efikasnost i transparentnost u radu.

 Podržali smo više od 500 organizacija civilnog društva kako bi realizovali pozitivne promene u svojim sredinama.

 Sarađivali smo sa preko 250 medija kako bismo im pomogli na unapređenju profesionalizma u radu i osnaživanju njihove finansijske održivosti.

Više informacija o važećoj Strategiji USAID-a u Srbiji potražite na sledećem linku: https://www.usaid.gov/sites/default/files/documents/CDCS_2Pager_SERBIAN.pdf

Više fotografija sa opisima nekih aktivnosti USAID-a u Srbiji potražite na: https://www.flickr.com/photos/usaidserbia/albums

Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽA