Ljubiša Buha Čume je bio prvi svedok saradnik u Srbiji, i sarađivao je sa tužilaštvom u slučajevima protiv pripadnika "zemunskog klana" i optuženih za ubistvo premijera Zorana Đinđića. Nije tajna da su vođe zemunskog klana zbog toga htele u više navrata da ga liše života, pa su navodno u jednoj prilici za to pokušali da iskoriste i Čumetovu tadašnju suprugu Ljiljanu Buhu.

Bivša supruga prvog srpskog svedoka-saradnika Ljiljana Buha, našla se 2011. godine na optuženičkoj klupi Višeg suda u Beogradu zbog optužbi da je 2002. godine pokušala da otruje tadašnjeg supruga, Ljubišu Buhu Čumeta.

Njoj se na teret stavljalo da je 2002. godine, kako su mediji tada pisli, po nalogu vođe nekadašnjeg "zemunskog klana" Buhi u piće sipala nepoznatu supstancu, u nameri da ga otruje. Sud je, međutim, u februaru 2014. godine utvrdio da takve optužbe nisu dokazane.

Ljiljana Buha je februara 2014. godine oslobođena optužbi da je pokušala da ubije nekadašnjeg muža.

"Nema dokaza da ste izvršili to krivično delo", rekla je tokom suđenja sudija Slavica NIkolić i objasnila da nije utvrđeno da je Ljiljana Buha mužu sipala otrov u piće, jer je u njegovoj krvi tada pronađen samo lek koji nema tako opasno dejstvo.

Istinu zna verovatno samo ona sama

Ljiljana Buha je, podsetimo, u svedočenju u Specijalnom sudu tokom procesa protiv pripadnika "zemunskog klana", kako su mediji tada preneli, 30. novembra 2005. godine priznala da je, uplašena pretnjama vođe klana Dušana Spasojevića Šiptara da će joj ubiti sina i silovati ćerku pristala da tadašnjem suprugu sipa otrov u piće. Ljiljana Buha, tada je detaljno ispričala kako su joj Spasojević i Mile Luković, dali otrov, presrevši je na putu do pijace.

Muža je, kako su tada mediji naveli, pokušala da ubije tako što mu je otrov sipala u sok, ali je on ipak uspeo da preživi.

"Bila sam svesna da činim krivično delo, ali sam istovremeno imala veliki strah. Ljubiša mi je pre toga više puta rekao da su Spasojević i Kum budale, da su mnogo moćni i skroz ludi. Znala sam da ih se i on plašio. Ja sam Spasojevića smatrala za budalu sa pilećim mozgom koji je novcem i bahatim ponašanjem hteo sve da završi, ali ga je stigla pravda i završio je kako je i zaslužio" rekla je Buha svedočeći na tom suđenju.

Ona je tada posvedočila i kako su je Spasojević i Luković vodili kod javnog tužioca da optuži tadašenjeg supruga za ubistvo policijskog generala Momira Gavrilovića i kako je posle gotovo godinu dana, za vreme policijske akcije "Sablja", uspela da pobegne otmičarima koji su je držali u "mafijaškom šteku".

Kurir/Ana Paunković ljubiša buha čume

Nestala na godinu dana

O Ljiljani Buhi se prvi put čulo u maju 2002. godine kada je njena majka prijavila nestanak ćerke, a pronađena je godinu dana kasnije u jednom šahtu u kome se skrivala.

Prema njenom svedočenju, "zemunci" su je oteli 7. maja 2002. godine i selili je iz stana u stan, dok nije uspela da pobegne posle ubistva premijera Zorana Đinđića.

Nekako u isto vreme pročulo se i da je unazad nekoliko meseci njen muž "Čume sistematski trovan". On sam izrazio je sumnju da je to činila njegova supruga, a po nalogu vođa zemunske bande Dušana Spasojevića Šiptara, Mileta Lukovića Kuma i Milorada Lukovića Legije.

Neki mesec kasnije, tačnije septembra 2002. godine, Ljiljana počinje da "piše" pisma, koja su objavljivana u dnevnom listu "Nacional" i u njima optužila Ljubišu za ubistva, trgovinu narkoticima, veze sa vrhom srpske vlade...

Ipak, kada je otpočela akcija "Sablja", a posle ubistva premijera Zorana Đinđića, policija je obelodanila da je ona "važan član zemunske bande" i za njom je raspisala poternicu. Zvanični organi su tvrdili da ona nije oteta, već da se dobrovoljno priključila suparničkom klanu svog supruga. U saopštenjima za javnost tvrdilo se da se ona prerušava i da takva iznajmljuje stanove za skrivanje pripadnika zemunske bande, kao i da im nabavlja hranu.

Nedugo zatim policija je uhapsila, a MUP Srbije izdaje novo saopštenje u kojem navodi da je Ljiljana praktično, poslednjih dana, do hapšenja, živela po podrumima i garažama, a da se hranila iz kontejnera.

Kosa joj je bila odsečena, sva je bila u krastama i izgladnela. Smeštena je odmah u bolnicu Centralnog zatvora, a izvori iz Vlade Srbije su govorili da je ona "izuzetno važan svedok za sve ono što se dešavalo oko, a naročito pre 12. marta".

(MONDO)