U Predlgu je naznačeno da će se novčanom kaznom od 100.000 do 1.000.000 dinara kazniti svaka školska ustanova koja na početku školske godine ne izvede himnu Republike Srbije.

Još jedna promena je to da će srednjoškolci biti ocenjivani najmanje tri puta u toku polugodišta, umesto dosadašnjih četiri, dok bi osnovci bili ocenjivani minimum četiri puta.

Savet roditelja više neće učestvovati u predlaganju izbornih predmeta ukoliko ovaj predlog bude usvojen, kao što su strani jezik, verska nastava i građansko vaspitanje, već isključivo u predlaganju sadržaja vannastavnih aktivnosti i programa na nivou ustanove, stoji u Predlogu.

Iz Ministarstva prosvete je rečeno za Kurir da je Predlogom način ocenjivanja vraćen na stari sistem od pre 2017. goine, to jest pre usvajanja novog Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.

"Ova promena je predložena na osnovu iskustva srednjih škola u praksi, koje je pokazalo da se zbog većeg broja potrebnih ocena povećao broj neocenjenih učenika."

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov navodi da podržavaju izmenu zakona u pogledu smanjenja broja ocena, ali smatraju da se linearnim smanjenjem obaveznih ocena ne postiže objektivnost u ocenjivanju. Navodi da su uputili predlog da se on dopuni amandmanima:

"Forum se u prethodnih nekoliko godina više puta obraćao nadležnom ministarstvu predlažući smanjenje broja obaveznih ocena po proporcionalnom modelu i to tako što bi nastavnici čiji predmet učenici slušaju do dva puta nedeljno bili u obavezi da ocene učenike najmanje dva puta po polugodištu, nastavnici čiji predmet učenici slušaju tri puta nedeljno tri puta po polugodištu, dok bi iz predmeta koje slušaju četiri i više puta nedeljno učenici bili ocenjivani najmanje četiri puta po polugodištu."

(MONDO)