Šest pacijenata sa simptomima trihineloze nalazi se u šabačkoj Opštoj bolnici. Još 30 stanovnika tog grada i okolnih sela koji su jeli zaraženo meso je pod nadzorom lekara iako nemaju simptome.
Načelnik epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Dragutin Marković rekao je agenciji Beta da su svi oboleli jeli domaće dimljene kobasice napravljene u pocerskom selu Sinošević.
"Svi su jeli dimljenu kobasicu, a prvi koji je primljen u bolnicu je domaćin koji ju je pravio. Iz tog sela su i ostali hospitalizovani i svima njima je opšte zdravstveno stanje dobro. Ostalih tridesetak koji su bili eksponirani su dobro i nemaju, za sada, kliničku sliku oboljevanja", rekao je Marković.
On je naveo da postoje indicije da su pored svinjskog mesa koje je bilo kontrolisano u smesu za kobasice ubacivani i nekontrolisani sastojci.
U tom delu Pocerine najčešće se u kobasicu dodaje meso divlje svinje i magareće meso.
Poslednji slučaj trihineloze kod ljudi, u regionu Šapca zabeležen je pre 15 godina i tada je prema nalazu uzorka meso bilo bez prisustva trihinele zbog male količine te larve.
(Beta, foto Guliver/Getty Images)
"Svi su jeli dimljenu kobasicu, a prvi koji je primljen u bolnicu je domaćin koji ju je pravio. Iz tog sela su i ostali hospitalizovani i svima njima je opšte zdravstveno stanje dobro. Ostalih tridesetak koji su bili eksponirani su dobro i nemaju, za sada, kliničku sliku oboljevanja", rekao je Marković.
On je naveo da postoje indicije da su pored svinjskog mesa koje je bilo kontrolisano u smesu za kobasice ubacivani i nekontrolisani sastojci.
U tom delu Pocerine najčešće se u kobasicu dodaje meso divlje svinje i magareće meso.
Poslednji slučaj trihineloze kod ljudi, u regionu Šapca zabeležen je pre 15 godina i tada je prema nalazu uzorka meso bilo bez prisustva trihinele zbog male količine te larve.
(Beta, foto Guliver/Getty Images)