Načelnik epidemiološke službe Zavoda za javno zdravlje u Šapcu Dragutin Marković rekao je agenciji Beta da su svi oboleli jeli domaće dimljene kobasice napravljene u pocerskom selu Sinošević.

"Svi su jeli dimljenu kobasicu, a prvi koji je primljen u bolnicu je domaćin koji ju je pravio. Iz tog sela su i ostali hospitalizovani i svima njima je opšte zdravstveno stanje dobro. Ostalih tridesetak koji su bili eksponirani su dobro i nemaju, za sada, kliničku sliku oboljevanja", rekao je Marković.

On je naveo da postoje indicije da su pored svinjskog mesa koje je bilo kontrolisano u smesu za kobasice ubacivani i nekontrolisani sastojci.

U tom delu Pocerine najčešće se u kobasicu dodaje meso divlje svinje i magareće meso.

Poslednji slučaj trihineloze kod ljudi, u regionu Šapca zabeležen je pre 15 godina i tada je prema nalazu uzorka meso bilo bez prisustva trihinele zbog male količine te larve.

(Beta, foto Guliver/Getty Images)