Sve veći broj srpskih državljana se odlučuje za letovanje u Albaniji, cene su dosta pristupačne, a ima se što je potrebno za savršen odmor - fantastične plaže, čisto more, gostoprimljive meštane i kulturno-istorijske znamenitosti koje vredi posetiti. Broj srpskih turista u Albaniji iz godine u godinu se povećava - od 51.218 u 2015. godini do skoro 100.000 u 2021.

Direktor Jute Aleksandar Seničić u razgovoru za Euronews Srbija kaže da će se povećano interesovanje za Albaniju nastaviti i ove godine, pa će tako mnogo više domaćih agencija u ponudi imati aranžmane za letovanje u ovoj zemlji, u odnosu na prošlu.

"Albaniju su prve godine radile dve-tri agencije, sledeće već petnaestak, a sada ih ima mnogo više jer je prosto interesovanje daleko veće. Hoteli u Albaniji imaju kvalitet, ali su ove godine poskupeli za 15 do 20 odsto. Veliko je interesovanje u Evropi, ponajviše u Poljskoj, pa su samim tim skočile i cene", kaže Seničić.

Seničić dodaje da je najveći broj aranžmana za Albaniju zasnovan na autobuskom prevozu, dok čarter letova za ovu zemlju još nema.

"AirSerbia ima redovne avio-linije, pa pojedine agencije imaju neke grupne tarife, ali još nemamo čarter letove", kaže on.

Pitanje je da li će tako ostati i ove godine?

"Albanija ne može da izađe na crtu Grčkoj jer to prvenstveno nije isti koncept letovanja. U Grčkoj najveći broj naših ljudi boravi u apartmanima, a u Albaniji toga ima slabije", odgovara on i dodaje da sumnja da će ove godine Albanija i Crna Gora biti posećenije od Grčke, jer se postepeno ukidaju kovid ograničenja: 

"Nisam siguran da može biti više turista nego prethodne godine jer su Crna Gora i Albanija predstavljale praktičan izbor ponajviše zbog toga što nisu tražila nikakve uslove za ulazak u zemlju. Prošle godine je Grčka recimo bila dosta slabija, a ove već ukida sva kovid ograničenja", naglasio je.

Koje destinacije su najtraženije?

Srpske agencije će nuditi uglavnom četiri najpopularnije destinacije u Albaniji – Drač, Valonu, Sarandu i Ksamil. U odnosu na prve tri destinacije, Ksamil je još prilično nerazvijen, pa ne treba očekivati vrhunski kvalitet kada je smeštaj u pitanju.

"Kao i prethodnih godina, apsolutni favoriti naših turista ostaju Drač, Saranda i Ksamil. All inclusive opcija i ove godine je ubedljivo najtraženija kod gostiju koji žele odmor na jadranskoj obali dok, kada je u pitanju jonska regija, uz Sarandu i Ksamil, sve je veće interesovanje za Himaru, kao i mesto Dermi koje će ove godine biti domaćin nekoliko muzičkih festivala", kaže Boris Firicki, urednik sajta Albanija.rs.

Uz letovališta na jugu, sve češći izbor turista iz Srbije su i mesta na samom severu, pri granici sa Crnom Gorom, poput gradića Šenđin. U pitanju je malo mesto sa lepim šetalištem i prostranim plažama na obali Jadranskog mora, a do kojeg se, primera radi, iz Niša stiže za samo četiri i po sata, dodaje Firicki.

Cena aranžmana

Aranžmani za najjužniji albanski grad Sarandu i mesto Ksamil kreću se već od 145 evra autobuskim prevozom, početkom jula. Nešto više cene očekuju se u avgustu kada za isti aranžman morate izdvojiti oko 200 evra.

Aranžmani u Draču su nešto skuplji i njihova minimalna cena sa uračunatim autobuskim prevozom je oko 300 evra, dok avionskim prevozom ona iznosi u proseku 450 evra.

Treba naglasiti i da je Albanija posvećena All inclusive usluzii i hotelskom turizmu koji u ovoj zemlji definitivno prednjači i možda je to ono što je, u poređenju sa Turskom i Egiptom, daleko povoljnije. Većina hotela u Draču ima sopstvenu plažu, a aranžmani na bazi AI usluge kreću već od 390 evra po osobi, autobuskim ili sopstvenim prevozom.

S druge strane, postoji i pregršt hotela na bazi polupansiona, koji su nešto jeftiniji i sa autobuskim prevozom koštaju oko 250 evra za deset noćenja.

(MONDO/Euronews)