Pregled lekara opšte prakse u inostranstvu košta od 50 do čak 180 evra. Četvoročlana porodica osiguranje za deset dana platiće oko 5.000 dinara  Odlazak na letovanje može postati pravi pakao ukoliko se razbolite u inostranstvu.

Cene zdravstvenih usluga u letovalištima gde naši turisti najviše odlaze su visoke, samo lečenje obične upale grla u Grčkoj košta oko 500 evra, dok je dan bolničkog lečenja čak 1.600 evra.

Zbog ovako vrtoglavih cena lečenja u inostranstvu putno osiguranje trebalo bi da bude sastavni deo aranžmana. U zavisnosti od osiguravajućeg društva, u Srbiji će četvoročlana porodica osiguranje za deset dana platiti oko 5.000 dinara, koliko u nekoj zemlji košta samo jedan pregled.

Iz osiguravajućih društava kažu da se Srbi na letovanjima uglavnom javljaju doktorima zbog upale grla, uha, ujeda insekata, temperature i preloma. Dešavaju se i teže povrede, pa ljudi moraju da ostanu i na bolničkom lečenju.

Iz "Đenerali osiguranja" kažu da zbog ovakvih zdravstvenih problema, a bez adekvatnog osiguranja turistima odmor bude i više nego duplo skuplji.

"Cene lekarskih usluga u inostranstvu zavise od destinacije i vrste zdravstvenog problema. Primera radi, u Grčkoj za lečenje upale grla, uha ili stomačne tegobe lekarske usluge se kreću od 50 do čak 500 evra, u zavisnosti od terapije, lekova, injekcija ili dodatnih analiza! Ozbiljniji zdravstveni problemi, padovi i prelom ruke ili noge, kao i lečenje u bolnici mogu iznositi i po nekoliko hiljada evra", navode oni.

Iz osiguravajuće kuće "Unika" kažu da cenovnik zdravstvenih usluga koje se nalaze u poznatim letovalištima uopšte nije povoljan.

"Cene osnovnog lekarskog pregleda za putnike bez putnog osiguranja u Grčkoj i Egiptu iznose najmanje 50 evra, pa sve do 180 evra, a odnose se pretežno na upale grla ili uha, stomačne tegobe ili ujede insekata. Turisti mogu biti u velikom finansijskom problemu ako se teže razbole ili povrede. Ukoliko se dogode teže nezgode ili oboljenja, cene lekarskog pregleda idu i do nekoliko stotina evra jer se svako snimanje ili analiza posebno naplaćuje", navode iz Unika osiguranja.

Skupo lečenje

Ali, pored osnovnog pregleda, napominju iz ovog osiguranja, neophodno je platiti snimanja, prevoz do zdravstvenih ustanova i ordinacija različitih specijalista, što sve zajedno može iznositi i nekoliko stotina evra.

"Za lečenje u bolnici u Grčkoj, Egiptu ili Turskoj potrebno je platiti od 400, pa i više od 700 evra dnevno, dok za komplikovanije slučajeve mogu biti još više, u zavisnosti od urađenih laboratorijskih analiza. U slučaju hospitalizacije, u Turskoj i Egiptu cene variraju od najmanje 400 evra za državne bolnice, pa sve do 1.000 evra za privatne. U Grčkoj cena bolničkog dana u državnim bolnicama u proseku iznosi oko 400 evra, dok je prosečna cena bolničkog dana u privatnim bolnicama oko 1.600 evra", ističu iz osiguravajuće kuće Unika.

Cena lekarskog pregleda na Kipru košta više od 250 evra, dok za dan lečenja u bolnici treba izdvojiti i više od 1.200 evra. U Španiji je garancija osiguravajuće kuće neophodna kako bi pacijent uopšte bio pregledan ili primljen u bolnicu, a tamo lečenje košta oko 1.000 evra, pa naviše po danu.

Cene lečenja u inostranstvu:

* Pregled lekara opšte prakse 50-180 evra
* Upala grla 50-500 evra
* Ujed insekta 30 - 50 evra
* Ujed meduze 50 - 80 evra
* Osip 50 - 100 evra
* Trovanje 100-150 evra
* Temperatura 50 - 100 evra
* Zubobolja 100 - 300 evra
* Stomačni virus 80 - 150 evra
* Prelom (noga, ruka) 300 - 500 evra
* Dan u bolnici 400 - 1.600 evra

(MONDO/Informer)