• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA TAJNA BOJA NA KOSOVU! Ginuli su braneći Srbiju, a zastava im se zavijorila poslednji put! EVO O KOME JE REČ

Autor Petar Latinović

Hrvatski istoričar Goran Šarić izneo je podatak o kome nas nisu učili u školama kada je Boj na Kosovu u pitanju.

 Kruzic.jpg Izvor: Youtube/slavicnet/boj na kosovu/screenshot

Hrvatski istoričar Goran Šarić je svojevremeno govorio o Boju na Kosovu koji se odigrao 1389. godine iznoseći neke podatke o kojima se do tada nije skoro uopšte znalo.

"Turaka je bilo oko 100.000 dok Srba nije bilo više od 28.000. Zajedno sa Srbima su se borili i Hrvati. Ivan Paližan iz Vrane, mesta između zadra i Šibenika. Naći ćete u masonskoj literaturi da je zadnji skup templara bio u Dalmaciji. Deo templarske flote je pobegao u Škotsku a drugi deo je pobegao u Dubrovnik i u Dalmaciju. Ivan Paližan je sa templarima ratovao rame uz rame sa Srbima protiv Turaka. Kosovski boj je zadnja bitka u istoriji gde se vijorila templarska zastava", rekao je Šarić.

Prema njegovim rečima bitka je počela oko 8 ujutru.

"Prvi su došli Srbi koji su ujedno i prvi krenuli u napad. Srbi su imali jaku konjicu. U to vreme teška konjica je bila sve, jer konjanika strela nije mogla da ubije. Mogla je eventualno da ga rani. Ali on kad se zaleti pod punim oklopom njemu 30 pešaka ne može ništa. Taktika je bila sledeća – konjica u sredini, pešadija sa strane. Jedno krilo je predvodio Vuk Branković, dok je na čelu drugog krila bio vojvoda Vlatko Vuković. On je bio izaslanik Stefana Tvrtka koji je vladar Bosne. Nasuprot Vukovića je bio Muratov sin Bajazit. On je bio silovite i jake naravi i on probija ovo krilo koje drži Vuković. S druge strane je bio Jakub koji je bio slabiji i njega u boju pobeđuje Branković", rekao je Šarić.

Možda će vas zanimati

Potom dolazi do glavnog sukoba, gde su Murat i janjičari.

"Ja sam pročešljao sve moguće dokumente o kosovskom boju, sve zapise i ono što nije sporno je da je Obilić ubio Murata. Ono što nije do kraja jasno je način na koji je to Obilić uradio. Ono što je takođe istorijska činjenica je da je Murat jedini osmanski vladar koji je ubijen na bojnom polju. Prema onome kako sam ja uspeo da rekonstruišem događaje, Obilić je najverovatnije sa još 11 vitezova krenuo u samoubilački juriš prema Muratu. Koliko god da je ta janjičarska garda oko Murata bila jaka, srpski vitezovi su se probijali. Pada jedan, pa drugi. Na kraju je očigledno Obilić stigao najdalje, mada je i on bio ranjen. On pada sa konja, i kada se Murat približio da vidi koji se to vitez odlučio da tako krene na njega, Obilić vadi nož i ubija ga", rekao je Šarić.

Ko je pobedio?

"Kad u srednjem veku pogine vladar to je jednako poraz. Prvi gine Murat, i Turci se povlače. Tehnički, to je poraz. Najraniji izvori kažu da je nerešeno jer su obe vojske pretrpele ogromnu štetu. Na kraju krajeva, poginula su oba vladara. Ali po posledicama, kosovski boj je za Srbe poraz", rekao je Šarić.

(MONDO)

Komentari 139

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jo

Ukucajte Srpski junaci srednjeg veka Knez Lazar pa cete dobiti prave informacije o Kosovskom boju

Miki

Tako je to,kad nemaš svoju istoriju ,onda od dosade prekrajaš i izmišljaš TUĐU. KOSOVSKA BITKA je doprinela sa Turska odloži svoje napade na Balkan i Evropu. A nazivati MILOŠA OBILIĆA ATENTATOROM...stvarno je dno dna od ovog t.z.istoričata ..da mu ime ne pominje.

Dubrovnik

U Dubrovniku su tokom obnove Crkve 2010g nađene freske i temlj Crkve iz 5veka, ali i zapis dubrovačkih špijuna-izvidnice koji su gledali bitku na Kosovom polju i o njoj izvestili vlasti grada Dubrovnika. O tom pronalasku je tri dana izveštavao i HRT u svim vestim. Prema zapisima špijuna Dubrovačke republike koji su nadjeni u Dubrovniku, a koja je u to vreme bila neutralna i nije imala razloga da laže, na Kosovom polju NIJE BILO BITKE. Došlo je oko 60-90 000 Srba i oko 100-120 000 turaka i dogovoreno je da se ne ratuje, da ne izginu toliki ljudi, a da Srbija pristane na plaćanje harača i slobodan prolazak Turske vojske za Hrvatsku i Mađarsku. Potpisao se i ugovor o tome, a pred kojeg su se Srbi razoružali. Zatim je vojnik Obilić, da spreči takvo srpsko ropstvo i poniženje, na koje se pristaje sa tim ugovorom, sam izvršio atentat nad sultanom Muratom. Zatim su Turci poludeli i napravili čisti MASAKR, nad napola razoružanim Srbima. Zapisi govori i o tome, da je u bitku otišlo 57 srpskih vojskovođa, a da se vratilo samo njih 8-9 i to gotovo bez vojske, da je to najveća tragedija srpskog i hrišćanskog i pravoslavnog naroda... Srbima je danas atentator Obilić heroj, isto ko i još jedan atentator, Gavrilo… interesantno da se više o tom nađenom zapisu ne govori, nego se pokušava izmeniti istorija, na internetu.