Jocic Srbiju najmanje kontrolise medjunarodni kriminal

  • Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Društvo

Jocić: Srbiju najmanje kontroliše međunarodni kriminal

Optuženi Sreten Jocić zvani Joca Amsterdam izjavio je danas pred Specijalnim sudom u Beogradu, na suđenju za ubistvo hrvatskog novinara Ive Pukanića, da je nevin i da "nema ništa ni sa kim".

"Uhapšen sam povodom crnogorsko-hrvatske informacije da mogu da ugrozim predsednika Srbije, za interes hrvatsko-crnogorsko-albanske mafij"e, rekao je Jocić.

"To je laž, ja nikad ne bih naneo štetu Srbiji", rekao je Jocić.

On je rekao iznesoći svoju odbranu, da je idealno za neke moćnike u Hrvatskoj da se ubistvo ne razreši.

Jocić je rekao da je Srbija u regionu možda najmanje pod kontrolom međunarodnog kriminala i da je u toku igra da se izveze kriminal u Srbiju i ne otkije ko je ubio Pukanića.

"Nisam se vratio u Srbiju da se bavim kriminalom", rekao je Jocić, navodeći i da neko misli da bi on smetao hrvatsko-crnogorsko-albanskoj mafiji da opere novac u Srbiji.

"Često sam smetao nekim srpskim tajkunima. Pukanić mi nije smetao, nisam imao motiv da ga ubijem", rekao je Jocić.

"Čekam već godinu dana, što je dug vremenski period, s obzirom da sam nevin. Nemam ništa protiv da suđenje traje i danju i noću, od jutra do sutra", rekao je Jocić ranije, na početku davanja izjave pred sudom.

Jocić se složio sa predlogom njegovog advokata Zdenka Tomanovića da protiv njega bude razdvojen postupak, kako bi mu bilo omogućeno da iznese odbranu.

Prethodno su advokati optuženog Željka Milovanovića, Miroslav Petković i Dušan Mašić, zatražili da iz predmeta budu izdvojeni svi dokazi koje su pribavili hrvatski organi jer su pribavljeni bez naredbe organa Srbije.

Advokat Mašić je podsetio da je Milovanović za isto delo optužen u Hrvatskoj i da nije moguće voditi istovremeno dva postupka za isto krivično delo.

On je dodao da nije poznato da li je postupak ustupljen Srbiji i da nije moguće predvideti ishod, ako se istovremeno vode dva postupka.

Zamenik tužioca za organizovani kriminal Jovica Jovanović rekao je da se protivi predlozima odbrane.

Nakon toga, predsednik sudskog veća Vladimir Vučinić je odredio pauzu tokom koje će veće odlučiti o predlozima advokata odbrane.

Suđenje Sretenu Jociću, Željku Milovanoviću i Milenku Kuzmanoviću za ubistvo vlasnika hrvatskog nedeljnika "Nacional" i njegovog saradnika Nike Franjića počelo je u Specijalnom sudu u Beogradu danas čitanjem optužnice.

Pred sudskim većem sudije Vladimira Vučinića, pored Jocića, na optuženičkoj klupi su Željko Milovanović i Milenko Kuzmanović, koji su na suđenje privedeni iz Okružnog zatvora u Beogradu u četiri marice u 14 časova, a pratilo ih je jako obezbeđenje u šest policijskih džipova.

Medija centar u Specijalnom sudu je bez gotovo i jednog slobodnog mesta pošto suđenje osim beogradskih medija prati i niz hrvatskih i jedna slovenačka ekipa.

Iznoseći lične podatke na početku suđenja Jocić (48) je naveo da je po nacionalnosti Srbin, po zanimanju privrednik, a da u proseku zarađuje oko 2.000 evra kao vlasnik preduzeća ''Hemisfera''.

Oženjen je Verom Milosavljević i ima petoro dece, od kojih je četvoro maloletno, a kako je naveo ''svi su muški''.

Jocić je ispričao Sudskom veću da je tri puta osuđivan.

''Prvi put osuđen sam na tri meseca zatvora, u opštinskom sudu u Novoj Gorici pre 30 godina, kada sam bežao od komunizma'', kazao je Jocić precizirajući da je u pitanju delo ilegalnog prelaza državne granice.

Drugi put je osuđen u Italiji, na uslovnu kaznu od dva meseca zatvora zbog krađe automobila.

Jocić je ispričao da je treći put osuđen u Holandiji, na minimalnu kaznu zatvora od tri godine zato što je prilikom hapšenja ispalio metak na policiju, iako tada niko nije povređen.

Drugooptuženi Željko Milovanović (44) zvani Gavra, Pilot, Letač, Severeni vetar, izjavio je da živi od ušteđevine odnosno od novca koji je stekao prodajom imanja u Hrvatskoj.

Na pitanje sudije gde drži ušteđevinu, Milovanović je odgovorio, ''držim je tamo gde niko ne može da je nađe''.

Na pitanja šta je završio do škole, koja mu je stručna sprema, da li je služio vojsku, Milovanović je kratko odgovarao ''bez odgovora''.

Ne zna koliko je puta osuđivan, a prema kaznenoj evidenciji koja je pročitana na suđenju, osuđivan je više puta za teške krađe, razbojništva i falsifikovanje isprava.

Trećeoptuženi Milenko Kuzmanović zvani Mića (27), naveo je da je pre hapšenja radio kao obezbeđenje sa mesečnim primanjem od oko 20.000 dinara, da nije osuđivan, da nema nepokretnosti i da je živeo sa nevenčanom suprugom.

Posle čitanja optužnice, svoju odbranu će izneti Jocić na 30 strana i trajaće tri sata.

Jocića Tužilaštvo za organizovani kriminal tereti da je organizovao kriminalnu grupu koja je izvršila ubistvo Pukanića i Franjića, tako što je sa "za sada neidentifikovanim licem" postigao dogovor da za 1,5 milion evra ubije vlasnika "Nacionala"."Sreten Jocić je naložio Slobodanu Đuroviću da se ubistvo izvrši što pre zbog mogućnosti da Pukanić nastavi sa iznošenjem saznanja o kriminalnom delovanju naručioca ubistva, nudeći za to dodatnu nagradu", navodi se u srpskoj optužnici.

Kako se navodi, u trenutku kada su Pukanić i Franjić izašli iz zgrade, u 18:27 časova, jedan od članova grupe je aktivirao bombu koja je usmrtila obojicu.

Kao motiv ubistva Pukanića, optužnica pominje to što je u medijima u Hrvatskoj i Srbiji iznosio saznanja o delovanju više kriminalnih grupa na području Srbije i zemalja u okruženju.

Hrvatski deo Jocićeve grupe čine Robert Matanić, Luka Matanić, Amir Mafalani, Bojan Gudurić i Slobodan Đurović, kojima je u toku suđenje pred Županijskim sudom u Zagrebu.

Jocić je uhapšen 27. aprila 2009. u Beogradu, od kada boravi u pritvoru Okružnog zatvora.

Kuzmanović i Milovanović uhapšeni su mesec dana kasnije, takođe, u Beogradu.

Sva trojica se terete za krivična dela zločinačko udruživanje i teško ubistvo, za koja im preti maksimalna kazna zatvora do 40 godina.

Jocićev advokat Zdenko Tomanović rekao je uoči početka suđenja da "postoji jaka politička potreba da njegov branjenik Sreten Jocić ne bude nevin".

S druge strane, u sudskim spisima ne postoji dokaz koji bi Jocića činio krivim, rekao je Tomanović.

On je izjavio da je "raspakivanje" ubistva Pukanića od regionalnog značaja.

"Mnogo je političkog kredibiliteta u regionu založeno tvrdnjom da postoje dokazi da je Jocić naručio ubistvo", rekao je Tomanović.

"Njegova odbrana će se bazirati na dokazivanju da niko od trojice optuženih, kojima se sudi u Zagrebu, nije spomenuo Jocića na sastanku u jednom zagrebačkom stanu", rekao je Tomanović za koga je upravo taj razgovor ključan u dokazivanju da Jocić nije umešan u ubistvo Pukanića.

(agencije/MONDO)
Inicijalizacija u toku...

Komentari 0

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PRIČE IZ SRPSKIH ZATVORA

MONDO & EU