Srbiju su u poslednja dva dana pogodila dva zemljotresa, a tlo se treslo u Leskovcu i Beogradu. Iako su svi zabeležni potresi slabijeg intenziteta meteorolog Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla otkriva da nas tek očekuju novi jači potresi.

U Srbiji su se od početka septembra dogodilo nekoliko slabijih zemljotresa, a tlo se treslo u Kraljevu, Valjevu, Kragujevcu, Leskovcu, Pirotu i Beogradu.  Poslednji zemljotres jačine 2,1 stepen po Rihteru pogodio je noćas Beograd. Prema rečima sagovornika zemljotres u prestonici nije imao naknade slabije potrese tako da treba pratiti situaciju u naredna tri dana.

"Interesantno da se i u samom naseljenom delu Beograda dogodio slabiji zemljotres, to je bio izolovani udar, tako da ćemo pratiti ovih dana dešavanja, prva 3 dana su najbitnija, ako se u tom roku ne desi novi potres znači da se tlo smirilo", rekao je Ristić.

Ivan Ristić koji već dve godine istražuje problem pomeranja tla ističe da ovi zemljotresi nisu ništa iznenađujuće budući da kraj leta označava početak pojačane seizmičke aktivnosti.

"Podaci ukazuju da se podrhtavanja tla javljaju mnogo češće u proleće i jesen i da su mnogo jača, a tada se dogodilo svih deset zemljotresa jačine veće od 5 stepeni Rihterove skale. Epicentar zemljotresa bio je uglavnom oko Kopaonika ili u centralnoj Srbiji. Zemljotrese manjeg stepena jačine do 2 Rihtera imamo skoro svaki dan tokom cele godine u Srbiji, ali ih, srećom, ne osećamo", objašnjava Ristić.

Iako su nas jači potresi za sada zaobišli, Ristić kaže da u drugoj polovini oktobra, u novembru i decembru najviše ima šansi za jače potrese.

Kritična mesta u Srbiji

Geološki informacioni sistem Srbije razdvaja osam područja sa mogućim jakim zemljotresima. Jadranska priobalna zona, Vojvodina (Kanjiža, Bečej, Novi Sad, Ruma), područje Velike Morave (Svilajnac, Jagodina, Stalać),područje istočne Srbije (Golubac, Negotin), zapadna Srbija (Loznica, Krupanj, Bajina Bašta), centralna Srbija (Lazarevac, Aranđelovac, Rudnik, Kraljevo, Kopaonik), područje između Nišave i srednjeg i gornjeg toka Južne Morave (Dimitrovgrad, Bosilegrad, Niš, Vranje) i Kosmet (Peć, Prizren, Priština, Lipanj, Uroševac).

(MONDO/Informer)