• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ŠAPČANI JELI POLOMLJENE GLJIVE! Oglasili se lekari sa VMA o slučaju trovanja - poznato stanje hospitalizovanih

Autor Aleksandar Blagić

Lekari sa VMA su se oglasili o slučaju trovanja pečurkama u Šapcu!

 VMA o trovanju pečurkama Izvor: MONDO/Goran Sivački/Privatna arhiva

Nacionalni centar za kontrolu trovanja VMA u šest sati jutros primio je šest pacijenata zbog trovanja otrovnim gljivama, navode u ovoj ustanovi. Da podsetimo, sedmoro Šapčana, koji su se otrovali pečurkama kupljenim na pijaci Živinarnik, hospitalizovani su na VMA, a neki od njih nalaze se u teškom stanju i bore se život.

"Ženska osoba iz Šapca starosti 57 godina primljena je sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma u teškom stanju, sa izraženim gastrointestinalnim tegobama i porastom enzima jetre od 100 posto. Četvoročlana porodica iz Šapca, takođe je primljena sa znacima amanitinskog (faloidinskog) sindroma, svi sa gastrointestinalnim tegobama i lezijom jetre. Odmah su započete mere intenzivnog lečenja, uključujući ekstrakorporalne mere detoksikacije, hepatoprotektive, N-acetil cistein i druge simptomatske i suportivne mere. Ženska osoba iz Beograda ima gastrointestinalni sindrom i boljeg je opšteg stanja", navode na VMA.

Pacijenti iz Šapca su, kažu u ovoj ustanovi, gljive nabavili kod neovlašćenog prodavca, a konzumirali misleći da se radi o rudnjačama i lisičarkama. Napominju da su gljive bile polomljene i da ih je bilo najmanje tri vrste, što otežava prepoznavanje.

"Ističemo da je od proleća do sada u Nacionalnom centru za kontrolu trovanja VMA lečeno 26 pacijenata sa trovanjem gljivama (14 ambulantno i 12 hospitalno). U prethodnom periodu je bilo više kišnih dana praćenih toplim, sunčanim vremenom, što izaziva nagli rast i bujanje jestivih, ali nažalost i otrovnih gljiva i iz tog razloga", navode na VMA.

Koji su simptomi trovanja gljivama?

Pod pojmom otrovne gljive podrazumevaju se sve one vrste koje u organizmu izazivaju patološke promene i oštećenja organa. Neke izazivaju blage reakcije kao što su bolovi u trbuhu, mučnina, povraćanje ili alergijske reakcije koje su prolazne, ali postoji i jedan broj vrsta koje izazivaju mnogo ozbiljnija oštećenja i smrt. Do trovanja najčešće dolazi zbog zamene jestivih gljiva onima koje su otrovne. "Biserke“ se mogu zameniti otrovnom panterovkom, "zeke“ su takođe problem i zahtevaju dobro poznavanje gljiva jer im boja šešira često varira.

Akutna trovanja gljivama imaju veliki klinički značaj zbog raznolike kliničke slike (ispoljavaju se u osam različitih sindroma), učestalosti (godišnje se u Evropi leči oko 10.000 pacijenata), velike smrtnosti (10-50 odsto). Na osnovu vremena koje prođe od ingestije do prvih znakova trovanja dele se na ona sa kratkim ili dugim inkubacionim periodom. Trovanja sa kratkim inkubacionim periodom (30 minuta do tri sata) ispoljavaju se u vidu pet sindroma: gastrointestinalni, muskarinski, muscimolski (mikoatropinski), psilocibinski (psihotomimetski) i koprinski (alergijski). Ova trovanja imaju povoljan tok i ishod. Gastrointestinalni sindrom izazivaju gljive poznate kao "bljuvara, ludara, tigrasta vitezovka, zavodnica itd“.

Dug inkubacioni period, u trajanju od tri sata do nekoliko dana, karakteriše trovanja sa oštećenjem jetre i bubrega. Ona imaju tešku kliničku sliku i često letalni ishod. To su trovanja sa slikom amanitinskog (faloidinskog) sindroma, orelaninskog i giromitrinskog sindroma.

Kako prepoznati otrovnu gljivu?

Postoje razni mitovi kako najsigurnije prepoznati otrovnu gljivu: otrovne potamne ako se kuvaju sa srebrnom kašikom, daju žutu boju pirinču kad se kuvaju zajedno, beli luk kuvan sa njima potamni, ne mogu se ljuštiti, ako živina jede otpatke od gljiva dobre su (jedan od najopasnijih jer životinje imaju drugačiji gastrointestinalni trakt.

Samo hemijskom analizom tačno se može utvrditi otrovnost gljiva. Bez dobrog poznavanja gljiva i društva osobe koja je odličan poznavalac ne treba se upuštati u branje gljiva. Postoji zabluda da ima potpuno identičnih jestivih i otrovnih gljiva. One se mogu raspoznavati po određenim karakteristikama.

(MONDO)

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jasna

Ziva istina.Imala sam koleginicu.I kupi ona pecurke na Banjici pijaci. I njen sin pojeo jednu,izbila mu bela pena,na usta,imao jake bolove.I dete od 19 god.umrlo.A ostalima nije bilo nista. Dovoljna je samo jedna otrovna i da se umre.

special image