Već više od 200 godina u njemu žive većinom Česi, a festival "Srpski Banat", okuplja sve ljude dobre volje koje spaja univerzalni jezik - muzika. Ambijent Češkog Sela doprinosi posebnoj atmosferi i pozitivnoj energiji.

Ovo autentično selo u Vojvodini tokom Festivala postaje mesto gde se okuplja kako lokalno stanovništvo ove i okolnih regija tako i mnogobrojni posetioci i turisti iz Češke i susednih zemalja.

Osnovna koncepcija tradicionalnog, za posetioce besplatnog festivala, je da promoviše bendove u kojima nastupaju muzičari koji su poreklom Česi. U Srbiji su upravo Česi bili glavni pokretači i promoteri muzičke kulture i njihova uloga u domenu muzičkog stvaralaštva je cenjena i priznata.

Festival „Srpski Banat", u organizaciji Nacionalnog saveta češke nacionalne manjine, Ministarstva inostranih poslova Češke Republike i Opštine Bela Crkva, okuplja mlade muzičare, afirmisane lokalne bendove, kao i gostujuće muzičke sastave iz Češke Republike.

Tekst je objavljen u sklopu projekta koji je sufinansiran iz budžeta opštine Bela Crkva. Stavovi izneti u podržanom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

(MONDO)