Brojni vozači, čak i oni iskusni imaju problem sa parkiranjem vozila u usponu i na nizbrdici, jer ne znaju u kojoj brzini bi trebalo da ostave automobil. 

Licencirani instruktor vožnje i vlasnik auto-škole "Pavlin“ Nenad Pavlićević, savetuje vozače kako da vozilo parkirano na površini pod nagibom obezbede od samopokretanja.

Vozač, pre svega, mora prilikom parkiranja da obezbedi vozilo od samopokretanja, što je, kako kaže, naročito važno kada je automobil neophodno parkirati na usponu ili na nizbrdici.

"Da automobil ne bi krenuo unazad, vozač mora da povuče ručnu kočnicu, a menjač ubaci u prvu brzinu. Uz to, prednje točkove treba okrenuti prema sredini kolovoza, jer ukoliko ipak dođe do pokretanja vozila unazad, prednji točkovi će se nasloniti ili udariti u ivičnjak, koji će poslužiti kao prepreka za dalje kretanje“, napominje Pavlićević.

Dugogodišnji instruktor vožnje objašnjava i kako se vozilo obezbeđuje kod parkiranja na nizbrdici.

"Da bi se sprečilo samopokretanje vozila prilikom parkiranja na nizbrdici, vozač treba da okrene točkove prema ivici kolovoza, povuče ručnu kočnicu i menjač ubaci u rikverc. Na taj način automobil je trostruko osiguran od samopokretanja – volanom, menjačem i ručnom kočnicom“, kaže Pavlićević.

Pavlićević dodaje da u dvosmernoj ulici vozilo parkiramo sa desne strane kolovoza u pravcu kretanja, dok u jednosmernoj ulici možemo parkirati i sa leve i sa desne strane puta.

"Vozač naravno ne sme da zaustavi ili parkira vozilo na mestu na kome bi ono ugrožavalo bezbednost drugih učesnika u saobraćaju ili bi ometalo odvijanje saobracaja“, podseća Pavlićević.

(Mondo/N1)