Narednih dana u Srbiji biti toplije, u nekim mestima i do 10 stepeni, a da nas već sledećeg vikenda očekuje hladnije vreme uz susnežicu i sneg. Meteorolog Goran Mihajlović je otkrio i da li u februaru možemo da očekujemo više snega. On ističe u svojoj prognozi da se u nižim predelima očekuje prestanak padavina, a na planinama će i dalje biti snega, mada neće biti značajnijeg povećanja snežnog pokrivača.

"Svakako ga već ima dovoljno u planinskim predelima za skijanje, sankanje i sve one zimske radosti zbog kojih i idemo na planine", navodi Mihajlović. Kada je reč o prognozi vremena za naredne dane, navodi da ćemo već sutra imati delimično razvedravanje.

"Ono što možemo reći za narednu sedmicu jeste da će biti malo toplije vreme u odnosu na prethodne dane. Maksimalna temperatura neće više biti 1, 2 ili 3 stepena, već između 4 i 8, a sredinom sedmice u pojedinim mestima i 10 stepeni", kaže Mihajlović. Ističe da nas zbog toplijeg vremena očekuje i otopljavanje snega u gradovima.

"Već o utorka do četvrtka bi u nižim predelima bilo kiše, a u brdsko-planinskim sneg bez nekog značajnijeg povećanja, ali svakako se očekuje manje povećanje snežnog pokrivača", dodaje Mihajlović.

Sledeći vikend hladnije sa snegom

Nešto hladnije vreme prognozira se za naredni vikend, dodaje Mihajlović, kada se i očekuje da kiša pređe u susnežicu i sneg.

"Tako da još možemo računati na malo snega krajem sledeće sedmice i narednog vikenda, a onda bi nakon toga u prvih 10-15 dana februara imali hladno vreme, ali bez padavina, uz neke umerene jutarnje mrazeve",  naglašava Mihajlović. Kada je reč o visini snežnog pokrivača na planinama, ističe da snega najviše ima na Kopaoniku - 63 centimetra je visina snežnog pokrivača.

"Crni vrh ima nekih 25 centimetara, Zlatibor ima 15, Stara planina dvadesetak. Generalno na planinama ima između 15 i 20 centimetara snega, ako izuzmemo ovih 60 na Kopaoniku ", dodaje Mihajlović.

Kada je reč o nižim predelima, visina snežnog pokrivača je nekoliko centimetara.

"Padao je sneg uglavnom slabog intenziteta, pri temperaturu od 0 i 1 stepen i imali smo toplo tlo tako da nije bilo ni obilnih padavina da bi se zadržavao niti neke niske temperature. Da smo imali nekoliko stepeni ispod nule temperaturu onda bi i to zadržavanje snega bilo značajnije i imalo bi ga više", obajašnjava Mihajlović.

Hoće li biti još snega do kraja zime?

Govoreći o tome hoće li biti snega do kraja zime, kaže da za sada se može reći da je ovo pravi zimski period - snežne padavine i temperature koje su granicama višegodišnjih vrednosti.

"Kada posmatramo one opšte karakteristike februara, ipak bi druga polovina februara bila nešto iznad proseka i što se tiče temperature i padavina u okvirima proseka što nam govori da bismo ipak imali nešto toplije vreme i da možda sad je rano zaključiti da je ovo bio neki najhladniji period zime. Sačekaćemo svakako da prođe zima pa da analiziramo",  ističe Mihajlović.

Poručuje i da nema naznaka da ćemo imati neki novi hladni talas. U plavnim delovima Srbije najviše se plaše porasta vodostaja i izlivanja reka, Mihajlović kaže da za sada nema razloga za strah.

"Aktuelno upozorenje se odnosi samo na Savu kod hidrološke stanice Šabac gde imamo redovnu odbranu od poplava. Prognoze hidrologa su da će doći do stagnacije vodostaja, ovaj sneg je na neki način pomogao da te padavine se zadrže na tlu, pre svega u planinskim predelima i u jugozapadnoj i južne Srbije, gde je i bilo najviše problema",  navodi Mihajlović.

(MONDO/Novosti)