"Osnov za oslobađajuću presudu je zakonski, a ne politički niti Hamurabijev. Nije dokazano da su optuženi izvršili krivično delo koje ima se stavlja na teret", rekao je sudija Dragomir Gerasimović.

Sudija je naveo da "nije dokazano da u radnjama optuženih ima krivičnog dela za koje su optuženi".

Beogradski anarhisti Ratibor Trivunac (28), Tadej Kurepa (25), Ivan Vulović (25), Sanja Dojkić (20), Ivan Savić (26) i Nikola Mitrović (30) bili su optuženi za međunarodni terorizam, ali je Više tužilaštvo prekvalifikovalo optužnicu kojom im se na teret stavlja izazivanje opšte opasnosti.

Oni su okrivljeni da su ispisivanja grafita i bacanja "molotovljevih" koktela na zgradu Ambasade Grčke u noći između 24. i 25. avgusta prošle godine izazvali opštu opasnost.

Na zgradi je izazvana materijalna šteta procenjena na oko 18 evra, a u napadu nije bilo povređenih. Počinioci su posle napada otišli taksijem.

U pritvoru su proveli šest meseci.

Po izricanju presude, desetak prijatelja i rodbine optuženih aplauzom je pozdravilo sudsku odluku.

Trivunac je rekao novinarima da je iznenađen takvom presudom i dodao da bi u svakom slučaju „osuđujuća presuda bila na žalbenom sudu ili u Strazburu“.

Trivunac i Kurepa rekli su novinarima po izricanju presude da će tužiti državu zbog šest meseci koje je grupa provela u pritvoru bez ikakvog osnova, što je i dokazano presudom.

"Moraće da nam isplate odštetu za šest meseci pakla. Pokrenućemo masovne sudske procese protiv svih koji su nas držali u zatvoru, svih članova sudskih veća koja su to kvalifikovala kao međunarodni terorizam, iako je bilo jasno da o tome nema reči, pa do istražnog sudije koji je kvalifikovao delo", rekao je Trivunac.

Trivunac je najavio i da će objaviti sve dokumente sa suđenja, među kojima i službenu belešku iz koje se, kako je rekao, vidi da je tadašnji republički tužilac Slobodan Radovanović insistirao da se delo koje je policija kvalifikovala kao izazivanje opšte opasnosti prekvalifikuje u međunarodni terorizam.

Kurepa je ocenio da je proces protiv anarhista prvi u nizu socijalnih političkih procesa i da će se vlast, uz pogoršanje ekonomske i socijalne situacije u Srbiji, služiti sve brutalnijim metodima i pokušavati da mnogo brutalnije zatre svaki glas koji se suprotstavlja.

"Sud je potvrdio ono što smo znali, a to je da nas je država kidnapovala iz političkih razloga i držala nas zatvorene šest meseci, nas šestoro je ukupno bilo zatvoreno više od 1.000 dana", rekao je Kurepa.

Trivunac je naveo da je vladajuća klasa, kada uoči da postoje pokreti koji mogu da artikulišu gnev eksploatisanih i terorisanih ljudi, spremna da čak i po cenu velikih odšteta pokaže da može da ih drži u pritvoru pola godine bez ikakvih dokaza.

"Nisu, međutim, uspeli da nam razbiju organizaciju i postigli su autogol, jer nam se javlja orgoman broj ljudi, a očekujemo da nam se priključi još više ljudi koji žive u bedi i koji će shvatiti da je potrebno da se organizujemo kako bi promenili ovaj šugavi svet u kojem živimo", rekao je Trivunac.

Svi optuženi, koji su označeni kao pripadnici Anarhosindikalističke inicijative (ASI), negirali su da su teroristi, navodeći da nisu imali namere da naude Grčkoj, niti ambasadi te države u Beogradu, već da su želeli da izraze solidarnost sa grčkim studentom Todorosom Iliopulosom koji je u zatvoru štrajkovao glađu.

Đokićeva je priznala da je ispisala grafit na zgradi ambasade Grčke.

Po izlasku iz pritvora optuženi su u medijima pričali o torturi koju su navodno doživeli u Okružnom zatvoru u Beogradu, dok je Uprava za izvršenje krivičnih sankcija odlučno sve demantovala.

(agencije/MONDO)