• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OLIVERU PALA 3 KAMENA NA KOLA, ZA DLAKU IZBEGAO TRAGEDIJU! Ko je dužan da plati štetu na vozilu - Jedna stvar najvažnija

Autor Ivana Roslavcev Vlajković

Upravljač puta dužan je da nadoknadi štetu nastalu na vozilu.

 Naknada štete na kolima zbog lošeg puta Izvor: Facebook/Screenshot

Automobil "folksvagen tiguan" Olivera Paunovića oštećen je kad su na vozilo pala tri kamena na auto-putu kod Niša. Jedan je bio težak čak pet kilograma. Ova vest šokirala je mnoge i veliki broj ljudi se pita ko je dužan da nadoknadi štetu koja je nastala na kolima. 

Zakon o bezbednosti saobraćaja i Zakon o javnim putevima predviđaju da je upravljač puta dužan da obezbedi trajno, neprekidno i kvalitetno održavanje i zaštitu javnog puta i da obezbedi nesmetano i bezbedno odvijanje saobraćaja na njemu, i da odgovara za štetu koja nastane korisnicima javnog puta zbog propuštanja blagovremenog obavljanja pojedinih radova na redovnom održavanju javnog puta, odnosno zbog izvođenja tih radova suprotno propisanim tehničkim uslovima i načinu njihovog izvođenja, navodi se na internet stranici advokatske agencije Vukićević.

Građani, čije je vozilo oštećeno na bilo kom putu širom Srbije, treba da ispoštuju proceduru kako bi mogli da traže da im se nadoknadi nastala šteta. Prvo neophodno je da se pozove saobraćajna policija koja će da sačini službenu belešku. Ova isprava je neophodna za dokazivanje uzročno - posledične veze između stanja kolovoza i štete na vozilu. Takođe je potrebno da se fotografiše lice mesta u slučaju da upravljač puta osporava tvrdnje da je do štete došlo zbog loših uslova na putevima. Bilo bi poželjno da se obezbede i svedoci. 

Sledeći korak je da se obavesti osiguravajuća kuća i zatraži procena štete. Ovlašćeni procenitelj će sačiniti zapisnik o oštećenju vozila, koji služi kao dokaz o pretrpljenoj šteti. Ukoliko nesrećnim slučajem dođe do povređivanja putnika, upravljač puta će biti odgovoran za naknadu te "nematerijalne štete".

Tek nakon što su pribavljena sva pomenutih dokumenata ( Zapisnik o saobraćajnoj nezgodi, Zapisnik o oštećenju vozila i predračun ) oštećeno lice može da se obrati upravljaču puta sa formalnim zahtevom za naknadu štete na vozilu. Preduzeća koja upravljaju putevima uglavnom imaju komisije koje pregledaju i odlučuju o svim podnetim zahtevima. Takođe su najčešće osigurana od delatnosti, pa ovu odštetu isplaćuju osiguranja sa kojima preduzeće ima ugovor.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mučenik

Ono što se desilo vozaču kod Niša je strašno, neodgovornost možda projektanta i izvođača radova na izgradnja nadvožnjaka. Nama se desilo obrušavanje već izgrađenih potpora na Grdeličkpoj klisuri. Za sve pomenute i nepomenute završene građevinske poslove, koji su naneli ogromnu štetu, a na sreću niko nije nastradao, a mogao je i niko nije pred zakonom odgovarao, a bili su odgovorni. Sada kada nastradalo u Turskoj i Siriji, za sada, više od 38.000 nedužnih. Turske vlasti su uhapsili ljude projektante i izvođaće radova na izgradnji zgrada. I uredu je, porušene su zgrade, neke su pale kao ormani i slično, što uklazuje na nepoštovanje propisa i pravila gradnje. Koja kazna bi mogla da nadoknadi tolikog broja , za sada, poginulih u zemjotresu, a zbog neodgovornog projektovanja, gradnje i nadzora gradnje objekata. Građevinari i ostalih budite odgovorni i disciplinovani, kako ne bi se desile štete i pogiblja građana ni krivi ni dužni. Krivi su što Bog nije im pomogao pored svih dogodovština i nedaće. Za sve ovo potrebna je i sreća,

greta

izvođač radova kome je povereno ugovorom upravljanjem puta i objekata plaća štetu.Obično se izvođač radova osigura od štete koju svojim radom ili neradom može da nanese trećim licima u ovom slučaju vozačima na putu,pa se isplata posle uviđaja i procene štete isplaćuje preko polise izvođača.

special image