• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZBOG NJEGOVE VRUĆE PRASETINE GOSTI NE ŽALE PUTA! I vegetarijanci gube razum kad ga vide, Nemanja otkrio tajne zanata

Autor Uroš Matejić

Mladi pečenjar iz Ježevice otkriva tajne svog zanata, jedna stvar u Čačku se ne prašta.

 Najbolje pečenje je u Čačku Izvor: RINA.RS

Zbog velikog broja pečenjara načičkanih uz čačansku magistralu, ovu deonicu puta često nazivaju i "prase-štrase". Međutim, u prliog onima koji tvrde da je grad na Moravi prestonica srpskog pečenja ide i čnjenica da ugostiteljskih objekata ove namene ima svuda, pa čak i u selima. Jedna od najstarijih već godinama postojii u Ježevci, a zbog vruće prasetine gosti ne žale da pređu na desetine i stotine kilometara.

"Mnogi pomilse da mogu biti vegetarijanci dok vruće pečenje ne stigne na sto, a onda sve teorije padaju u vodu. Na svim slavljima u ovom delu Srbije upravo pečenje se služi kao glavno jelo i može se reći da Čačani ne mogu bez mesa. Jagnjetina je dosta manje zastupljena, nego prasetina, ali se mi trudimo da i nju kvalitetno pripremimo kao i prasetinu", rekao je za RINU pečenjar iz Ježevice Nemanja Smiljanić.

Cena pečenja generalno je slična u svim delovima Srbije, ali zbog kvaliteta i popularnosti ono čačansko je možda za nijansu skuplje od pečenja u drugim gradovima.

"Gosti znaju šta je kvalitet i zato se ne žale da plate koji dinar više. Ko god je na proputovanju kroz Čačak, odlazak u pečenjaru mu je upisan crvenim slovima na mapu", dodaje Nemanja kroz osmeh.

Pečenjari rado otrkivaju kako doći do savršenog pečenja, ali pošto ono nigde nije tako uskusno i mirisno kao u Čačku, očigledno je da veliki majstori ipak imaju svoje male tajne.

"Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo. Ljudi pretežno vole toplo pečenje, nikako jučerašnje i hladno, to se u Čačku ne prašta", zaključuje Nemanja.

(MONDO/Rina)

Možda će vas zanimati

Komentari 11

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Stevica

Da citiramo gospodina *"Veoma je važno da prase bude mlado, da bude sveže, da bude lepa korica, da bude usoljeno i na kraju krajeva da bude toplo.* Burazeru, zaboravio si da kazes da su ti prasici sa farmi stancovani kao sa slike i da sem dobro ispecenog praseta, kvalitet nije za pohvalu jer nije isto jesti prasetinu sa farmi i od odgajano u na narodni nacin. Ali lakse je sa farmi uzimati prasice nego juriti po selima kvalitet ali i narod kad je navikao na taj ukus mesa onda ne diraj nista. Ja znam u mom kraju kada j jedna mesara batalila da uzima sa sela nego sa farmi, nedugo posle toga je zatvorila mesaru. Sta se razlikuje sada to meso od mesa iz marketa. Ali kada se ispece, zasoli, poseceri, krnu zacini onda je svako meso lepota zivota.

Milan Sd

Ljudi verujte "Daščara" u Mladenovacu! Čak i oni koji pečenje ne vole kad ga probaju kažu da to pečenje ravnog nema!

Hitman

Jeo sam na bezbroj mesta, meni je svugde isto

special image