• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Đilas: Početak gradnje metroa krajem 2012.

Gradonačelnik Beograda Dragan Đilas izjavio je danas da bi metro u Beogradu, ukoliko to bude u skladu sa planovima, mogao da počne da se gradi krajem 2012. ili početkom 2013. godine.

"Prema optimističkim planovima, Beograd bi za 10 godina mogao da ima mrežu metro linija na Novom Beogradu, do kraja Bloka 45, ka Banovom brdu, Čukarici, Vidikovcu, Karaburmi", rekao je Đilas obrazlažući na sednici Skupštine grada informaciju o izradi dokumenta "Beogradski metro-osnova za izbor rešenja".

Ukazujući da je ova odluka jedna od najznačajnijih za razvoj Beograda, Đilas je kazao da bi o njoj trebalo da se postigne što širi konsenzus.

"Beograd neće razvijati moderan tramvaj kako su ga neki nazivali ranije, nego nezavisan šinski sistem koji se nigde ne ukršta sa drumskim saobraćajem, što jeste garancija da je reč o pravom metrou", rekao je gradonačelnik.

Prema njegovim rečima, tačan broj vagona, stanica i drugih karakteristika metroa trebalo bi da bude poznat kroz kompletnu studiju.

"Ne postoji dilema da su dva osnovna pravca Zemun - Novi Beograd ka Ustaničkoj i drugi od Karaburme prema Banovom brdu i ka Vidikovcu", rekao je Đilas.

On je dodao da bi, ukoliko pregovori budu tekli u skladu sa planom, Beograd za šest do devet meseci trebalo da dobije Predlog odluke o tome kako bi zaista trebalo da izgleda metro, sa osnovnim gabaritima, kapacitetima i brojem stanica.

"U odnosu na to ići ćemo u obezbeđenje finansijskih sredstava i odlučiti da li će biti kreditno zaduživanje, potpuna koncesija ili nešto između", rekao je on.

Đilas je ukazao da su se svi strani eksperti složili u tome da je Beogradu, ukoliko želi da reši problem saobraćaja metro neophodan.

Prema njegovim rečima, metro koji će se graditi ne treba zvati ni lakim ni teškim, već beogradski metro.

Odbornici Srpske radikalne stranke kazali su da ponuđeno rešenje za izgradnju metroa u Beogradu ne odgovara veličini prestonice, niti broju stanovnika glavnog grada, dok su odbornici DSS - NS ponovili da se zalažu da se u Beogradu gradi nezavisan šinski sistem.

Pred odbornicima Skupštine grada na sednici će se između ostalog naći i Predlog odluka o građevinskom zemljištu, o izmenama i dopunama odluke o uslovima prodaje 2.000 socijalno neprofitnih stanova u Beogradu.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image