• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

STIŽU NACIONALNE ČITANKE! Velike promene u prosveti, svaki osnovac i srednjoškolac će morati da ih ima, ovako izgledaju

Autor Aleksandar Blagić

Nacionalne čitanke počeće da se primenjuju u osnovnim i srednjim školama od školske 2024/2025 godine.

 Uvode se nacionalne čitanke u školskoj 2024/2025 godini Izvor: MONDO/Stefan Stojanović

Bile su najavljeni nacionalni udžbenici za srpski jezik i književnost, istoriju i geografiju, ali je došlo do promene plana i Srbija je odlučila da izdaje nacionalne čitanke. Početak njihove primene zakazan je za školsku 2024/2025 godinuNacionalna čitanka neće imati status udžbenika već obaveznog nastavnog sredstva za sve učenike osnovnog i srednjeg obrazovanja koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku, predviđeno je u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o udbženicima koji će na javnoj raspravi biti do 27. aprila.

"Nacionalna čitanka koristi se u cilju razvijanja ličnog i nacionalnog identiteta, razvijanja svesti i osećanja pripadnosti Republici Srbiji, poštovanja i negovanja srpskog jezika i maternjeg jezika, tradicije i kulture srpskog naroda i nacionalnih manjina na prostoru Republike Srbije, razvijanja interkulturalnosti, poštovanje i očuvanje nacionalne i svetske kulturne baštine“, predviđeno je u Nacrtu.

Ideja je da nacionalna čitanka obuhvata sadržaje programa predmeta srpski jezik, odnosno srpski jezik i književnost, svet oko nas, priroda i društvo, istorija, geografija, likovna kultura i muzička kultura, u skladu sa planom i programom nastave i učenja za određeni razred, odnosno ciklus osnovnog i srednjeg obrazovanja. Predviđeno je da se urade četiri čitanke. Jedna će obuhvatiti sadržaje prvog i drugog razreda osnovne škole, druga će biti namenjena trećacima i četvrtacima, posebno izdanje biće urađeno za sve razrede drugog ciklusa osnovnog obrazovanja (od petog do osmog), a takođe će postojati čitanka koja će obuhvatiti sadržaje svih razreda srednje škole.

Sredstva za finansiranje pripreme i nabavke nacionalnih čitanki za sve učenike osnovnih i srednjih škola koji ostvaruju obrazovno-vaspitni rad na srpskom jeziku obezbeđuju se u republičkom budžetu. Nacrtom je predviđeno da će učenici vraćati nacionalne čitanke, a na koji način će to biti rađeno odlučiće Vlada.

Nacionalne čitanke izdavaće javni izdavač, koji raspisuje javni poziv za izbor članova autorskih timova za pripremu rukopisa. Autori treba da budu “lica sa integritetom i autoritetom u oblasti za koju su izabrani“. Na isti način biće će se i članovi recenzentskih komisija.

"Recenzentsku komisiju za nacionalnu čitanku čine najmanje pet članova, pri čemu dva člana obavezno moraju da budu nastavnici visokoškolske ustanove ili naučni savetnici odgovarajućeg instituta, a tri člana obavezno moraju da budu iz redova nastavnika koji neposredno učestvuju u izvođenju nastave“, predviđeno je u Nacrtu izmena Zakona o udžbenicima.

Stručnu ocenu kvaliteta nacionalne čitanke daje komisija koju iz reda zaposlenih obrazuje Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja, bez prava na naknadu, a ukoliko u Zavodu nisu zaposlena lica sa odgovarajućim obrazovanjem, angažovaće se druga stručna lica za odgovarajuću oblast. Kao i sve ostale udžbenike, i nacionalne čitanke na kraju odobrava ministar. Predviđeno je da javni izdavač u roku od 15 dana od stupanja na snagu novih zakonskih rešenja, raspiše javni poziv za izbor autorskih timova.

(MONDO/Danas)

Pročitajte i ovo

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milan

A do sada su bile internacionalne????

sasa

veronauka u skolama nam je donela smanjenje poverenja u nauku i cvetanje mrznje prema nekim kategorijama ljudi. ovo je valjda nadogradnja nastavnog koncepta koje ce da dovede i do porasta nacionalizma. Sjajno, plan je da se oblikuje nacionalno raspolozenne kao da smo u 14-om veku! Srecom, deca imaju pristup informacijama pa ovo nije toliko stetno po celu naciju...

Voždovac

@sasa Nacionalizam, patriotizam, najlepsa osecanja na svetu koja moze da gaji neki covek! Mozda mesas to sa “nacizmom”, jel da?? Svako ko ima razvijen osecaj nacionalne pripadnosti i patriotizma ce bez problema prihvatiti sve druge narode, kulture i vere, vidis sta se desi kada neko kao ti (i jos neke grupe ljudi u Srbiji) nemaju razvijena ta prelepa osecanja?! Verovatno je do toga doslo sto ste ucili iz onih zapadnih citanki koje su bile dozvoljene pocetkom 2000-tih…

special image